Hvem skulle ikke ønske at hestene fikk stå med andre hester på store grønne jorder og variert terreng året rundt? Det kunne nok bidratt til færre skader og sykdom, mindre stereotypisk adferd, og hester som var enklere å håndtere.
Dessverre står de fleste hester i Norge på nokså små områder med lite aktivisering. Grunnen er som oftest en blanding av klima, økonomi og tilgang på store nok områder.
Det er likevel mye som kan gjøres for å skape et bedre utemiljø, og vi har derfor samlet en rekke store og små tips som vi mener kan bidra til et godt hesteliv, uansett utgangspunkt.
Og husk noe er bedre enn ingenting!
1 Plass til løping, lek og mosjon gjør at hestene beholder muskulatur og fleksibilitet. Ved å la hestene gå sammen i stedet for i single paddocker kan hver hest få større plass. Det kan være lurt å sette opp avlange paddocker i stedet for firkantede hvis du har begrenset med plass.
Et alternativ kan være å lage paddock som går hele veien rundt et jorde. På den måten kan hestene virkelig få løpt fra seg om de skulle ønske det. Investering i godt underlag er nødvendig for å forhindre gjørme. Gradvis øking av fri bevegelse er best, da det kan bli for mye for en hest som har stått mesteparten av livet alene i små paddocker.
2 Riktig underlag som ikke blir gjørmete sikrer at hovene og nedre del av føttene holder seg tørre og friske. Det er i tillegg mye kjekkere for oss når vi ikke må gå i gjørme til anklene!
Det vil ofte lønne seg å legge grus, betong, stein eller asfalt på områder med mye trafikk, for eksempel rundt fôrstasjoner, utenfor leskur og ved porten.
Bark og flis kan være gode alternativer, men må skiftes ut oftere da det råtner. Tørt og variert underlag sikrer god hovhelse.
3 Område for hvile og avslapning. For at hesten skal kunne slappe helt av og kunne legge seg å sove, trenger den hestevenner til å passe på og en tørr og myk plass med god oversikt over området.
Det beste er tilgang på et lyst leskur eller en liggehall med tørr sand, matter, flis eller halm som underlag. Alt etter sesong.
Hvis du skal bygge nytt er det lurt å tenke over hvor vinden kommer fra og plassere det høyt i terrenget slik at hesten har god oversikt over området. Og gjerne også oversikt til foringsområdene.
Minstekravet er 9-10 m2 per hest, men for hester i løsdrift trengs det en del større plass, med god inndeling, hvis alle hestene skal kunne bruke det samtidig. Gjerne 20m2 per hest.
4 Foringsområder. Hester blir ofte stående ved foringsområdene store deler av dagen, det er derfor lurt å legge tilrette for et gjørmefritt og tørt område.
Fôrhekk med godt overbygg og gjerne betong eller stein under, gir ly for sol og regn, og vil gjøre området enklere å rengjøre. Det optimale er at taket dekker både forhekken og hestene, med like stort område med betong under. Men plass og økonomi kan gjøre at dette er vanskelig, så husk at noe overbygg er bedre en ingenting.
Förhekken bør plasseres slik at hester som står i leskuret kan ha et godt overblikk over den.
5 Sandgroper til rulling gjør at hesten får renset pelsen sin, og kan hjelpe med kløe og beskyttelse mot insekter. Grusede paddocker er bra mot gjørme, men skarpe steiner gjør ofte at hestene ikke legger seg ned eller ruller i det hele tatt.
En løsning kan være å bygge en sandgrop på minst 4*4 meter. For at sanden ikke skal bli dratt utover kan det legges tømmerstokker langs kantene. Dette trenger ikke være kostbart og er relativet enkelt å bygge selv. Plasser gjerne sandgropen hvor hestene uansett bruker å hvile for å sikre at den kommer til å bli brukt. Det best er å bruke et tykt lag med natursand.
6 Tilgang til greiner, busker og trær kan gi god underholdning og bidra til variert kost. Husk at ville hester beiter på mye mer enn gress. Selje og rogn er tresorter som ikke er bitre og hester ofte liker å gnage på. Bjørk kan fungere om våren før den blir bitter. Her er det bare å prøve seg fram for å se hva hesten liker. En fordel er at du får ryddet vekk kratt underveis.
7 Skygge er viktig både for å komme vekk fra solen, og for å slippe unna plagsomme insekter midt på dagen. Hvis hestene ikke har tilgang til skog eller leskur er det mulig å sette opp et høyt solseil, eller se på mulighet for å sette opp en frittstående pergola som kan forankres godt i bakken. Planting av trær er også en god løsning på sikt. Det er mulig å kjøpe nokså høye trær til en god pris litt utpå høsten. Dette kan også gjøre eiendommen finere.
8 Underholdning. Flate firkantede paddocker inviterer sjelden til lek og utforskning, og kan gjøre at hestene blir stående stille store deler av dagen. Er paddocken stor vil mange hester elske å få noe høyt å stå på. De bruker det til lek og til å få oversikt over området.
Du kan for eksempel legge inn et stort traktordekk fylt med sand, eller hvis du uansett skal legge ny sand i paddocken kan den gjerne bli liggende i en stor haug. Store tømmerstokker er et godt alternativ for å skape interesse. Annen underholdning kan være baller som slipper ut små mengder kraftfôr når de blir rullet.
9 Jevn bevegelse gjennom døgnet gir mindre sannsynlighet for skader under ridning og ved lek i paddock. Som eksempel er det typisk at mennesker som til vanlig har kontorjobb og plutselig begynner å trene, eller leker med barna utendørs ofte opplever knær- og ryggskader. På en annen side har de som lever en normalt aktiv livsstil gjennom livet en betydelig sterkere kropp og er derfor mindre utsatt for skader. Dette gjelder også hester.
Det kan legges tilrette for mer bevegelse gjennom å dele opp paddocken slik at hestene må gå et stykke mellom mat og vann. Som stalleier kan du også se på mulighet for å installere kraftforautomater som leder hesten ut på små gåturer (søk opp aktivstall for tips, man trenger ikke gjøre alt på en gang).
10 Temperert og rent vann er viktig for væskeinntak både vinter og sommer. Drikkekar får fort algevekst og bør i utgangspunktet rengjøres med noen få dagers mellomrom. Gjør det gjerne til en vane å ta med en svamp for rengjøring hver gang vannbøttene fylles. Investering i automatiske frostfrie drikkekar er også verdt pengene på sikt. Men husk at disse må rengjøres like ofte.
11 Plasser å klø seg. Spesielt om sommeren er det ikke til å unngå at hestene klør litt, og for å ikke ødelegge gjerder kan du sette inn eller henge opp en kløstasjon.
Det kan være en påle med store koster skrudd fast rundt, eller kjøpe klømatter som kan henges opp rundt et tre eller langs en vegg. Et google-søk på klømatter gir mange resultater.
12 Tisseplass. Har du lagt merke til at enkelte hester tisser med en gang de kommer inn i boksen med ny flis? Ofte er dette hester som står på kompakt underlag (grus) og som synes det er ubehagelig å tisse ute fordi det skvetter opp på beina. De blir da gående å holde seg store deler av dagen. Det gjør igjen at de drikker mindre i løpet av dagen.
Løsningen er å lage en dedikert tisseplass, gjerne avgrenset med tømmerstokker og fylt med et tykt lag av flis og halm. Dette sikrer at det ikke skvetter opp på beina. Det kan være lurt å sette den opp et sted hesten tisser til vanlig.
Ved å legge til rette for en plass hesten kan gå på do, slipper du også at de gjør fra seg i leskur og ligghall. Og jobben med rengjøring blir dessuten mye enklere.
13 Daglig møkking av uteområder og vedlikehold. Vi er ofte veldig opptatt av at boksen må møkkes daglig eller flere ganger daglig, men mange er ikke like flinke til å rengjøre paddocken eller beite. Daglig rengjøring er nødvendig for å hindre gjørme og spredning av innvollsorm. Det er samtidig en fin mulighet til å sjekke over gjerder og være sammen med hestene uten å kreve noe fra de.
14 Inndelinger. Når mange hester går sammen på litt for små områder kan det bli knuffing og jaging. En måte å bedre dette på er å lage mindre og større inndelinger i paddocken. Det kan være et gjerde eller en hekk plassert i midten. Eller et leskur som hesten kan gå rundt.
Det er lurt å variere mellom avgrensninger hvor hestene kan nå hverandre over et gjerde og bredere avgrensninger hvor de kun kan se over til den andre siden. Du kan for eksempel plante blomster eller busker som gjerdes inn, legge inn store steiner, eller rett og slett sette opp ett enkelt firkantet gjerde. Dette gjør at hestene får mulighet til å trekke seg litt bort fra andre hester uten at de mister de ut av syne. Husk å plassere avgrensningen slik at ingen hester kan bli trengt opp i et hjørne.
Vi slår et slag for masse utetid med hestevenner på godt tilrettelagte områder. På Hobbyhesten.no’s side på Pinterest finner du litt inspirasjon:
Legg igjen en kommentar