Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

3 grunner til at hesten ikke bygger muskler

Har du noen gang lurt på hvorfor hesten ikke bygger muskler, selv om du trener jevnlig? Det er frustrerende å ikke se resultatene du håper på, men fortvil ikke. Det finnes løsninger! Ofte handler det mer om å ta vekk noe som ikke fungere i stedet for å trene mer.

Les videre for å lære tre vanlige grunner til at hesten ikke bygger muskler slik du forventer, og hvordan du kan rette opp i det.

Dette er nøkkelen til å gi hesten en sterkere og sunnere kropp med flott overlinje.

Alle ønsker en sterk og sunn hest

1. Feil trening

Trening er selvfølgelig essensielt for å utvikle muskler, men det er viktig å trene på en måte som fremmer riktig biomekaniske bevegelser. Feil trening kan hindre muskelutvikling på flere måter:

Mer utstyr er sjelden rett svar.
 • For mye restriksjon: Overdreven bruk av stramme tøyler, hjelpetøyler, martingaler eller stramme neseremmer hindrer hestens naturlige bevegelser. Når hesten ikke kan bevege seg fritt, får den ikke brukt alle muskelgruppene sine optimalt. Det er viktig å bruke slike hjelpemidler med forsiktighet og kun når du 100% vet og forstår at det vil hjelpe. Ikke fordi noen sier det vil hjelpe.
 • Manglende variasjon i bevegelser og holdning: En god treningsrutine inkluderer kontinuerlig variasjon både i hestens bevegelser og holdning. Hvis hesten alltid gjør de samme øvelsene og med samme posisjon av nakke og hode, utvikler den kun et begrenset sett med muskler. Inkluder derfor ulik type trening som bakkearbeid, sprang, dressur og turridning. Både samlet og i lang form. Dette sikrer at alle muskelgruppene blir jevnt utviklet og bidrar til en balansert kropp. Alltid med en avslappet hest.
 • Overarbeid og stress: For mye trening uten nok hvile fører til at hestens kropp konstant er i reparasjonsmodus. Dette kan hindre muskelutvikling fordi kroppen ikke får tid til å reparere og bygge opp musklene etter treningsøktene. Sørg for å gi hesten nok hviledager og variere intensiteten i treningsøktene for å unngå overbelastning.
 • For mye ridning og for lite bakketrening: En balanse mellom ridning og arbeid fra bakken er nødvendig for å unngå ensidig belastning. Ridning alene kan legge for mye press på enkelte muskelgrupper, mens bakketrening kan bidra til å utvikle muskler som ikke belastes like mye under ridning. Inkluder derfor longering, tømmekjøring, lange tøyler og frilek i treningen for å styrke hele kroppen. I tillegg trenger hesten jevnlig bevegelse gjennom hele dagen på beite eller i paddock.

Les også: Styrk hestens rygg og overlinje

2. Smerte og spenninger

Hvis hesten har vondt, vil muskelbyggingen bli drastisk hemmet. For å eliminere smerte og spenninger bør du:

Lær alle tegnene på smerte og ubehag som hesten viser både under håndtering og ridning
 • Gjennomføre regelmessige veterinærbesøk: Sørg alltid for at hesten er fri for helseproblemer som kan forårsake smerte.
 • Bruk massør og kiropraktor til hesten: Behandlere har spesialisert kunnskap om hestens anatomi og fysiologi, noe som gjør dem i stand til å identifisere områder med spenninger og ubalanse. Massasje forbedrer blodgjennomstrømning, reduserer muskelspenninger og fremmer raskere restitusjon etter trening. Kiropraktikk kan hjelpe med å justere bein og korrigere feil som forårsaker smerte eller hindre bevegelse. Lær eventuelt hvordan du masserer hesten selv for å forebygge.
 • Observer hesten nøye: Vær svært oppmerksom på tegn på smerte eller ubehag, og ta tak i problemene så snart de oppstår. Det inkluderer vifting med halen eller at hesten hever hodet litt når du strammer gjorden. Eller at hesten ikke går frem for sjenkel eller unngår å gå opp i galopp.Det finnes utallige små tegn hesten viser ved ubehag. Se gjerne artikkelen under:

Lær å se hestens små tegn på ubehag og smerte

3. Dårlig saltilpasning

En dårlig tilpasset sal har alltid negativ effekt på hestens muskelutvikling. Når salen ikke passer riktig, kan det føre til en rekke problemer som hemmer hestens evne til å bygge muskler effektivt.

Du kommer langt med en veldig godt tilpasset sal
 • Feil passform: En sal som ikke passer hesten legger press på feil sted, noe som begrenser bevegelsesfriheten og forårsaker ubehag. Sørg for at salen ikke klemmer eller skaper trykkpunkter på hestens rygg og skuldre. Bruk en profesjonell saltilpasser for å evaluere og justere salen.
 • Smerte og spenninger: En dårlig tilpasset sal kan forårsake smerte og spenninger, noe som igjen hindrer muskelvekst. Hesten kan utvikle ømhet og muskelknuter på grunn av konstant trykk og friksjon. Er salen vond vil hesten aldri løfte ryggen riktig.
 • Negativ påvirkning på bevegelse: Hesten tilpasser egne bevegelser slik at salen er så komfortabel som mulig. Det kan bety å senke ryggen, gå med små steg eller prøve å unngå å stramme visse muskler. Når hesten ikke beveger seg naturlig på grunn av en dårlig saltilpasning, vil det påvirke treningen negativt. Hesten må kunne bevege ryggen fritt for å utvikle musklene korrekt. En sal som er for stram eller for løs hindrer denne bevegelsen. Sørg for at salen ligger flatt og jevnt på hestens rygg, uten å vippe eller gli.
 • Saltilpasser: Bruk en dyktig saltilpasser minst en gang i året, eller oftere hvis du merker endringer i hestens muskulatur eller atferd. Hestens kropp kan forandre seg over tid, og en sal som passet perfekt for et år siden, kan nå være feil tilpasset. Husk å ikke stol blindt på saltilpasser, du kjenner hesten best.
 • Tegn på dårlig saltilpasning: Vær oppmerksom på tegn som gnag, ømhet, ujevn svettefordeling under salen, eller endringer i hestens bevegelsesmønster. Hvis hesten plutselig viser motvilje mot å bli salet opp eller ridd, kan det være et tegn på at salen ikke passer riktig.

Mer om hvordan du sjekker salens passform her: Slik sjekker du salens passform

En smal og trang sal kan hindre muskelutvikling i salleiet

Andre faktorer

Selvfølgelig finnes det i tillegg andre faktorer som påvirker muskelutviklingen, slik som:

 • Ernæring: Et balansert kosthold er selvfølgelig viktig for muskelvekst. Sørg for at hesten får tilstrekkelig med protein, vitaminer og mineraler. Konsulter en ernæringsspesialist for å lage en fôrplan som dekker hestens behov. Vurder tilskudd som kan støtte muskelutvikling, spesielt hvis hesten er i hard trening.
 • Stress: Stress har negativ innvirkning på hestens helse og muskelutvikling. Gi hesten nok tid til å hvile, fri bevegelse og sosial interaksjon med andre hester. Stressreduksjon kan også innebære tilpasning av treningsmengden og innføring av avslappende aktiviteter sammen med deg, som turgåing og bakkearbeid.
 • Hovproblemer: Regelmessig hovpleie fra en kvalifisert hovslager er viktig for å unngå problemer som kan påvirke bevegelse og komfort. Sjekk hovene regelmessig for tegn på skader eller sykdommer.
 • Miljø: Sørg for at hesten har tilgang til rent vann, god luftkvalitet og passende temperaturforhold. Et variert og stimulerende miljø, med tilgang til beite, store paddocker og bevegelse, fremmer fysisk og mental helse.
 • Magesår: Fordøyelsesproblemer påvirker hestens appetitt og generelle velvære, noe som igjen kan hemme muskelutviklingen. Symptomer på magesår inkluderer vekttap, dårlig ytelse, og endringer i atferd. Hvis du mistenker at hesten har magesår, kontakt alltid veterinær for diagnose og behandling. Forebygging inkluderer hyppige små måltider og tilgang til grovfôr hele dagen.
Alltid venner, mye bevegelse og jevn tilgang på grovfôr

Til slutt

For å oppnå optimal muskelutvikling er det altså viktig å tenke helhetlig og ta hensyn til alle de nevnte faktorene. Ved å gi hesten riktig trening, sørge for at den er smertefri, og sikre at utstyret passer, legger du et bra grunnlag for suksess. Ikke glem viktigheten av god ernæring, stressfri trening og mye utetid. Gjennom mange små forbedringer vil du se en sterkere, sunnere og mer fornøyd hest.

Ta ekstra godt vare på hesten – og du vil garantert se forbedringer etter noen måneder. Husk å ta før og etterbilder. Lykke til! 🙂

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *