Visste du at det å la hesten feile kan være en av de beste metodene for å lære den nye ting? Feil er ikke bare uunngåelige – de er nødvendige. Her er fem grunner til hvorfor du bør omfavne feilene i treningen.
1. Hesten forstår hva som er rett
Når vi lar hesten gjøre feilen helt ferdig, blir det tydelig for den hva som var galt, uten at vi skaper unødvendig press.
Hvis du korrigerer før hesten bryter ned fra galopp til trav, risikerer du å lære den at galopp kun kan opprettholdes ved gjentakende sjenkelbruk.
Resultatet er en hest som opplever sjenkel som mas, og som forbinder avlastning med å bryte ned til trav.
Eksempel: Når du trener på å holde galoppen; la hesten bryte til trav uten å gripe inn. Be deretter rolig om ny galopp. Gjenta.
Dette gir hesten en mulighet til å forstå at den selv skal opprettholde gangarten til du gir et nytt signal. På denne måten lærer du hesten å jobbe selvstendig og fokusert, uten å assosiere sjenkelbruk med konstant mas.
Les mer: Få en balansert og avslappet galopp – Uansett utgangspunkt
2. Hester som får feile, tør å prøve nye ting
Når hesten ikke blir straffet for å gjøre feil, men heller blir gitt muligheten til å lære, tør den å eksperimentere og utvikle seg. Det er spesielt viktig i øvelser som krever kreativitet og problemløsning, som arbeid med bommer eller frihetsdressur. En trygg hest er en hest som tør å prøve – og det er slik vi bygger selvtillit og kreativitet.
3. Feil styrker hestens forståelse og balanse
Når hesten får oppleve konsekvensene av egne valg, lærer den mye raskere enn hvis vi hele tiden avbryter eller korrigerer før feilen er skjedd. Dette gjelder også i små detaljer. For eksempel, hvis hesten mister balansen i en overgang, lærer den til slutt å balansere seg bedre dersom den får erfare hvordan feil balanse føles
4. Du blir en bedre og mer tålmodig trener
Å la hesten feile krever at vi tar et steg tilbake og ser på det store bildet. Dette styrker relasjonen og skaper en bedre dialog mellom hest og trener. Når du ikke haster med å korrigere, men heller guider hesten tilbake på rett spor, viser du hesten tillit og respekt.
5. Feil bygger selvstendighet
Hester som får løse problemer selv, blir mer selvstendige og pålitelige i krevende situasjoner. Dette gjelder spesielt når du trenger at hesten tar ansvar, som på tur, i sprangbanen eller under arbeid med frihetsdressur.
Eksempel: På sprangtrening er det fristende å korrigere hestens rytme før hinderet. Men hvis du lar den prøve seg og til og med rive noen hinder, lærer den gradvis å beregne avstander og finne flyten selv. Resultatet er en mer selvstendig hest som stoler på egne vurderinger.
Lær av feilene – sammen!
Med slike gode grunner er det lett å se hvorfor feil både er en naturlig del av læring, og en nødvendighet for en sterk og selvsikker hest.
Legg igjen en kommentar