Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

De 5 viktigste signalene hesten må lære

Det er kun en håndfull signaler og kommandoer hesten må lære for å utføre de aller fleste oppgaver vi gir dem under ridning. Men da må disse trenes inn med stor nøyaktighet, der forståelse, respons og avslapning er hovedmålet.

Mange undervurderer nok hvor mye de kan få igjen ved å trene ekstra godt på disse helt enkle signalene vi bruker under ridning.

Det er aldri bortkastet å arbeide med grunnarbeid, og øvelsene passer like godt for erfarne hester, som for hester under innridning eller omskolering.

1. Følge én tøyle av gangen

Dette er den mest grunnleggende øvelsen hesten lærer. Hesten må altså forstå at når slakken tas ut av én tøyle så skal hodet og nakken følge etter.

Derom du har en uerfaren hest, er dette det første du lærer den, mens for en innridd hest vil repetisjon sørge for forståelse av tøylens signal, uten anspenthet.

Helt i starten gjøres dette fra holdt. Altså, ta ut slakken i tøylen og vent til hesten følger etter med hodet, og selv gjør tøylen slakk igjen. Det er alltid viktig at hesten selv tenker den veien hodet flyttes. At den tenker mot deg og samtidig er helt avslappet.

Øvelsen trenes først godt inn fra holdt fordi du da vet at hesten virkelig forstår hva du ønsker når det tas i én tøyle. Senere brukes dette både til å få hesten frem for sjenkel, til å stoppe gjennom å lede hesten inn på mindre og mindre volte og selvfølgelig til å styre hesten.

Stegene er altså

  1. Lære å følge presset fra tøylen
  2. Lære å stoppe ved å bøye inn på mindre og mindre volte
  3. Øve på å styre ved å slippe når hesten går dit du vil

Vi lærer altså hesten å bøye nakken og kroppen helt til stopp og avslapping før vi lærer den å svinge. Hele poenget med rekkefølgen er å trene inn signalene før man bruker de til å styre hesten. Gjøres dette riktig, med fokus på avslapning, vil du få en hest som alltid beveger seg smidig og mykt etter tøylen.

Øvelsen passer både til innridning og til erfarne hester som trenger en oppfriskning på tøylens signaler.

Øvelsen med å stoppe hesten ved å ta den inn på mindre og mindre volte er spesielt bra for hester som har lært å gå mot tøylen. Det er alltid lettere å lære hesten noe med én tøyle enn det er på to tøyler.

Hvorfor viktig?

Under innridning er dette viktig for å få stanset hesten når den enda ikke har lært å stoppe fra to tøyler. Mens for en hest som er litt for fremover er dette bra for å roe tempoet, uten å måtte dra i hestens munn.

En viktig del er å ikke slippe før hesten både har bøyd nakken, eventuelt kroppen og slapper av.

Se også: 7 klare tegn på at hesten slapper av under ridning

2. Flytte bakparten vekk fra press

Helt fra starten av innridningen bør hesten lære å flytte bakparten vekk fra press. Altså å flytte bakparten ved å sette innvendig bakbein inn under magen. Vi ønsker ikke at hesten skal flytte bakbeina inntil hverandre og snuble sidelengs, men heller bevege seg et halvt skritt fremover.

De aller fleste hester kan dette godt fra bakken og det er nødvendig før vi krever det i salen. Fra bakken legges press på bakparten mens man holder igjen foran. Det samme kan gjøres i salen.

Den enkleste måten å lære hesten å flytte bakparten er bøye hestens nakke i holdt, og deretter legge på sjenkel et stykke lengre bak. Eventuelt tappe forsiktig med en pisk på bakparten.

Her gjelder det å være tålmodig under innlæringen. Altså ikke øke presset, men holde det der til hesten viser tegn på å flytte bakparten vekk.

Siden nakken og hodet allerede holdes avslappet til en side, blir det naturlig for hesten å flytte bakparten litt ut til motsatt side for å slippe presset.

Under innridning kan dette brukes til å få hesten til å gå frem uten å bruke vanlig sjenkel. Da sipper man bare gradvis opp på tøylen slik at hesten til slutt går fremover idet den flytter bakparten.

Senere brukes øvelsen for å lære hesten bakpartsvending.

Det er alltid viktig at hesten bøyer seg avslappet med tøylen og at innvendig bakbein tråkker inn under magen. Altså at hesten ikke setter innvendig bakbein inntil det andre bakbeinet. Det er og viktig å ikke slippe tøylen før hesten slapper av i nakken.

3. Gå frem for sjenkel

Når hesten enkelt flytter bakparten vekk fra press på begge sider, kan den lære å gå frem for begge sjenkler. Her starter man også fra holdt, uten kontakt på tøylen, og gjør en gradvis økning av energi.

Altså starter du med å se for deg at hesten går frem, deretter strammer kjernemuskulaturen, venter noen sekunder og legger svakt press på begge sjenkler. Her venter man til hesten flytter vekten fremover eller tar et skritt frem.

Husk å alltid slippe alt press med en gang hesten gjør det du ønsker. Deretter er det bare å repetere mange flere ganger.

Hester som ikke går frem for sjenkel har ofte på ett eller annet vis lært at presset ikke forsvinner når de faktisk går frem. Altså at sjenkelbruken fortsetter for å få de enda mer frem, eller at det holdes i tøylen mens de går frem.

Vær derfor nøye med å slippe alt press med en gang hesten gjør det riktige.

Og det riktige til å begynne med kan faktisk være å bare gjøre seg klar til å gå. Senere når dette sitter, kan man øke kravene til hva som skal skje når sjenkelen legges på. Men det er alltid bedre å bruke litt for lang tid på repetering enn å gå for for frem.

4. Rygge ved å ta i begge tøyler

Før hesten lærer å stoppe fra begge tøyler, eller samle seg ved press fra tøylen, må den lære å rygge. Først nøyaktig trening fra holdt, deretter fra skritt, trav og galopp.

Det vi ønsker er at hesten først mykner i nakken, deretter flytter vekten bak og så rygger. Da utvikler vi et verktøy som senere kan brukes til halvparader og til å flytte hestens vekt over bakbeina.

Dette er en god øvelse både for hester under innridning, men også alle som ønsker å forbedre hestens forhold til tøylen eller arbeider med å få hesten til å bære kroppen bedre.

Slik går du frem for å trene på rygging

Start altså fra holdt og ta forsiktig slakken ut av begge tøylene, vent så til du får en respons.

Til å begynne med ønsker du å gi ettergift når hesten gir litt etter i nakken. Altså at hesten forsiktig bøyer nakken litt ved ørene. Dette er første riktige svar du ønsker. Ikke at hesten skal bevege neseryggen mot vertikalen, men få ettergift ved en liten bøy i riktig retning.

Når hesten forstår dette godt, er det på tide å trene på selve ryggingen. Da ønsker vi at hesten først forflytter egen vekt over bakbeina. Vi tar altså slakken ut av tøylen, hesten bøyer forsiktig i nakken, men nå fortsetter vi å holde. Hesten vil da lete etter nye svar, og med en gang du kjenner at vekten går litt bakover slipper du tøylen helt og gir hesten en pause.

Dette bør øves på over mange økter og kanskje uker. Etterhvert som hesten virkelig forstår hvordan den får ettergift, kan du øke kravet og vente til hesten tar et skritt bak.

De neste stegne

Når hesten enkelt, smidig og avslappet rygger fra holdt kan du øve på det samme fra skritt. Deretter trav og galopp. Alltid gjennom alle gangarter. Altså fra galopp, til trav, skritt, holdt og rygging. Vi ønsker ikke å forhaste stoppen, men lære den skikkelig godt inn fra grunnen av.

Hvorfor er det viktig å lære rygging?

Når hesten kan rygge mykt og lett fra alle gangarter, kan vi bruke dette til å arbeide med overganger og halvparader, som igjen hjelper med korrekt bæring og etterhvert samling.

Altså kan man ri frem, ta forsiktig i tøylen som om man skal stoppe og rygge(det er det hesten har lært at det betyr), men slippe presset og ri frem igjen idet hesten mykner i nakken og forflytter vekten over bakbeina. Men husk at dette først kommer etter flere måneder med aktiv trening.

5. Flytte kroppen vekk fra innvendig sjenkel

Når hesten nå kan svinge, rygge og stoppe fra begge tøyler og går frem for sjenkel er det på tide å lære hesten å bevege seg vekk fra innvendig sjenkel. Altså å flytte kroppen på skrå fremover som i en sjenkelvikning.

Dette er nyttig både under arbeid med bæring og samling, men også for mer avanserte øvelser senere.

Slik lærer du hesten sjenkelvikning

Den enkleste måte å lære hesten å flytte seg vekk fra innvendig sjenkel, er å ri på en liten volte i skritt, deretter legge på innvendig sjenkel og slippe med det samme hesten tar ett lite steg på skrått fremover.

Tanken er altså å ri på en så liten volte et det aller enkleste for hesten blir å ta et steg utover for å få gå på en større volte. Her er timing utrolig viktig. Du må ta vekk sjenkelen med en gang du kjenner at hesten trekker litt utover.

Etterhvert kan du gjøre samme øvelse på større og større volte. Til slutt blir volten så stor at du tilnærmet går rett frem og gjøre da en sjenkelvikning.

Det finnes selvfølgelig flere måter å lære hesten dette på, men for mange ryttere og hester er dette enkelt å forstå. Man legger på en måte tilrette for å ikke gjøre feil. Altså at enste logiske løsning på din sjenkel er bevege seg sidelengs vekk.

Hvor lang tid tar det å trene perfekt grunnarbeid?

Skal du virkelig få disse grunnøvelsene helt perfekte bør mange regne med å bruke minst 3 måneder med aktiv trening. Men da sitter det til gjengjeld så godt og på så lette signaler at du har en hest som blir utrolig enkel å trene videre. Og samtidig har beholdt avslapning og tillit til deg og treningen.

Øvelsene ovenfor er listet i den rekkefølgen de bør arbeides med. Sørg derfor for at alt sitter før du går videre til neste steg.

Start alltid innlæringen fra holdt, og ikke gå videre til høyere gangart før alt sitter 100%.

Selv om hesten har lært alt dette fra før av, må man huske å gå tilbake å trene på grunnbevegelsene igjen så ofte som mulig. Og gjerne sjekke at alt fungerer før hver eneste treningsøkt.

Lykke til med treningen!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *