Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

7 gode grunner til å skritte mer

Det er gøy å galoppere, hoppe hinder og fly av gårde på tur. Men det finnes utallige grunner til å arbeide mer i skritt. Det gjelder både hestens fysikk og styrke, avslapning og evnen til å lære de minste signaler fra oss. Her finner du 7 gode grunner til å arbeide mer i skritt.

1 Innlæring av signaler og øvelser

Øvelser i trav og galopp læres enklest inn i skritt. Da er hesten ofte mer avslappet og den har bedre tid til å forstå hva du ber om.

Eksempler på øvelser som alltid bør sitte perfekt i skritt før du går videre er blant annet:

 • Tempovekslinger – Fra et avslappet skritt til et energisk skritt og ned igjen. Sitter dette perfekt på små signaler blir tempovekslinger i trav mye enklere.
 • Sjenkelvikning – Må sjekke at hesten enkelt flytter kroppen sidelengs også fra holdt
 • Bøyning og stilling – Fokuser på å få hesten til å mykt følge tøylen og bøyer kroppen når du leder den mot høyre eller venstre. Når hesten tenker dit den skal og samtidig er avslappet får den en perfekt bøy i kropp og nakke uten at innvendig sjenkel og utvendig tøyle er nødvendig.
 • Overgang til holdt – En avslappet og oppmerksom hest vil ønske å stoppe når du ber om det. Fokuser på å få hesten så avslappet mentalt at den stanser og hviler hver gang du ber om det.
 • Avslapping og strekking av overlinjen – Målet er å kombinere avslapning og myke muskler med en aktiv gange. Øv på å få hesten godt fremover uten å miste avslapningen. Er hesten stiv i kroppen er dette noe som kommer etter mange økter.
 • Rytme og et aktivt steg – Øv på å få hesten til å holde et aktivit og fremover skritt av seg selv. Du ønsker aldri å mååte mase for å holde aktiviteten oppe.

Hver gang det oppstår problemer i høyere gangart bør første tanke være å gå ned i skritt og øve på den samme øvelsen. Da får du tid og rom til å se hvor problemet ligger, og hva hesten ikke forstår.

Den som har tålmodighet til å perfeksjonere øvelser i skritt får en mye enklere oppgave i trav og galopp.

2 Lav belastning men god trening

Hester på beite eller på tilrettelagte sporsystemer bruker store deler av dagen på bevegelse i lav intensitet. Dette er selvfølgelig svært mildt for muskler og ledd. Og bidrar til en strek og sunn kropp

Dersom hesten står på boks og i mindre paddocker er det derfor svært gunstig å gjennomføre hele økter med arbeid i skritt. Dette bygger muskler over tid uten å gi stor belastning i bein og rygg.

Tren for eksempel på alle grunnleggende øvelser og signaler på ridebanen, bygg muskler ved å skritte opp og ned bakker, eller få økt koordinasjon og kontroll ved å gå på smale stier, mellom trær eller over bommer.

3 Oppfordrer hesten til strekking og avslapping

Når vi rir i skritt er det mye enklere å få hesten til å slappe godt av, og videre oppfordre den til å strekke halsen og nakken godt ut. Sammen med et aktivt skritt hjelper dette med bygging av muskler i både nakke og rygg. Dersom vi konsekvent får hesten til å strekke seg frem og ut i skritt blir den samme avslapning mye enklere å overfør til trav og galopp senere.

Herfra er det også mulig å arbeide med en helt lett kontrakt i hestens munn og forsikre den om at bittet ikke vil gjøre vondt. Altså at det kun er der for å gi helt lette signaler. Slik at den tør å søke mot bittet og ikke krøller nakken sammen for å unngå kontakten.

4 Utvikler retthet

Retthet betyr at hesten går frem dit du styrer den uten vingling sidelengs. Det betyr også at den ikke faller inn på volten eller kutter hjørner. Mange tenker at retthet er noe hesten mangler fysisk, men mye ligger også i det mentale.

Altså vil de fleste hester gå helt fint og rett så lenge de selv tenker den veien de skal gå. Det er bare å observere hesten i paddocken eller på beite.

Hester som vingler eller faller inn på sirkel har derfor ofte størst problem på vei bort fra stallen, andre hester eller inngangen til ridebanen. Altså vingler de på vei bort fra porten og går fint og aktivt tilbake igjen. Eller så faller den mer inn på volten mot inngangen.

Du kan derfor øve på retthet gjennom å gi hesten pauser og ros i den retningen den vingler og arbeide mer ved porten.

Det samme gjelder hester som kutter hjørner. Her kan du skritte på sporet langs vantet og snu hesten inn mot gjerdet og skritte tilbake samme vei. Eller bare stoppe å hvile med nesen i hjørnet.

Vi kan altså arbeide med retthet ved å endre hestens tanker og forventninger om hva som skal skje. Dette er enkle øvelser å gjøre i skritt.

5 Bedre kommunikasjon

Kommunikasjonene mellom deg og hestene er grunnlaget for all trening. Derfor lønner det seg å ta noen steg tilbake en gang i blant. Det gjelder uansett om du arbeider med innridning, omskolering eller har en hest som er godt utdannet.

Det er fullt mulig å bruke hele økter på å perfeksjonere start, stopp og sving med setet eller andre små signaler.

Start økten uten å ta i tøylene og se hvor forsiktig du kan være når du ber hesten om å gå på bøyd spor, stoppe eller øke tempoet.

Når vi tar oss tid til å gi de minste signaler merker mange at hesten virkelig oppfatter alle de små endringene vi gjør. Det er kun mulig når hesten er helt avslappet.

6 Økt kontroll

I skritt får vi mulighet til å repetere og perfeksjonere hestens forståelse av de minste signaler. Noen tenker kanskje at øving på stopp, start, sving og flytt er for grunnleggende, men ofte blir disse signalene litt utvannet etterhvert.

Altså at du må legge ekstra press med sjenkel for å få hesten frem, eller at hesten ikke stopper før det er gått flere meter. Det kan og være at hesten spenner muskler når den skal svinge i stedet for å mykt følge etter tøylen.

Alt dette er perfekt å arbeide med fra skritt:

 • Gå godt fremover når sjenkel gis
 • Gjøre holdt eller sakke farten uten å spenne muskler
 • Følge mykt etter på bøyd sport ved tak i én tøyle
 • Flytte bakpart ut
 • Flytte frempart inn
 • Gå sidelengs

7 Sits og balanse

Ingen blir ferdig utlærte når det kommer til sits og balanse. Dette kan alltid forbedres. Dersom du ikke har noe spesifikt du ønske rå arbeide med, kan du bruke tiden på å forbedre egne sits. Gå gjennom hele kroppen fra tær til hode, og rett og i alt du kommer på.

 • Tær inn
 • Myke ankler
 • Sjekk lårest kontakt med salen
 • Avslappede lår og bekken
 • Tilt bekken fremover eller bakover for å få rett rygg
 • Kontroller linjen mellom hæl, hoft skulder og hode
 • Stram opp kjernemuskulatur
 • Få på plass skuldre med brystkassen opp
 • Rett kronen opp og bak

Bruk hele økten på å virkelig ri med din perfekte sits. Sjekk deg selv hvert 3 minutt. Mange vil merke at de blir støle på uvante plasser. Dette er et godt tegn på at du hadde noe å rette opp i.

Det samme gjelder balanseøvelser:

 • Stå i stigbøylene
 • Strekk hendene fremover om hestens ører
 • Strekk deg ned mot tærne med motsatt hånd
 • Ri med hendene i være

Bare fantastien setter grenser. Alle øvelser som utfordrer balansen din er gode øvelser.

Rir du mye i skritt og hva er dine beste tips? Del gjerne med andre i kommentarfeltet!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *