Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

7 klare tegn på at hesten slapper av under ridning

Skal vi gjøre én ting som virkelig forbedrer effektiviteten av treningen og hestens tillit til oss, er det arbeid avslapping. Ved å sørge for at hesten alltid er avslappet før, under og etter trening vil hestens motivasjon og læringsevne alltid være på topp.

Se derfor jevnlig etter tegn på at hesten slapper av under all håndtering og trening. Nedenfor finner du 5 tydelige tegn på at hesten slapper av under ridning.

1. Står i ro og hviler under pauser

Hesten slapper godt av under pauser i treningen

En avslappet hest vil i de fleste tilfeller stå rolig og avslappet under pauser i treningsøkten. Det vil si at når du gir den frie tøyler stopper den, senker hode og nakken og kanskje hviler et bakbein. Dette er et tydelig tegn på at hesten ikke er bekymret eller nervøs for det neste du kommer til å be den om.

Det samme gjelder når hesten gledelig stanser ved den minste antydning om stopp fra deg.

Når hesten ikke står i ro

Dersom du konstant må stoppe hesten med tøylen for å få den til å stå i ro, kan det tyde på at den ikke er helt avslappet. Du kan da enten la hesten få skritte rundt til den stopper av seg selv, eller hoppe av og stå sammen med den helt til den slapper av.

Ofte blir vi fortalt at noen hester har mye mer energi enn andre, og det stemmer i noen grad, men ikke så mye at de ønsker å arbeide hele tiden mens vi er i salen. Ofte er mye energi synonymt med stress. For å få et riktig bilde av hestens energinivå er det best å observere den når den er på sommerbeite med andre hester.

2. Senker hodet og hever ryggen

En avslappet hest i god balanse

En avslappet hest uten smerter vil normalt senke hodet nokså langt ned mot bakken når den slapper av. Det gjør den i alle gangarter. Sjekk derfor jevnlig om hesten senker hodet og strekker nakken når du slipper tøylene. Da vet du at den er avslappet i kroppen.

Pass opp for skjulte smerter

Grunner til at hesten ikke strekker seg ned og frem kan være både fysiske og mentale. Ved fysiske utfordringer er det naturlig å tenke gjennom om det kan være vond rygg, stive muskler eller en ubalansert rytter.

Når fysiske ubehag er utelukket kan det bety bekymring eller mentale spenninger. Ofte kan det hjelpe å la hesten få litt mer frihet i gangartene og ri en god stund på slakke tøyler. Ofte kan vi da observere at hesten helt av seg selv finner ro og avslapping.

3. Nysgjerrig og liker å lære nye ting

En avslappet hest er nysgjerrig fremfor nervøs i møte med nye utfordringer

En avslappet hest, som stoler på oss, er nysgjerrig og ivrig i møte med utfordringer vi presenterer for den. Det vil si at den forsøker å finne riktig svar når du ber om det, og slapper av etterpå.

For eksempel kan du lære hesten å laste seg selv på henger ved å alltid prioritere avslapping under treningen.

Hester utvikler nysgjerrighet når de vet at vi gir de nok tid til å finne riktig svar. Da er det viktig å vise hesten at vi ser hestens små tegn på «nei» ved utfordringer i treningen.

Artikkel: Hestens 8 små tegn på stress

Noen hester overreagerer, andre låser seg

En anspent hest vil reagere på én av to måter. Enten låser den seg eller så overreagerer hesten når vi ber om noe.

Under hengerlasting vil for eksempel en låst hest stritte imot og låse føttene, mens en hest som overreagerer danser rundt og går sidelengs for å unngå hengeren.

Uansett er dette tegn på at hesten ikke er avslappet og komfortabelt med det du ber om. Altså at den ikke stoler på at du lytter til dens bekymringer.

Les også: Last hesten på henger – Helt uten stress på 3-8 økter

4. Er avslappet i alle gangarter på tur

En god tur hest er en avslappet hest

En avslappet hest som stoler på deg, og er trent riktig, vil gå like avslappet på tur som på ridebanen. Det vil si at du kan skritte, trave og galoppere på avslappet på slakke tøyler, både foran og bak andre hester.

Usikker på rytter eller omgivelsene

Når hesten ikke stoler helt på rytteren eller situasjonen den er i kommer dette ofte godt frem på tur. Noen ganger kan det synes som som en bryter skrus av i hestens hjerne og plutselig hører den ikke lengre på våre signaler.

Dersom din hest ikke er avslappet på tur er det lurt å arbeide med bygging av tillit og forhold, og i tillegg trene systematisk på turridning over en periode.

Når hesten ikke vil på tur alene – Tren på suksess

5. Beholder takt og rytme når tøylene samles

En avslappet hest blir ikke spent når tøylen strammes

Dersom du jevnlig rir med kontakt på tøylen kan du sjekke om hesten er avslappet ved å først ri med helt løse tøyler, og deretter kontrollere at hesten beholder samme takt og rytme når den samles igjen.

En følsom munn kan gi spenninger i kroppen

Noen hester blir anspente ved kontakt på tøylen. Da er det viktig å arbeide med kommunikasjon og fjærlett tøylekontakt. Dette forteller hesten at den ikke trenger å være bekymret for at bittet vil gjøre vondt.

6. Trygg og stødig

En avslappet hest er en trygg hest

En avslappet hest blir sjelden skremt og vil ikke løpe ut med deg. Når hesten er avslappet betyr det også at den er tygge på deg og omgivelsene. Ofte vil en litt anspent hest skremmes av «usynlig» farer. Som en postkasse, eller lyder fra fugler i en busk.

Hesten har også gode og dårlige dager

Merker du at hesten er ekstra oppmerksom og reaktiv en dag, er det bedre å utsette dagens plan enn å presse gjennom treningen. Bruk heller litt ekstra tid til å arbeide med avslapping og bakkeøvelser.

7. Avslappet kropp og pust

Et fritt steg og avslappet nakke

Det er en herlig følelse å ri når hesten er helt avslappet i kroppen. Steget er fritt, nakken avspent og kroppen kjennes myk og elastisk ut. Ørene svinger fritt, hesten blunker normalt og puster avslappet ut en gang i blant.

Problemer i ridningen løses ofte med avslapning

Dersom du merker at hesten ikke går helt som du ønsker på ridebanen kan årsaken være at den er lit spent eller stresset. Kanskje faller den inn på volten eller kutter hjørner. Da er det lurt å heller tenke avslapping først.

Å prioritere avslapping gir mange fordeler i treningen

Utgangspunktet for all trening med dyr er avslapping. Gjør det til din prioritet.

Det finnes utallige fordeler ved å prioritere avslapping før trening. Og i de fleste tilfeller oppnår du bedre resultater i det lange løp:

  • Hesten lærer bedre
  • Økt tillit til rytteren
  • Tryggere å ri
  • Øvelser i dressur blir enklere med en avslappet hest
  • Overlegen kontroll mellom hinder
  • Blir ikke like lett skremt
  • Tenker mer i møte med utfordringer

Prioriterer du alltid avslapping foran trening? Og er det tilfeller hvor du mener det blir feil å sette avslapping foran resultater?

Del gjerne i kommentarfeltet!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *