Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

7 nyttige fakta om hestens anatomi

Hestens anatomi, samspill og levevis har få likheter med mennesket. Likevel tenker vi ofte at hestene har de samme ønskene og forutsetningene for trygghet, fysisk utfoldelse og kommunikasjon som vi har. Her er derfor 7 nyttige fakta om hestens anatomi verdt å tenke gjennom.


1. Minner og følelser

Hestens hjerne er mindre enn vår i forhold til kroppen, og spesielt er den delen av hjernen som planlegger og tenker fremover liten. Men den delen som har med minner og følelser er ekstra stor, og mye større en vår.

2. Vinterpels eller ikke

Hvor tykk vinterpels en hest får avhenger lite av hvor kaldt det er, men er i stedet bestemt av genetikk og hvor mye eller lite lys den får. Det vil si at hesten ikke får kortere vinterpels av å stå med tykkere dekken. Men kan få kortere vinterpels av å ha lys i stallen som imiterer lyset om sommeren. Derfor får fjordinger i Florida fortsatt vinterpels, og arabere i Norge lite vinterpels.

3. Dyp søvn

Hester må ligge for å få REM-søvn. De trenger i utgangspunktet rundt 30-45 minutter REM-søvn hver dag. Det er kjent at mennesker som ikke får REM-søvn blir irritable og engstelige. Hester som kun står og sover mangler altså REM-søvnen og vil være påvirket av dette. Mange hester vil kun legge seg å sove hvis de står i en stabil flokk, slik at de har noen til å se etter potensielle farer.

4. Mangler kragebein

Hestens frambein er ikke festet til kragebein slik våre armer er. De er kun festet til muskler og sener. Det er derfor det har skjedd ulykker hvor hesten har kommet seg delvis ut gjennom nokså små vindu i hestehengere.

5. Godt nattesyn

Hester har bedre nattesyn enn mennesker, men bruker lang tid på å justere synet fra lyst til mørkt. Det gjør det vanskelig for hester å se hva som befinner seg i skyggen av et tre, eller inne i hestehengeren. Full tilpasning fra lyst til mørkt kan ta opptil 15 minutter. Vær derfor ekstra forsiktig når du rir ut fra en fullt opplyst stall og ut en mørk kveld. Eller prøv å se det fra hestens synspunkt når den skvetter av en skygge.

6. Fokusering

Hestens øyne er blant de største av alle pattedyr og kan se 350° rundt. Men for å fokusere vil hesten heve hodet for å fokusere på avstand og senke hodet for å fokusere på noe nærme. Det er derfor hesten hever hodet når den blir oppmerksom på noe langt unna.

7. Pust og galoppsteg

Hester kan kun puste gjennom nesen, og når hesten galopperer styres inn- og utpust av galoppsteget. Det vil si at hesten trekker pusten når den strekker seg ut i steget og puster ut når den samler beina. Lungene blir altså strekt ut og klemt sammen for hvert galoppsteg, og hesten kan ikke øke pustefrekvensen uten å øke hastigheten på galoppsteget. Det gjør at hesten ikke kan puste raskere hvis den ikke får nok oksygen under galopp, og må bryte til trav for å få igjen pusten. Til og med små blokkeringer i luftveiene kan ha stor effekt på hestens prestasjon.


Har du flere lignende fakta som kan være nyttige for andre lesere. Del gjerne!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *