Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

8 fysiske og mentale fordeler med utegang

Utegang eller løsdrift er verken mulig eller gunstig for alle, men for de som har tilgang til godt tilrettelagt utegang eller aktivstall er det verdt å prøve.

Vi har samlet 8 mulige fordeler med å ha hesten på utegang eller i løsdrift.

1. Hovne bein blir bedre

Hester som tilbringer mye tid på stall og i små luftegårder kan fylle i beina. Altså blir de hovne over natta eller når de står i ro i lengre perioder. For mange hester er årsaken for lite bevegelse og sirkulasjon i beina.

En midlertidig løsning er ofte bandasjer eller nedkjøling. Men mange hester blir bedre med mer bevegelse gjennom hele døgnet. Da kan utegang eller konsepter som Paddock Paradise, løsdrift eller aktivstall være verdt å prøve.

Utegang i seg selv skaper ikke bevegelse, men det gjør andre hester, spredt fôring og tilrettelagte gangstier og liggeområder.

2. Styrke og kondisjon økes

En godt tilrettelagt utegang oppfordrer hestene til å bevege seg. Ofte mange kilometer hver eneste dag. Enten fra spiseplass til liggehall, fra rulleområde til vannkilder eller mellom skog og beite. Ofte på forskjellig underlag, oppover og nedover.

Allsidig og jevn bevegelse gjennom døgnet er lite belastende og bygger sakte opp styrke, koordinasjon og kondisjon. Hester på utegang holder seg selv i bevegelse og holder derfor bedre på egen muskelmasse dersom det i en periode blir mindre trening.

3. Stress og bekymring minker

Hester som står mye alene og i ro viser oftere tegn til stress, bekymring og kjedsomhet. Noen blir passive mens andre utvikler stalluvaner som luftsluking, gnaging, veving eller andre gjentakende bevegelser.

Med riktig valg av flokk og utegang (inkludert flere store liggeområder) blir de fleste hester roligere og mer avslappet. For hester med stalluvaner kan endring til utegang bedre uvanene. Noen blir kvitt de helt, men husk at de ofte kommer tilbake igjen ved stress og kjedsomhet.

4. Magetrøbbel minkes

Hester er skapt for bevegelse og gressing store deler av døgnet. Når de blir stående mye i ro og fôret i måltider kan noen hester utvikle problemer med mage og fordøyelsen.

Noen hester blir derfor bedre med jevnere bevegelse, fri tilgang på grovfôr, mindre stress og bedre søvn. Også hester med magesår eller jevnlig kolikk kan se forbedringer på godt tilrettelagte uteganger.

Sammen med god oppfølging av veterinær og förekspert kan det altså være verdt å prøve utegang dersom hesten din har problemer med mage og fordøyelse.

5. Færre skader

Mange er redde for å sette hesten på utegang med andre hester på grunn av skader. Både fra spark, men også fra mye løping, lek og brå bevegelser. Det er ikke uten grunn, men kan i mange tilfeller unngås med gravis introduksjon og gradvis økning av fri bevegelse.

Generelt kan vi si at hester som er godt sosialiserte og i jevn bevegelse gjennom livet får færre skader. Med mye variert bevegelse er de rett og slett mindre utsatt for å strekke sener og muskler eller overbelaste ledd.

Men det er ikke uten risiko å plutselig sette en usosialisert hest i flokk på store områder med ujevnt underlag. Spesielt dersom den er vant til å stå i små flate paddocker.

Men med god og gradvis tilvenning vil de fleste hester klare overgangen fint. Og vil etterhvert utvikle en sterk og sunn kropp.

6. Bedre selvregulering

Hester som har tilgang til uteområder døgnet rundt er mer eksponert for vær og vind, store kjøretøy, ville dyr, høye lyder, rare lyder og nye ting å se på. Det gjør hestene bedre rustet til å møte verden utenfor stallen.

Mange merker at hestene blir bedre til å regulere seg selv når de står på utegang. De blir mindre redde og mer tilbøyelig til å utforske i stedet for å flykte.

De får oppleve og prosessere nye inntrykk i eget tempo og derfor bedre kontrollere egen reaksjon. De får mulighet til å undersøke med støtte i andre hester.

Ofte overføres dette til bedre selvregulering når de blir med oss på tur ut fra stallområdet eller på reiser. De blir altså bedre rustet til å takle nye ting og til å slappe av igjen etterpå.

7. Jevnere energi

Hester som får mer bevegelse gjennom hele døgnet får generelt jevnere energi. Altså blir eksplosive hester litt roligere og late hester litt kvikkere med mer trening.

I tillegg til det fysiske, kan vanskelig håndtering som kommer fra stress eller bekymring bedres.

Men jevnere energi og mer avslapning blir mange hesten enklere å arbeide med. Ingen plutselige eksplosjoner på grunn av oppsamlet energi etter å ha stått lenge i ro.

8. Bedre forhold til mat

Hester som blir fôret i måltider kan utvikle et stressende eller dårlig forhold til mat. Altså at de blir beskyttende, sure, stresset eller engstelig rundt mat og fôring.

Med flere fôringsstasjoner, god avstand og fri tilgang blir mange hester mye mer avslappet til mat. Du slipper at hesten hiver i seg høyet i full fart, eller at hesten stuper ned etter gress så snart den får mulighet.

Med riktig tilrettelegging rundt fôringsområder blir de fleste hester mer avslappet til alt av fôring og mat. Og synes kanskje det er helt greit å bli med deg vekk fra fôringsområder eller inn i stallen, selv om det er mat ute.

Har du merket endringer hos din hest etter bytte til utegang? Del gjerne i kommentarfeltet!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *