Målet om en avslappet hest med smidige muskler og en sterk rygg er like viktig uansett om du er turrytter, driver med western eller arbeider med sprang og dressur.
Korrekt bæring og riktig muskelbruk er selve grunnpilaren for at hesten skal beholde en frisk kropp gjennom hele livet. Vi har derfor samlet 8 tegn som indikerer at hesten ikke bruker kroppen på best mulig måte.
1. Anspent nakke eller høyt hode
Dersom hesten går med høy og anspent nakke er det sannsynlig at hesten også spenner ryggmusklene. Dette skjer når hesten ikke er balansert og noen ganger fordi den bruker tøylen til å balansere seg. For at hesten skal bære kroppen riktig må musklene arbeide i avslappet form. Uavhengig av tøylen.
2. Tråkker ikke i egne spor
Når ryggen er senket og bakparten henger etter, tråkker ikke hesten langt nok inn under kroppen. Da vil ikke bakbeina nå frem til frembeinas fotspor. Ofte ser bakparten og steget litt stivt ut.
3. Bøyer ikke kroppen
Når hesten kjennes stiv ut i kroppen og ikke bøye kroppen under ridning er det ofte på grunn av anspenthet og ikke stive muskler. Ofte vil den samme hesten klare å klø seg bak øret med bakfoten når den er avslappet.
Så når hesten er anspent i kroppen går den heller ikke i riktig form. Og den vil ikke bøye kroppen mykt rundt på en volte. Dette kan oppleves som at hestens faller inn på sirkelen. Skulderen skytes inn og hodet ut.
Ofte blir vi fortalt at vi må legge på innvendig sjenkel og utvendig tøyle. Men det kan skape mer anspenthet. Øv først og fremst på å få en avslappet hest, og deretter legg til så myke hjelper som mulig. En avslappet hest med sterke nok muskler kan gå balansert og bruke ryggen riktig av seg selv (uten hjelp fra tøyle og sjenkel).
4. Sparker opp sand foran hoven
Hvis du legger merke til at hesten sparker sand foran hoven (på vanlig underlag) betyr det at den går med bremsene litt på. Den skrenser på en måte litt når hoven settes ned i stedet for å skyve godt fra.
Det betyr at hesten ikke løfter beinet godt nok, og setter de ned mens de er på vei fremover i stedet for på bein nedover eller bakover.
Som alltid kan det hjelpe å ri godt frem. Og noen hester blir bedre av å gå aktivt på ujevnt underlag eller arbeide over bommer i noen måneder.
5. Usymmetriske gangarter
Når hesten ikke løfter ryggen og arbeider aktivt med bakbeina, blir de bakbeina hengende litt bak. Da ser det ut som hesten løfter frembeina høyere enn bakbeina. Bakbeina ser på en måte mindre aktive ut.
6. Snubling
Snubling kommer av at hesten ikke løfter beina godt nok eller at den bremser litt i steget. Dette er tegn på at hesten ikke gå aktivt fremover. Ofte kan det hjelpe å slakke litt på tøylen og ri litt mer frem. Hestens steg blir mer aktivt når den slapper av i muskulaturen.
7. Gyngehest
Det er veldig behagelig å galoppere på en hest som bærer kroppen riktig. Hvis galloppen kjennes litt ut som å sitte på en gyngehest tyder det på at hesten går litt på fremparten. Det skal kjennes ut som du rir i svak oppoverbakke, med runde bevegelser og et aktivt fraspark.
8. Brå overganger
Når hesten bruker overlinjen riktig vil den være balansert både mellom høyre og venstre side, og foran og bak. Det gjør at overganger føles myke og naturlige ut. Ingen brems i frambeina når hesten går ned i gangart. Eller kasting på hodet når den øker gangart. Hesten ruller mykt opp i galopp istedet for å bykse til. Og går ned i trav uten brå endring i hastighet.
Til slutt
Vi kan ofte eliminere mange av tegnene overfor ved å gå tilbake til grunnleggende arbeide med avslapping og rytme i alle gangarter. Hesten skal kunne gå godt frem av seg selv, på lange tøyler og i alle gangarter før du arbeider med myk kontakt.
Ved videre arbeid må du være årvåken på når hesten blir anspent. Da vet du hvor problemet oppstår og kan jobbe derfra.
Husk at mange av disse tegnene også ses hos hester som har vondt under ridning. Se artikkelen: Lær å se hestens små tegn på ubehag og smerte.
Vær derfor nøye med jevnlig kontroll av hestens bein og rygg, og salens passform. Slik sjekker du salens passform
Legg igjen en kommentar