Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

De fleste trenger kun 3 dekken

Bilde av Olavi Anttila fra Pixabay

Som hesteeier har du sannsynligvis mye forskjellig utstyr til deg og hesten. Mye er nødvendig og en del bare for gøy. Mange ønsker å bevege seg litt bort fra et høyt forbruk, både på grunn av økonomi og bærekraft. Da er det viktig å fokusere på kvalitet, holdbarhet og bruk.

Dekken finnes til alle formål og i alle prisklasser. Men ofte trenger vi færre dekken enn vi tror. Da er det essensielt å velge produkter med flere bruksområder og en kvalitet som varer en livstid.

Hvilke dekken trenger hesten?

Hester klarer seg uten dekken store deler av året. Men de fleste trenger et lett fôret utedekken for kalde, vindfulle og våte dager. I tillegg bør du ha et ullpledd som kan transportere bort fukt dersom hesten blir våt. Noen hester trenger også ett lett stalldekken om vinteren, og rir du på tur ved traffikert vei bør du ha refleksdekken i tillegg.

1. Regntett dekken

Skal du kun ha ett utedekken så er det et høykvalitets vanntett dekken med god slitestyrke. De fleste hester med vinterpels tåler godt kalde temperaturer, men vind, iskaldt regn og sludd kan virkelig ødelegge pelsens isolasjonsevne.

Et utedekken av god kvalitet skal tåle hele dager med regn, eller våt snø som blir liggende på ryggen. Samtidig bør det være slitesterk, men ikke for tungt. Alt dette setter store krav til materialet og du bør derfor ikke velge billigste alternativ.

Lav kvalitet ender ofte med kast og nytt kjøp etter noen år. Investering i regndekken eller lett fôret utedekken bør derfor prioriteres fremfor stalldekken og vinterdekken. Det er fordi vanntettheten er utrolig viktig på dekken som skal brukes i vått vær.

Fôret eller ikke?

Som nevnt tåler de fleste hester kalde temperaturer godt, og vi kan derfor tenke oss at det bør holde med et ufôret regndekken til de kalde og våte dagene.

Men når vi legger dekken på hestens rygg klemmer vi flat pelsen og den mister derfor noe av isolasjonsevnen sin. Mange hester trives derfor med ett lett fôret dekken som erstatter pelsens tapte isolasjonsevne på skikkelig sure og kalde dager under 10°C. For de fleste hester betyr det et vanntett dekken med lett 50-100g fyll. Men det er selvfølgelig veldig individuelt og avhenger av rase.

Materiale og passform

Først og fremst er det viktig at dekkenet er vanntett og har riktig passform til din hest.

Valg av dekken er individuelt, men generelt kan man si at stivere og tyngre stoff har større slitestyrke. Mens ett lettere dekken kan gi mindre sjans for gnag. Mange opplever at dekken gnager mindre når de har høy skjæring foran.

Kjøper du fra kjente produsenter får du som oftest god kvalitet. Og det lønner seg som oftest å gå litt opp i pris for å få bedre materiale.

Vedlikehold av utedekken

Vanntette dekken må jevnlig rengjøres og impregneres for å beholde kvaliteten. Det er ikke forventet at et regndekken holder seg vanntett over år med bruk. Du bør derfor regne med å reimpregnere dekkenet årlig. I tillegg bør du jevnlig sprayimpregnere utsatte områder som oppe på ryggen og langs kantene.

Velger du et kvalitetsdekken med nøytrale farger og detaljer kan de holde seg i tiår uten at du selv blir lei av utseende.

2. Stalldekken

Igjen er det svært individuelt om hester trenger stalldekken eller ikke. Mange hester foretrekker å gå uten, så lenge det ikke er veldig kaldt innendørs. Men noen ganger er det nødvendig for å tørke våt hest over natten. Og i enkelte tilfeller er det gunstig for å holde hesten ren før et stevne.

Et godt stalldekken bør puste godt, transportere fukt bort fra hesten, ha svært god passform og en glatt ytterside slik at flis og høy ikke fester seg.

Stalldekkenets passform og pusteegenskaper er det aller viktigste. Ofte finner du meget gode dekken til gunstige priser da det ikke er like høye krav til ytterstoff.

Velg dekken med lette materialer og god bogfrihet. Husk at hesten skal kunne ligge behagelig uten at dekkenet strammer noen steder. Du kan i tillegg bruke stalldekken under utedekken på ekstra kalde dager.

Del gjerne med oss ande hvis du har erfaring med dekken som har ekstra god kvalitet og har vart i årevis!

3. Ullteppe

Et tykt og robust ullteppe av god kvalitet er den ultimate allrounderen. Ull er utrolig slitesterkt og med riktig pleie varer det i generasjoner. Ulltepper er perfekte under oppvarming, etter treningsøkten, til å tørke våt hest, som lendedekken og er i tillegg godt å brette over beina på ridetur.

De gode egenskapene til ull er vi kjent med fra eget bruk. Ull holder seg varmt når det blir fuktig og er perfekt til å transportere vanndamp vekk fra hesten. Det er grunnen til at ull fungerer utrolig bra på våte hester.

Vedlikehold av ull er relativt enkelt

Ull kan absolutt bli skittent, men de blir som oftest helt rene og luktfrie med ullvask i maskin. Ull trenger nemlig relativt lav temperatur for å bli rent.

Men dersom det trengs ekstra rengjøring kan ull kokes for å bli kvitt bakterier og mugg. Ikke i maskin (da krymper de), men med glovarmt vann i en stor balje eller badekar. Det er omrøringen som krymper ulla, ikke temperaturen i seg selv.

Tett vevd ull med lanolin(fett) er i tillegg nokså vind og vanntett. Det blir fuktig, men er overraskende vannavvisende i regn og sludd. I hvert fall for noen timer på ridetur.

Det er lurt å velge mørk farge

Vi må godta at det over år med daglig bruk oppstår flekker. Så for å holde ullteppet like fint som nytt, bør du velge en mørk farge med sjatteringer. Da unngår du å ville bytte på grunn av sjenerende flekker. Men når det er sagt er det noe sjarmerende med godt brukt kvalitetsutstyr.

Rektangulært ullteppe eller ulldekken?

Mange sverger til allsidigheten ved å kjøpe et stort rektangulært ullteppe. Da kan det brettes godt oppover hestens hals ved tørking (mange har klyper til å holde det på plass). Og det kan brettes godt over beina når du rir.

Men vi kan også argumentere for at et ulldekken med enkel spenne foran er like allsidig. Da er det enklere å bruke som stalldekken og ekstra isolasjon under andre dekken. Velger du å kjøpe dekken fremfor teppe lønner det seg å kjøpe med løs eller avtagbar magegjord og eventuelt avtagbare beinspenner. Faste spenner ødelegger litt for bruken under ridning.

Bonus: Refleks- og lendedekken i ett

Dersom du foretrekker å ri med lendedekken er det gunstig å kombinere det med refleksdekken. Da slipper du valget mellom et godt og vanntett lendedekken og refleks.

Hobbyhesten liker Kentucky Quarter Rug som er et nøytralt vanntett refleks- og ridedekken i ett.

Hvor mange dekken har du? Og hvor få kunne du og hesten klart dere med?


Hva velger hesten?

Det er gjort flere studier som lar hester få velge selv om de ønsker å ha dekken på eller ikke. I et forsøk viser det seg at 80-90% av hester foretrekker dekken når temperaturen kryper under 10 grader, og nesten alle ved minusgrader.

I temperaturer over 20 grader valgte alle hester bort dekkenet, og mange foretrakk å gå uten dekken når sola varmet godt uansett temperatur.

Generelt øker andelen hester som ønsker å ha på dekken med økende vindstyrke og nedbør.

Få forskjeller mellom raser

Det viser seg å være færre forskjeller mellom rasene enn mange tror. Det vil si at selv hester med kraftig pels og hovskjegg generelt har de samme preferansene som mer varmblodige raser.

Referanse: “Horses can learn to use symbols to communicate their preferences,” Applied Animal Behaviour Science, November 2016

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *