Velkommen til Hobbyhesten.no!

Den gode lederens 7 egenskaper – Fra hestens synspunkt

Vi har samlet 7 egenskaper alle gode ledere bør ha. Spesielt sett fra hestens synspunkt. For noen kommer dette naturlig, mens andre må trene og utvikle disse egenskapene over tid. Hvor mange har du?

1. Prioriterer avslapning og trygghet før trening

Gode ledere vet at læring sitter best når hesten er trygg og avslappet. De utsetter derfor dagens plan dersom hesten i stedet trenger å finne ro og avslapping. 

Når hesten blir bekymret for en ny søppeldunk på vei til ridebanen, vil de altså heller prioritere å arbeide med dette, før de fortsetter treningsøkten. 

De vet at mange små bekymringer kan bygge seg opp, og gjøre at hesten plutselig blir skremt eller ekstra bekymret for ting den tidligere ikke har reagert på. 

2. Er tilstede og følger med på hesten og omgivelsene

En god leder har full kontroll på omgivelsene, hestens bevegelser, og dens små signaler. Lederen forutser potensielle problemer lenge før de oppstår, og ser hestens første små tegn til bekymring. De er trygge på seg selv og vet hvordan utfordringer løses med minst mulig stress for hesten.

En god leder, som vet at hesten kan reagere på store kjøretøy, vil hoppe av hesten lenge før den blir bekymret. For så å leie hesten så langt unna som mulig og plassere seg selv mellom hesten og kjøretøyet for en trygg passering. 

De vil observere at hesten hever hodet litt når salen legges på, og gjøre alt de kan for å finne ut hvorfor. Altså og det er manglende trening, dårlig tilpasset sal eller ømme muskler?

Artikkel: Lær å se hestens små tegn på ubehag og smerte

3. Spør kun ja-spørsmål

En god leder spør kun ja-spørsmål. Det vil si at de kun ber hesten om oppgaver den rakst finner svaret på. Altså at hesten alltid forstår hvor ettergiften finnes. 

Den gode lederen arbeider så godt med hestens grunnleggende forståelse av signaler at kompliserte øvelser blir enkle. 

For eksempel trener de utrolig godt på rygging med løse tøyler og minimale signaler. Og deretter det samme fra skritt, trav og galopp. Fordi de da lager et verktøy som senere kan brukes til å flytte hestens vekt over bakbeina ved mer kompliserte øvelser. 

4. Aldri press uten ettergift

Den gode lederen trener, rir eller kjører ikke hesten med konstant press fra bitt eller andre hjelpemidler. Når de legger press på hesten vil det alltid være en løsning for finne ettergift. Om det så er å gå frem for sjenkel, vike fra trykk eller å gå vekk med salen når hesten viser tegn på nei. 

De vet godt at press både kan være fysisk og mentalt. Tenk bare på hvordan noen hester reagerer med en gang de ser hengeren. Når vi da leder en skeptisk hest mot hengeren påfører vi altså et mentalt press. En god leder vil derfor stoppe når hesten viser tegn til bekymring, vente på avslapning, gå vekk og prøve på nytt.

Artikkel: Last hesten på henger – Helt uten stress på 3-8 økter

Det gjør de for å vise hesten at den ikke trenger å være bekymret for å bli stresset langt over egne komfortsone. Men heller arbeide på kanten av den, og gradvis øke hestens toleranse.

5. Blir aldri sint og straffer ikke hesten

Straff og sinne har ingen plass hos en god leder. Heller ikke jaging. En god leder forstår at hesten lærer best når den er avslappet og stoler på treneren. De vil ikke jage hesten rundt når den ikke forstår riktig svar, men heller legge tilrette for læring i avslappet form.

De forstår at hester som napper gjør det av en grunn, og straffer de ikke med å slå. Men prøver å forstå om hesten kanskje har vondt, eller om den kun ønsker mer interaksjon med oss. De møter altså hestens behov, eller fjerner årsaken til uønsket oppførsel, fremfor å straffe hesten for sitt forsøk på kommunikasjon.

6. Er komfortabel med å la hesten lede innimellom

En god leder har ikke behov for å alltid ha kontroll. De kan gjerne la hesten få løse tøyler og bestemme hvor turen går innimellom. Det samme gjelder å la hesten få løpe på løse tøyler på ridebanen uten at vi prøver å kontrollere hvor de går. 

Det kan også bety å være sammen med hesten i paddocken og gå hvor enn den går. Eller følge etter i leietau på tur. Dette skaper forhold og tillit og kommer oss til nytte under senere trening.

7. Lar ikke hesten flytte på seg

Selv om gode ledere gjerne lar hesten ta ledelsen innimellom, passer de på å beholde sitt personlige rom. Det betyr ikke at hesten til en hvert tid må holde 1 meters avstand, men at den ikke får lov å gå på deg. I kontakt med hester må vi ha noen grenser, og en av de er å ikke bli gått over ende. Men vi trenger ikke gjøre noe mer ut av det enn å lage litt energi rundt oss slik at det blir mer behagelig for hesten å stå litt lengre unna. 

Under trening og håndtering bør vi ha som hovedregel at vi ikke rygger vekk fra hesten når den går mot oss. 

Hvilke andre egenskaper har en god leder? Del gjerne med andre!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *