Ofte starter vi treningsøkten eller rideturen uten noe særlig oppmerksomhet rettet mot hestens tanker. Vi har tenkt å gjennomføre noe, og hesten må følge med på det vi vil skal skje denne dagen. Enten det er å trene på galoppbytter eller rusle rolig av gårde på tur.
Så blir vi veldig overrasket når hesten plutselig nekter å gå, ikke klarer byttene den klarte i går, eller den blir skremt av ting den aldri ble skremt av før.
Dette skjer ofte fordi hesten har tankene et helt annet sted enn rettet mot deg. Det kan være hestene som er igjen ute på beitet, lyden av en traktor langt unna, eller skyggen av en trillebår.
Mange frustrerende situasjoner kunne vært unngått hvis vi bare var mer oppmerksomme på hva hesten fortalte oss, før vi startet treningsøkten.
En avslappet og oppmerksom hest er det beste utgangspunktet både for at hesten skal kunne lære noe, og for hestens og rytterens sikkerhet.
I denne artikkelen vil du lære å observere når hesten er ufokusert og hva du kan gjøre for å få den avslappet og oppmerksom igjen.
Tegnene du kan se etter
Mange av tegnene på anspente og ufokuserte hester er forbundet med hestens personlighet eller dårlig trening. Det gjør at vi ofte overser disse tegnene i stedet for å spørre oss selv hvorfor hesten viser de.
Bare ved å være litt mer oppmerksom kan vi løse mange problemer før de oppstår. Under ser du en liste med tegn som vi bør være oppmerksomme på hver gang vi møter eller arbeider med hesten.
Lær å les hestens signaler
Tenk gjennom om din hest viser noe av disse tegnene under håndtering. Ofte forbinder vi signalene med at hesten er vanskelig eller dårlig trent. Men denne adferden er ofte tegn på anspenthet.
- Hesten snur seg bort når du kommer mot den
- Den går bort fra deg hvis den har muligheten
- Den går eller traver frem og tilbake langs gjerdet
- Er ikke interessert i deg eller det du gjør
- Den står ikke stille. Dette gjelder både under ridning og ved håndtering på bakken.
- Den roper eller vrinsker etter andre hester
- Den graver med forbeinet
- Hesten har hodet høyt hevet med spisse ører i mer enn noen sekunder av gangen. Den skifter ikke fokus.
- Hesten haster forbi deg, eller småtraver når du leier den
- Hestens ører snur seg ikke mot deg når du ber den om noe. Gjelder både når du håndterer den fra bakken og når du rir
Oppsummert er dette hester som overser deg, ikke ønsker å ha kontakt med deg eller har oppmerksomheten andre steder enn hos deg. Ofte samtidig som de viser tegn til å være anspente. Hvis du hadde sluppet hesten ville den altså gått bort fra deg.
Slik hjelper du hesten å slappe av gjennom fokustrening
For å få hestens oppmerksomhet samtidig som vi hjelper den med å slappe av kan vi arbeide med hestens fokus. Vi kan arbeide med hestens fokus gjennom å gjentatte ganger be den rette oppmerksomheten mot oss.
Det finnes mange måter å gjøre dette på, og noen mener det kan sammenlignes med mindfullness-trening eller meditasjon. Altså å få tankene tilbake til her og nå, fremfor å tenke på noe som ikke har skjedd enda (der ute).
Stegene som blir beskrevet under passer best å gjennomføre med en gang du merker at hesten blir stresset eller ufokusert. Ofte kan vi se tegnene allerede når vi henter hesten. Eller det kan være i det vi kommer til et spesielt område, eller går vekk fra andre hester.
Målet med øvelsen er å få hesten til å slappe av, samtidig som den er oppmerksom på deg og dine bevegelser.
Slik går du frem – Steg for steg
Før du starter
Vi trenger først noe som kan fange hestens oppmerksomhet. Du kan bruke en liten plastpose som knitrer eller et tøystykke festet til en lengre pisk (det enkleste). Det er ikke meningen at dette skal være skremmende for hesten. Så ikke ta noe du vet vil skremme den.
Øvelsen blir absolutt best hvis hesten har mulighet til å gå et godt stykke vekk fra deg, så slipp den gjerne på en ridebane eller i en paddock.
Hvis du ikke har mulighet til det, kan du gjøre øvelsen med hesten i et langt leietau. Men må da be om oppmerksomhet før hesten når enden av leietauet.
Hvis du slipper hesten løs la den gå dit den vil. Observer kroppsspråket og hva den gjør. Blir den værende hos deg trenger du ikke gjøre akkurat denne øvelsen.
Fang hestens oppmerksomhet
Start med å beveg deg mot hesten, gjerne fram og tilbake i halvsirkler på god avstand. Gjerne fra den andre siden av ridebanen.
Følg godt med på hestens hode og ører og legg merke til om hesten snur et øre mot deg (det betyr at den rettet oppmerksomheten mot deg). Idet du ser at øret snudde seg mot deg. Stopp, snu deg, og gå ett stykke tilbake. Dette er viktig, for det er her du viser hesten at du forstår hva den tenker.
Hva gjør du hvis hesten overser deg?
Noen ganger gir ikke hesten oss noe som helst oppmerksomhet, selv når du går mot den i halvsirkler. Du kan da prøve å veive med et tøystykke mens du går i halvsirkler mot hesten. Først med små bevegelser, deretter med større. men ikke raskere bevegelser. Idet du ser at øret snur seg mot deg. Stopp, snu deg og gå et stykke tilbake. Dette viser hesten at du så hva den tenkte på.
Gjenta flere ganger med gode pauser mellom hver gang. Hest vill etter hvert gi deg øret nokså lett. Du kan da ha kortere pauser mellom hver gang du ber om oppmerksomheten.
Verktøy for videre arbeid
Det du har gjort er å lage et verktøy for å fange hestens oppmerksomhet. Og sådan få den til å ta oppmerksomheten vekk fra det den tenker på, eller stresser over. Når vi tar vekk presset akkurat idet hesten gir oss oppmerksomhet, viser vi at vi «vet hva den tenker». Hesten blir da tryggere på at det ikke kommer til å skje noe ubehagelig hvis den kommer bort til deg.
Det viktigste med øvelsen er i første omgang at du blir god på å lese hestens små tegn på kommunikasjon. Det er dette du bruker til å ta bort presset tidlig nok. Det er da du kommuniserer at det er trygt å vende oppmerksomheten mot deg.
Mål og resultat
Målet til slutt, er at hesten skal komme bort til deg og kanskje rusle etter deg. Men det er ikke sikkert dette skjer de første gangene. Så ikke tenk for mye på det.
Grunnen til at dette ofte fungerer, hvis gjort riktig, er at du får vist at du er oppmerksom både på hesten og omgivelsene. Du får vist at du har kontroll på deg selv. Og at du er til å stole på gjennom å ta bort presset på riktig tidspunkt.
Fokustrening kan være det verktøyet din hest trenger for å slappe av. Husk alle gode treningsøkter starter med en rolig og oppmerksom hest.
Skal du, eller har du selv prøvd noe lignende med din hest? Det er utrolig kjekt å høre andres erfaringer, så legg gjerne igjen en kommentar.
Legg igjen en kommentar