De fleste har opplevd å få for lite søvn, og vet godt at det går utover både humør, motivasjon og konsentrasjon. Og at det i tillegg har flere negative innvirkninger på lang sikt. Dette gjelder også hester, og det er derfor viktig å holde et godt øye med hestens søvn og undersøke videre dersom du tror din hest får for lite!
Hvor mye søvn trenger hesten?
Hester hviler opp mot 7 timer daglig, men sover bare 2,5 til 5 timer av disse. Det vil si at hester kun sover rundt 15% av døgnet.
I motsetning til mennesker som sover sammenhengende gjennom natten, har hesten fire til fem søvnperioder. Og ja, hester sover for det meste når det er mørkt ute akkurat som oss. Det vil si at de sover 4-5 ganger mellom 20.00 og 05.00.
Både mennesker og hester er avhengig forskjellige typer søvn gjennom natten. Dersom noen av søvnstadiene mangler vil det senke kvaliteten betraktelig.
Hestens tre søvnstadier
Som mennesker har hesten tre forskjellige typer søvn. Fra lett døsing, til dyp søvn og drømmesøvn (REM-søvn).
1. Lett søvn – Døsing
Lett søvn får hesten mens den står og slapper av. Gjerne mellom måltider. En hest i lett søvn holder hodet lavere enn manken, øynene halvveis lukket og har avslappet mule og ører. Ofte hviler den ett av bakbeina i tillegg.
Det er hestens evne til å låse leddene som gjør at den kan slappe av i musklene mens den står. Normalt vil hester på stall tilbringe mer tid med lett søvn enn hester som gresser. Nettopp fordi de har mer tid mellom måltider.
2. Dyp søvn – Sakte bølgesøvn
Dyp søvn eller sakte bølgesøvn trenger hesten rundt 3 timer av hver natt. Dette er ofte sett på som det første søvnstadiet hesten må gjennom for å nå den enda dypere REM-søvnen (drømmesøvn).
Hester kan oppnå dyp søvn stående med låste ledd. Men de vil ofte legge seg ned og balanse på brystkassen med beina krøllet under. Hodet hviler ofte med mulen i bakken.
Hester kan altså oppnå riktig mengde dyp søvn stående. Men de kan ikke gå over i REM-søvn uten å ligge. Det er fordi alle hestens muskler slapper av under REM-søvnen, også de musklene som hjelper hesten å låse leddene under stående søvn.
3. REM-søvn – Dyp drømmesøvn
REM-søvn er en dyp drømmesøvn. REM står for Rapid Eye Movement (rask øyebevegelse), og er ofte fulgt av små rykninger både i ørene og beina. Og noen hester kan i tillegg lage lyder.
Hester trenger 30 til 60 minutter REM-søvn hver natt. Det får de i løpet av mange korte 5-minutters bolker.
Siden hesten kun oppnår REM-søvn liggende må de altså ligge minimum 30 minutter hver natt. Men ofte lengre fordi de først må inn i dyp søvn.
REM-søvnen er ansett som den viktigste søvnfasen, selv om den enda ikke er fullt ut forstått. Men det vi vet er at den har stor innvirkning på både fysisk og mental helse hos alle dyr.
Hva skjer hvis hesten får for lite søvn?
Alle dyr vil oppleve konsekvenser dersom de får for lite søvn. Mennesker ser ofte stor innvirkning på humør og produktivitet. Lite søvn øker sjansen for at vi føler oss sliten, sur, overveldet og har manglende fokus og hukommelse. Det samme gjelder også alle andre dyr.
Søvnmangel har stor innvirkning på nervesystemet som igjen påvirker hjertefrekvens, blodtrykk, fordøyelse, immunforsvar, humør og hukommelse. Det er altså en hel rekke av dårlige konsekvenser av for lite søvn.
Dersom hesten av ulike grunner over tid ikke legger seg ned for å sove, kan det ende med at den faller sammen når den står og sover. Det skjer når hesten har så stort underskudd på REM-søvn at kroppen tvinger inn REM-søvnen selv om hesten kommer til å skade seg i fallet. Det forteller litt om hvor viktig søvn er.
Det er ofte sagt at søvn er vår beste medisin. Nettopp fordi kroppen reparerer seg når vi sover. Uten søvn vil hverken dyr eller mennesker overleve i lang tid.
Søvn er altså like viktig for hesten som den er for deg. Du bør derfor undersøke om din hest får nok søvn.
Tegn på at hesten får for lite søvn
Hester har ingen måte å kommunisere til oss at de presterer dårlig fordi de er trette og trenger sårt tiltrengt søvn. Mange av tegnene på søvnmangel hos hest er best å observere ved video-overvåkning om natten. Blant annet fordi episoder hvor hesten faller sammen, mest sannsynlig skjer nattestid.
Tegn på søvnmangel vil selvfølgelig variere, men kan ofte inkludere:
- Manglende tegn på at hesten har ligget i boksen – Altså mangle på flis i man og hale (husk at hesten kan legge seg ned og rulle selv om den ikke sover)
- Hesten svaier når den står og sover – som om den skal til å falle om
- Hesten kollapser helt eller delvis i beina når den står (mangel på REM-søvn)
- Sår på bein og mule etter at hesten har falt helt eller delvis sammen
- Økt soving og døsing på dagtid
- Vekttap
- Dårligere prestasjoner
- Årvåkenhet eller irritabilitet
Overvåk hestens søvn med kamera
Dersom du mistenker at hesten din mangler søvn kan du spørre stalleier om lov til å sette opp kamera i hestens boks over en liten periode. Dette er den enkleste måte å se om hesten legger seg ned i løpet av natten. Husk at alle hester minst må ligge i 30 minutter daglig for å få nok søvn.
Dersom du setter opp kamera i hestens boks eller i liggehall på løsdrift, husk å varsle andre om pågående filming.
Grunner til at hesten får for lite søvn
Hester får ofte tilstrekkelig med lett og dyp søvn siden denne søvnen kan oppnås stående. Mangel på REM-søvn kan derimot oppstå når hesten vegrer seg for å legge seg ned.
Grunner til at hesten ikke legger seg ned kan være:
- Stressende stallmiljø – Bråk, for mye lys, dårlig luft, temperatur
- Ny stall eller endring i rutiner og miljø
- For liten plass i boks eller liggehall
- Dårlig forhold til andre hester i naboboks eller løsdrift
- Manglende hestevenner (som de kan se) som kan holde utkikk etter farer
- Smerter i ledd slik at det gjør vondt å reise seg
- Mangel på egnet underlag – For kaldt, hardt eller vått
Legg til rette for god søvn
Uansett om din hest viser tydelige tegn til søvnmangel eller ikke bør vi legge til rette for god søvn. Her er 6 områder som kan bedre hestens søvn:
1. Stor nok boks og liggehall er viktig
En for liten boks gjør det ubehagelig for hesten å legge seg ned, og kan gjøre det vanskelig å strekke seg helt ut slik de gjør i REM-søvn.
Selv om hesten fysisk har nok gulvplass til å ligge utstrekt på siden skal den også ha god plass til å reise seg og til å rulle.
I løsdrift med flere hester trengs det opp mot 20 m2 per hest for å sikre at alle har god plass til å ligge uten å forstyrre hverandre for mye. Her spiller også flokkens harmoni inn. Pass spesielt på hester som er lave i rang.
2. Mykt og isolerende underlag
Harde gummimatter er ikke tilstrekkelig underlag. De fleste hester foretrekker å ligge på et mykt isolerende underlag. Mange hester setter pris på halm, men ett tykt lag flis fungerer også.
Dersom boksen er stor nok velger mange å ha tykkere underlag i bakre del og gummimatter der hesten spiser. Dersom boksen er liten må du finne den rette balansen mellom et stabilt underlag å stå på, samtidig som det isolerer godt og er mykt til soving.
I større liggehaller har man stor fleksiblitetet til å tilby forskjellige typer underlag basert på hestenes preferanse og tid på året.
3. Dekken eller ikke
Riktig temperatur er selvfølgelig viktig. Enten det er en temperert stall uten dekken, god vinterpels eller kaldstall. Sjekk alltid at hesten hverken er for kald eller for varm. Dersom du bruker dekken på hesten om natten må dette ha svært god passform og bevegelsesfrihet slik at hesten kan ligge behagelig.
4. Oversikt
Hester er fluktdyr og føler seg tryggest med god oversikt over nærområdet. Liggehaller bør plasseres høyt i terrenget med utsikt over fôringsplass og paddock. Dersom hesten står på boks om natten kan man gi bedre oversikt med spalter i boksveggen helt ned til gulvet.
5. Andre hester
Hester som står ved siden av hverandre må komme godt overens. Enten det er i naboboksen, eller en stabil flokk i løsdrift. Vurder omrokkering på boksplass eller flokk dersom noen hester misliker hverandre. Det er kanskje unødvendig å nevne, men alle hester trenger selskap.
6. Veterinærsjekk dersom hesten ikke legger seg ned
Dersom hesten ikke legger seg ned for å sove bør veterinær kontaktes. Det kan være vonde ledd eller andre årsaker. For å få nok søvn er hesten helt avhenging av å kunne legge seg ned å reise seg opp igjen uten smerter.
Har du opplevd hest med søvnmangel? Del gjerne årsak og hvordan det ble fikset!
Referanser
https://www.veterinary-practice.com/article/sleep-deprivation-in-horses, Sleep deprivation in horses, Anna Haines, Juni 2022
Horses’ resting behaviour in shelters of varying size compared with single boxes, Applied Animal Behaviour Science, Volume 254, 2022
https://ker.com/equinews/sleep-requirements-horses/, Sleep Requirements of Horses, Kentucky Equine Research Staff, April 2017
Legg igjen en kommentar