Travsporten har både tilhengere og mange kritikere. Men det finnes også mye positivt å hente fra denne delen av hestesporten. Faktisk kan travmiljøet lære oss mye som kan overføres til andre grener.
Her ser vi nærmere på 6 punkter som travsporten er god på.
1. Hester får være hester
En av forskjellene mellom trav- og ridehestmiljøet er hvordan hestene holdes og trenes. Travhester trenes sjeldnere – ofte bare noen få ganger i uken. Få dager med intensiv trening gir hestene mye tid til å bare være hest.
Dette står i kontrast til mange rideskolehester eller sportshester, som gjerne er mer oppstallet og trenes intensivt nesten daglig.
2. Tidlig skadeforebygging
Travsporten har også noe å lære bort når det gjelder oppfølging av veterinær. Det er vanlig praksis å sjekke unghester for beinsplinter før de begynner seriøs trening.
Dette forhindrer at unødvendig tid og belastning legges på en hest som ikke er fysisk i stand til å tåle kravene sporten stiller. I tillegg gir det disse hestene en sjanse til å finne andre roller, som hobbyhest, om de ikke tåler travets påkjenninger.
Tidlig sjekk av beinsplinter burde kanskje blitt vanligere hos ridehester også.
3. Praktisk tilnærming til hestevelferd
Travmiljøet er preget av hesteeiere og trenere som ofte har lang erfaring og god kunnskap om hestens fysikk.
Her er det stor bevissthet rundt skadeforebygging og hestens holdbarhet. Det er også en kollektiv kultur for å være åpen om skader og behandlinger, og det er vanlig å søke støtte hos andre.
4. Sosiale hester er glade hester
I travmiljøet er det mye vanligere å se hestene gå sammen i flokk, også verdifulle hester. Dette er en mentalitet som skiller seg ut sammenlignet med andre grener, der hester ofte holdes separert på grunn av risiko for skader eller andre bekymringer.
Travsporten viser oss at det er mulig å la hester ha et sosialt liv samtidig som de er konkurransedyktige.
5. Skånsom for ryggen
Selv om travhester blir presset til det ytterste under løp, er det verdt å merke seg at belastningen på ryggen er betydelig lavere enn for hester som bærer rytter.
Travhestene slipper vekten av rytteren og trenes på en måte som ofte sparer kroppen for slitasje, noe som potensielt gir de færre bein og ryggproblemer.
6. Felleskap og tilgjengelighet
Travsporten har ofte et sterkt fellesskap med fokus på å inkludere nye medlemmer, og det er enkelt å få praktiske råd om trening og økonomi. Det er ikke uvanlig å se et fellesskap med tett samarbeid mellom erfarne og ferske utøvere.
Et reflektert perspektiv
Travsporten har sine utfordringer, som alle andre grener, men gir oss likevel verdifulle innspill til hvordan vi kan tenke rundt hestehold.
Kanskje kan vi lære noe av travsportens tilnærming til trening, hold av hester i flokk og tidlig skadeforebygging?
Å se til andre grener for gode løsninger er noe vi alle kan bli bedre på (fremfor å alltid kritisere). Hent det beste fra alle grener så blir kanskje velferden innen hestesport bra til slutt.
Det finnes absolutt mye bra ved travsporten – både ting vi kan lære av og inspireres til.
Legg igjen en kommentar