Velkommen til Hobbyhesten.no!

Frihetsdressur: De 5 første øvelsene hesten må lære

Har du noen gang ønsket at hesten frivillig valgte å trene sammen med deg? At den fulgte dine bevegelser som om dere var perfekt synkroniserte? At dere kunne dra ut på tur uten noe som helst utstyr? Eller longere hesten med et usynlig tau?

Liberty-trening eller frihetsdressur handler nettopp om å skape denne magien – hvor hesten velger deg fordi den vil, ikke fordi den må. Dette er veien til å bygge en forbindelse basert på tillit og frihet, der dere kommuniserer uten ord. Og det hele starter med de fem første, helt avgjørende øvelsene.

Noen viktige punkt før du starter

  • Start på et stort område. Hesten skal ha mulighet til å gå vekk
  • Ta pauser og gi godbiter, gjør det til noe hesten ser frem til
  • Belønn de minste forsøk
  • Gå alltid tilbake til steg 1 når hesten mister oppmerksomheten

Les også den første artikkelen i serien: Økt motivasjon med Liberty-trening

1. Oppmerksomhet – den mentale tilkoblingen

Det første du må oppnå i frihetsdressur er hestens fulle oppmerksomhet. Uten den, kan du ikke kommunisere effektivt. Hesten må være oppmerksom og nysgjerrig på deg.

Første del består av å observere hesten. Når du går inn på ridebanen eller paddocken, legg merke til hvordan den oppfører seg. Ser den på deg? Følger den dine bevegelser? Eller er den helt opptatt med andre ting?

Start treningen med å få hesten til å fokusere på deg ved å bruke små bevegelser – gå litt fremover, flytt vekten din, eller sving kroppen din lett. Gjerne fra avstand til å begynne med. Når du ser at hesten vender et øre mot deg eller begynner å vende hodet mot deg stopper du bevegelsen. Vent og gjenta igjen når hesten blir opptatt med andre ting.

Det du nå lærer hesten er å gi deg oppmerksomhet når du ber om det. Altså trenger den ikke være fastlåst på deg, men du ønsker at den reagerer hver gang du beveger deg eller gjør noe.

For å øke motivasjonen kan du også gi godbiter når hesten vender oppmerksomheten mot deg.

Oppmerksomhet krever konsistens og ro. Du er klar til å gå videre til neste steg når hesten både slapper av, og samtidig gir deg tegn til oppmerksomhet når du ber om det.

2. Følge deg i skritt – første bevegelse

Når du har hestens oppmerksomhet, kan du begynne å jobbe med at den følger deg i skritt. Dette er selve fundamentet i Liberty-trening – at hesten velger å følge deg uten tau eller fysisk press.

Når du har hestens oppmerksomhet begynn med å gå bort fra den i et rolig tempo, gjerne litt på skrå vekk. Om hesten ikke følger umiddelbart kan du gå noen halvsirkler for å se om dette hjelper. I nviter den med ed å åpne opp skuldrene og gå med ro og selvtillit, ikke snu deg rett mot hesten om den ikke blir med.

Det er først når du har hestens oppmerksomhet at den vil følge deg dersom du begynner å gå

Noen hester vil naturlig være tilbøyelige til å følge etter med en gang, mens andre trenger mer oppmuntring. Hvis hesten stopper opp eller virker usikker, stopp selv og vent. Gå aldri for fort frem; målet er å bygge tillit i stedet for å presse på.

Kanskje må du arbeide mer med oppmerksomheten.

Ros hesten så snart den tar initiativ til å følge deg. Det kan være små skritt i begynnelsen, men de må feires for å motivere videre utvikling.

3. Bevegelse gjennom svinger – finjustering av respons

Når hesten begynner å følge deg konsekvent i skritt, er neste steg å introdusere svinger. Dette er en viktig del av Liberty-trening fordi det tester hvor godt hesten forstår og følger dine signaler, spesielt når retningen endres.

Start med enkle svinger – flytt vekten til den siden du vil hesten skal følge, og gjør små endringer i hofter og skuldre for å indikere hvilken retning du vil gå. En sensitiv hest vil begynne å speile bevegelsene dine. Hvis hesten faller ut av svingene eller mister balansen, gå tilbake til en enklere rett linje før du prøver igjen.

Her er det avgjørende å være bevisst på ditt eget kroppsspråk. Jo mer tydelig du er med energien og intensjonene dine, jo enklere blir det for hesten å forstå og følge deg. Husk å holde tempoet lavt til å begynne med, slik at hesten føler seg trygg og balansert i bevegelsen.

Husk at du alltid starter på steg 1 igjen dersom hesten «faller av».

4. Variasjon i tempo – kommunikasjon gjennom energi

Når hesten behersker å følge deg i skritt og svinger, kan du begynne å variere tempoet. Dette trinnet er en test på hvor godt hesten lytter til din energi og intensjon. I Liberty-trening er tempoendringer ikke bare en fysisk bevegelse, men en refleksjon av din indre energi – når du øker eller senker energien, skal hesten speile dette.

Start med å øke tempoet i skritt. Du kan bruke ditt eget kroppsspråk til å gi signal om å øke energien – gå raskere, rett deg opp, og legg vekt i fottrinnene. Dersom hesten går opp i trav er det også helt greit.

Hvis hesten ikke responderer umiddelbart, ikke press, men inviter den med mer energi. Belønn hver gang hesten følger tempoet. Gjerne med en godbit.

Overgang tilbake til skritt og stillestående: Senk tempoet ved å roe ned din egen bevegelse, slappe av i kroppen, og pust dypt. Hesten skal kunne lese denne energien og svare ved å redusere tempoet sitt og til slutt stoppe sammen med deg.

5. Overganger mellom gangarter – tester lydighet og finesse

Etter å ha etablert et godt samarbeid i varierende tempo, kan du begynne å jobbe med overganger mellom gangarter. Dette handler om å styrke kommunikasjonen ytterligere og få hesten til å reagere presist på signaler for skritt, trav og galopp, samt overganger mellom dem.

For å lykkes her, må du jobbe med kroppsspråk og energiflyt. Når du vil gå fra skritt til trav, bør du øke intensiteten i din egen bevegelse på en myk måte, uten å plutselig øke trykket. Hvis du vil at hesten skal gå fra trav til skritt, demp energien din, pust dypt og vis fysisk ro. Hester leser subtile signaler, så det handler om å være klar i energien du sender ut, samtidig som du respekterer hestens tempo.

Hver gang hesten skal til å endre gangart legger du til et signal. Det kan være hvordan du selv går, en håndbevegelse eller ord. Dette velger du selv. Men mange synes det er enkelt å «trave» eller «galoppere» med føttene selv for å vise hva man ønsker.

Overganger er et av de viktigste verktøyene i Liberty-trening for å teste hvor finjustert kommunikasjonen deres er. Det vil ofte kreve mange repetisjoner for hesten å mestre dette sømløst, og du må være tålmodig med prosessen. Husk å alltid starte fra steg 1 og jobb deg oppover.

Å stå stille og slappe av – en viktig del av treningen

Gjennom hele treningen, spesielt etter intense økter med bevegelse og overganger, er det viktig at hesten kan stå stille og slappe av med deg. Dette viser at hesten stoler på deg og føler seg trygg nær deg, noe som er en nøkkelfaktor i frihetsdressur.

Å kunne stå stille er ikke et eget punkt, men noe du jobber inn i alle stegene. Det gir hesten mulighet til å finne ro, samle tankene, og føle seg komfortabel i ditt selskap uten konstant krav om bevegelse.

Veien videre – å bygge en sterk relasjon

Når du har etablert disse fem stegene, er veien videre å styrke og finjustere hver eneste av dem. Liberty-trening handler om mer enn å lære hesten spesifikke bevegelser – det handler om å bygge en relasjon der hesten velger deg frivillig som sin leder og partner.

Husk at ingen trening er lineær, og at hester lærer i sitt eget tempo. Gå sakte frem, respekter hestens grenser, og vær tålmodig i utviklingen. Det er viktig at hesten har mulighet til å si nei, og gå vekk om den ønsker det.

Det er gjennom denne prosessen du vil oppdage de dype, magiske øyeblikkene av ekte samarbeid mellom deg og hesten din.

Det går ikke alltid som forventet. Da starter du bare på nytt, hver eneste gang.

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *