Velkommen til Hobbyhesten.no!

Hesten vil elske å ta medisin med denne treningen

Alle hester må på ett eller annet tidspunkt i livet ta medisin i form av pasta. Om det så er ormekur, smertestillende eller febernedsettende, kommer det antakeligvis til å skje. Derfor kan vi like greit gjøre det til en kjekk opplevelse for deg og hesten.

De fleste hester tar gledelig medisin med riktig trening

Som de fleste vet, tas oral medisin ofte i form av pasta som sprøytes inn i hestens munn. Og hvis ikke kan tabletter knuses (og blandes med pasta), og gis med sprøyte i munnen.

Dersom hesten blir tvunget til å ta medisin når den ikke er klare for det, kan det ende med en hest som blir veldig motvillig og kanskje også redd. Noen hester utvikler også motvilje når de må ta medisin over flere dager fordi det smaker vondt.

Start treningen i dag

Så, dersom du har litt tid til overs lønner det seg å starte treningen med å ta medisin så snart som mulig. Da er hesten klar når du trenger det!

En hest som ikke er redd, er nokså enkel å trene, mens en hest med dårlige erfaringer trenger litt mer tid. Vi går først gjennom hvordan du går frem med en hest som ikke er redd, og nederst ltips til trening av redde hester.

Du trenger kun 2 ting

  • Sprøyte uten sprøytespiss (fås hos veterinær/apotek eller gammel sprøyte fra ormekur)
  • Eplemos – Fås kjøpt på de fleste matvarebutikker, eller lag selv

Ofte har sprøyter brukt til ormekur et lite rør stikkende frem. For å sikre at denne ikke kommer borti hestens tannkjøtt, eller på andre måter gjør det ubehagelig, kan denne delen gjerne klippes av.

Tren hesten til å ta medisin på minutter

Alltid avslappet og tilfreds før trening

Som alltid er trening best med en avslappet hest. Ta det derfor på et sted eller en tid hesten uansett slapper av. Det kan være i paddocken eller i boksen. Dersom du har en hest som blir veldig ivrig av godsaker, kan du stå på den andre siden av gjerde eller boksdøren for å unngå at hesten går på deg.

Fyll først sprøyten med eplemos. Hold hånden din ut som om du skal til å gi hesten noe godt. Press så ut litt eplemost i hånden din og la hesten få slikke det opp.

Gjør dette helt til hesten blir så ivrig at den prøver å få tak i sprøyten mens du presser ut eplemosten. Da er hesten klar for å få litt eplemost rett i munnen. Ikke hold hesten fast hvis den ikke vil. Da gir du bare litt fra hånden igjen. Ofte tar veldig kort tid før hesten gledelig spiser eplemost rett fra sprøyta.

Medisin uten problemer

Avslutt når sprøyta er tom og prøv igjen en annen dag.

Du trener nå hesten på å assosiere slike sprøyter med noe veldig godt og positivt. Og gjøres dette ofte kommer det til å gå veldig bra å gi hesten medisin når den senere trenger det.

Hvor ofte bør hesten trenes på å ta medisin?

I starten kan du gjøre dette en eller flere ganger i uka. Etterhvert, når hesten har blitt godt vant og har gode assosiasjoner, går du ned til en gang i måneden. Du bør altså gjøre det så ofte at hesten alltid forbinder sprøyten med å få noe godt.

La også andre personer gi eplemos fra sprøyta slik at den forstår at det enn noe godt uansett hvem som gir.

Dersom du vet at hesten skal ta medisiner litt frem i tid, lønner det seg å øve noen ekstra ganger frem mot medisineringen.

Dagen for medisinering

For å sikre en god opplevelse med selve medisineringen, start og avslutte alltid med å gi eplemost fra sprøyte.

Finn altså frem eplemos-sprøyten, og sjekk at hesten gledelig spiser rett fra den. Gi deretter medisinen nokså kjapt i hestens munnvike og avslutt med eplemost igjen.

Da får hesten noe godt oftere enn den får noe den ikke liker. Og forhåpentligvis er den like villig til å ta medisin neste gang.

Fremgangsmåte for redde hester

Blir stresset når den ser sprøyta

Noen hester kan bli veldig redde for sprøyter, også de uten spiss, på grunn av tidligere erfaringer eller tvang. Dersom din hesten viser tegn til stress bare den ser sprøyten må dette trenes på først. Med tegn på stress menes det at den viser ett eller flere av disse tegnene når du kommer gående med sprøyten:

  • stopper å tygge eller blunke
  • ser bekymret ut
  • hever hoder
  • ser vekk
  • snur seg vekk
  • holder pusten
  • spenner musklene

Bygg tillit til deg, sprøyten og situasjonen

Ha eplemost klar i sprøyta i tilfelle du kommer helt bort til hesten i første økt.

Hold sprøyta med eplemost frem slik at hesten ser den på lang avstand. Gå så rolig mot hesten, og stopp så snart den viser tegn på stress. Da blir du bare stående helt til hesten slapper av igjen. For så å gå litt vekk.

Nå belønner vi avslapping, og gir hesten mulighet til å si «stopp». Gjenta en gang til.

Hesten viser kanskje tegn til stress på samme sted en gang til. Da er det stopp, vent på avslapping og trekk deg tilbake. Dette gjentas helt til du er nærme nok hesten til å presse litt eplemost ut i hånden din, slik at den kan smake på.

Med redde hester kan det ta flere økter

Tiden dette tar avhenger av hesten og dens tidligere erfaringer. For noen vil det ta 20 minutter. Mens for andre flere økter. Men du vil til gjengjeld få en helt trygg hest som har tillit til deg, og som mer enn gjerne tar medisin i pasta-form fra sprøyte.

Artikkel: Hestens 8 små tegn på stress

Alltid beredt

En flink trener sørger for at hesten alltid er godt forberedt til det vi utsetter den for. Det gjelder også medisiner og veterinærkontroll. Når vi arbeider langsiktig er det ofte få minutters trening som kreves for å få en trygg og glad hest med tillit til oss!

Lykke til med treningen!

Har du andre tips eller metoder som også fungerer? Del gjerne med oss andre!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *