Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Hestens 8 små tegn på stress

Hester har et avansert språk med mange nyanser

For å bygge sterk tillit mellom hest og rytter, er det avgjørende å kunne se når hesten er stresset eller bekymret for noe. Ofte er signalene svært små og lette å overse, og noen ganger har vi til og med lært at det er best å ignorere de.

Stress og bekymringer som hesten opplever i kontakt med mennesker er ofte skapt av oss uten at vi selv er klare over det. Dersom vi lærer å gjenkjenne små signaler på stress kan vi også vise hesten at vi ser dens bekymring. Vi kan da gi hesten den tiden og forståelsen den trenger for å redusere stresset.

Ved å vise hesten at vi ser og reagerer på de små signalene den gir oss, vil vi over tid styrke båndet mellom oss og hesten, og skaper gjensidig tillit og respekt.

Her er 8 små adferdstegn som stressede hester ofte viser:

1. Hesten hever hodet

Hester vil heve hodet når noe fanger oppmerksomheten deres. Dette er helt normalt og de gjør det for å kunne se bedre på lengre avstand.

Men har du noen ganger lagt merke til at hesten også kan heve hodet noen få centimeter idet du skal til å legge på salen eller når du ber den om noe. Eller idet du skal til å legge hånden på hestens nakke.

Dette er tegn på en forventning om at noe ubehagelig skal skje. Stopp og trekk deg unna. Vent til hesten slapper av før du prøver igjen.

2. Hesten blokkerer deg

Se for deg at du står foran hesten og skal i gang med børsting. Du går mot hestens side, men hesten snur hode slik at du må flytte hodet til hesten for å komme forbi.

Dette er et forsiktig forsøk fra hesten om å si i fra at det du skal til å gjøre bekymrer den.

3. Hesten ser bort fra deg før den snur hodet bort

Dette tegnet kan være vanskelig å se, men er like viktig å lære. Enkelte engstelige hester går litt i lås når de blir bekymret. Ofte fordi de ikke har noe annet valg enn å bli stående der de er, for eksempel i boksen eller fastbundet på stallgangen.

Hesten prøver i stedet å unngå situasjonen som kommer, ved å la være å se på deg. Den vender ofte øynene vekk litt før den snur hodet vekk fra deg.

Husk, dette er ikke det samme som når noe fanger hestens interesse og den snur øyne, ører og hode samtidig.

4. Hesten snur seg vekk

Noen hester kan vende hodet, kroppen eller beina vekk fra deg når du nærmer deg boksen eller skal hente hesten i paddocken. Denne adferden viser at hesten prøver å unngå noe ubehagelig eller noe den ikke vil oppleve. Det kan være et tegn på at den forventer noe negativt.

Når du merker dette adferdstegnet, er det viktig å vise at du er oppmerksom på hestens signal. Stopp opp og gi hesten litt avstand. Vent tålmodig og prøv å nærme deg igjen når hesten virker mer avslappet.

5. Hestens ører er låst i en posisjon

Hester beveger normalt ørene hele tiden, men vil ofte låse de hvis noe fanger oppmerksomheten. Dersom hesten låser ørene for lenge i hvilken som helst posisjon er dette et tegn på at noe ikke er som det skal.

6. Hesten spenner musklene

Hesten stopper å bevege seg, spenner musklene eller ser låst ut når du nærmer deg eller skal til å be hesten om noe den er synes er ubehagelig. Dette adferdstegnet indikerer at hesten forsøker å blokkere deg eller det som skjer rundt den.

Det kan skyldes at den tidligere har erfart ubehagelige opplevelser under håndtering, for eksempel børsting eller stramming av salgjorden, uten å få anledning til å uttrykke at det er ubehagelig.

7. Hesten låser leppene sammen

Dette tegnet ser du ofte sammen med andre tegn. Hvis hesten strammer mulen og holder den slik, betyr det ofte at den er engstelig for noe. Vent med det du gjør, og se om hesten etter hvert slapper av. Når hesten er avslappet vil hestens mule være bløt og avslappet, uten stramme muskler.

8. Hesten blunker ikke

Når hesten ikke blunker er det tegn på at den er stresset eller bekymret. Eller prosesserer noe som akkurat har bekymret den. Stopp det du gjør og ta et steg tilbake. Vent med å fortsette til hesten blinker igjen.


Neste gang du er i stallen, vær oppmerksom på om hesten viser ett eller flere av disse tegnene.

Hestens signaler er en viktig form for kommunikasjon mellom deg og din hest. Du ønsker at den stoler på at du ser når den blir bekymret for noe, og at du legger tilrette for stressfri trening.

Ved å gi hesten denne muligheten til å føle seg trygg og respektert, viser du at du tar hensyn til dens behov. Dette vil gradvis bygge tillit mellom dere, og gjøre det lettere for deg å samhandle med hesten på en positiv og harmonisk måte. En avslappet og rolig hest er mer mottakelig for læring sammenlignet med en stresset hest.

Det er viktig å huske at tillit tar tid å bygge, men ved å være sensitiv overfor hestens små signaler vil du bidra til å skape et sterkt bånd mellom dere.

Vi vil gjerne høre dine erfaringer hvis du har prøvd å kommunisere med en stresset hest på denne måten.

Del gjerne din historie i kommentarfeltet slik at vi kan lære av hverandre!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *