
Du har sikkert sett de, hestene som aldri klarer å stå stille så sant det er et menneske i den andre enden av leietauet eller i salen.
De vrir seg rundt, skraper med beinet, rykker i tauet og prøver konstant å gå i en eller annen retning.
Ofte med kommentarer om at de har mye energi, er utålmodige eller problematiske. Og at vi skulle ønske vi også hadde en hest som sto helt avslappet og døset under håndtering.
Har du tenkt over at det kanskje ikke er hesten som er problemet? Det er sjeldent disse hestene har den samme oppførselen på beite eller i paddocken.
Noen ganger er det mennesker som har lært hesten uvanen gjennom press og ettergift uten å være klar over det selv.
Andre ganger er det på grunn av at hesten ikke stoler på oss. Ofte er det en kombinasjon av disse.
Vi skal se på mulige årsaker til at hesten ikke står stille og hva vi kan gjøre for å rette opp i det.
Små endringer gir ofte store resultater
Din interaksjon med hesten
For hester som ikke er stresset eller engstelig er det ofte noe vi gjør eller har gjort som er årsaken til at den ikke står stille. Gå derfor gjennom listen under og se om du kjenner deg igjen i noen av punktene.

1. Press fra leietauet
Vi blir ofte lært å holde i leietauet rett under grima for å ha god kontroll. Dette kan gjøre at hesten kjenner press fra leietauet i tide og utide eller hele tiden.
Så lenge hesten har et press eller trykk mot seg, fysisk eller mentalt, ønsker hesten å gjøre noe får å prøve å få presset til å forsvinne.
Du bør derfor ha som hovedregel å gi hesten minst 1 meter slakt tau, gjerne lengre, og forsikre deg om at du aldri legger press på grima så lenge hestens bein står i ro. La hesten få være i fred og gi den lov å se seg rundt uten at leietauet strammes.

2. Mikrostyring
Det vil si å hele tiden rette på hesten når den snur på hodet, snuser på bakken eller har lyst å stå med kroppen i en spesifikk retning. Ofte blir hesten rettet på når den faktisk står i ro med beina. Hvis vi hele tiden skal ha kontroll på hvert av beina og retningen på hodet til hesten blir det veldig mye masing for lite resultat.
Løsningen er å gi ut nok leietau til at den kan snu hodet og kroppen i den retningen den ønsker. Det kan være at hesten føler seg mye tryggere hvis den får stå med hode mot vinden eller i retning der det skjer noe. Ofte er det helt greit å la hesten ta en runde eller to rundt deg for å selv finne ut hvilken retning den ønsker å stå. Pass bare på at du står i ro selv.

3. Du står ikke i ro
Som hovedregel skal vi stå helt stille og avslappet og aldri vike eller rygge vekk fra hesten når den beveger seg. Vi ønsker ikke å lære hesten at den kan flytte på oss når den måtte ønske. Vær bevist på egne bevegelser og hva du gjør med føttene nå du står sammen med hesten. Pass spesielt på at du ikke rygger unna.

4. Hesten har lært å rykke i leietauet
Hvis hesten ønsker å klø seg eller jage fluer la den få lov uten at den trekker leietauet ut av hånden din. Vær tilstede og pass på å gi den nok tau slik at den ikke lærer at den få ettergift ved rykk i tauet.

5. Hesten har forventninger om hva som skal skje
Noen hester blir utålmodige når vi står i ro fordi de aldri har opplevd å være sammen med deg og kun stå å slappe av. Det vil si at det alltid skjer noe når du håndterer hesten. Ofte tenker de da kun på neste ting som skal skje og er ikke tilstede her og nå. Jobb gjerne med hestens fokus i leietau for å få tankene tilbake til her og nå.
Se artikkelen Få en avslappet og oppmerksom hest med denne enkle øvelsen

6. Hesten lener seg på deg
Føll lener seg ofte på mor eller andre voksne hester når de er små. Hester tillater dette, men vil jage de unna hvis de fortsetter når de blir eldre. Noen hester tar med seg denne adferden til mennesker og har aldri blitt lært at det ikke er greit. Ofte fordi de som håndterer hesten bare dytter tilbake eller rygger unna.
Vi ønsker ikke å straffe hesten for denne adferden, så det du kan gjøre er å gi den slakt nok leietau til at du ikke drar i det, og snu deg rundt og gå mot hestens flanke. Da har de ingen å lene seg på og blir ofte gående i sirkel etter deg uten at du drar de med rundt. Gjør dette hver gang, så blir de ofte lei etter en stund. Husk å ikke gå baklengs eller vik for hesten.

7. Hesten går på deg
Hvis hesten går på deg er dette ofte lært ved at den som holder hesten hele tiden flytter seg bak og unna hesten. Det beste er å unngå dette fra start av, men hvis den allerede har lært det, kan løsningen være å gi ut godt med leietau og skap litt energi rundt deg.
Det kan være å hoppe opp og ned eller veive med armene i lufta eller en pisk mot bakken. Ofte blir det ubehagelig for hesten å stå nær deg og de vil rygge unna. Pass på å ikke rett denne energien mot hesten, vi ønsker kun å lage energi rundt oss slik at hesten selv kan finne ut at den kommer unna det ved å rygge. Se derfor ned på bakken og unngå bevegelser eller risting i leietauet.

8. Hesten ønsker å stå helt nær deg
Så lenge hesten ikke går på deg er ikke dette egentlig et problem. Det betyr ofte at hesten liker deg og føler seg trygg med deg. Ofte er det med å bygger et godt forhold mellom deg og hesten. Hvis det er ubehagelig kan du skape avstand ved å lage energi rundt deg som forklart i forrige punkt. Men det burde ikke være nødvendig.
Vi ønsker at hesten skal lykkes i all trening.
Start derfor ikke treningen på en ny plass eller en dag hestene er ekstra urolig.
Hester som er stresset eller urolige
Hvis din hest er engstelig eller stresset må dette arbeides med før vi forlanger at den står i ro. Ofte vil det hjelpe å gi ut mye tau å la hesten finne roen selv uten at du prøver å «fikse noe».
Fokuser på å være rolig og «til stede», samtidig som du viser hesten at du er oppmerksom på omgivelsene. Du kan og arbeide med å fange hestens oppmerksomhet før den når enden av leietauet gjennom fokustrening.
Les gjerne artiklene Skap trygghet og tillit med 3 enkle øvelser og Fokustrening for anspente eller ufokuserte hester
Legg igjen en kommentar