Snøen smelter, dagene blir lengre og fuglene kvitrer, røytesesongen er altså i gang. Når antall timer med dagslys økter vet hesten at det er på tide å kvitte seg med vinterpelsen. Dette medfører hårete klær, salunderlag dekt av pels og en hest som klør.
Det beste for alle er å bli kvitt vinterpelsen så raskt og smidig som mulig. Da er det bare å rulle opp ermene og sette i gang arbeidet.
Når røyter hesten?
Mange tror at hesten skiftet pels når temperaturen endrer seg, men da ville hester i varmere land aldri røytet. Faktum er at hester skifter pels to ganger i året, og at dette er bestemt av antall timer med dagslys hesten får. Altså starter prosessen med å bytte pels om våren og om sensommeren.
Røytingen som forekommer når hesten setter vinterpels er mindre merkbar enn når vinterpelsen skal av igjen. Det er rett og slett fordi sommerpelsen er lettere og kortere enn vinterpelsen hos de fleste hester.
Hestens måte å røyte på er individuell, og varierer altså fra hest til hest. Noen hester røyter alt på en gang, og over en kort periode, mens andre røyter flekkvis over lengre perioder. Begge deler er normalt, men det viktig å kjenne din hest og legge merke til endringer i måten hesten røyter på. Kontakt alltid veterinær dersom hesten er tregere en normalt med røytingen, eller den begynner å røyte flekkvis når den tidligere har røytet alt på en gang.
Hjelp hesten å røyte raskere
Vi kan ikke plutselig få hesten til å røyte raskere, men vi kan hjelpe hesten med å bli kvitt alle løse hår. En skikkelig omgang med røytebørste eller skrape vil både bli kvitt løse hår, men også hjelpe med blodsirkulasjonen og derfor stimulere til raskere vekst av nye hår.
I tillegg kan litt planlegging og tilrettelegging få hesten til å røyte tidligere enn den normalt gjør.
Det er generelt tre måter vi kan hjelpe hesten med røyting:
1. Kunstig lys og hele dager ute
Som nevnt er det lyset som bestemmer når hesten skal røyte. Altså antall timer hesten tilbringer i fullt dagslys. Lyset endrer produksjonen av blant annet melatonin og setter i gang pelsskifte.
Du kan derfor stimulere hesten til å røyte ved å sørge for at den er ute så lenge sola er oppe. Altså flest mulig timer med dagslys.
For å starte røytingen enda tidligere kan sterk innendørsbelysning også hjelpe hesten med å sette i gang røytingen. Økt belysning bør helst skje opp til 2 måneder før du ønsker at hesten skal være helt ferdig røytet, men det hjelper også å starte senere.
Generelt må hesten da få 16 timer lys om dagen, og med sterk belysning innendørs som simulerer dagslyset.
2. Dekken
Når ny pels starter å gro vil den i noen grad tilpasse seg temperaturen. Det vil si at kaldere vær gir tykkere pels, mens varmere vær gi tynnere og kortere pels. Men dette er selvfølgelig veldig avhengig av rase og type hest.
Uansett kan dekkenbruk og varmere oppstilling i noen tilfeller gi litt lettere og kortere pels og derfor gi en illusjon av mindre røyting.
De fleste trenger kun 3 dekken
3. Grundig børsting
Når røytesesongen først er i gang er det grundig børsting som hjelper mest med røytingen. Men også at hesten får gå uten dekken og med mulighet til å rulle seg.
Èn omgang med gummuskrape og rotbørste tar bort mye hår, men skal du virkelig hjelpe hesten er det daglig grundig børsting som gjelder.
Når vi fjerner løse hår og stimulerer huden hjelper vi hesten å bli kvitt gammel pels samtidig som vi fremmer ny vekst. Legg til deg vanen med å bruke 10-15 minutter ekstra på børstingen og du vil se raskere resultat.
Tips til børstingen
De fleste har god kontroll på stell av hesten, men vi gå likevel gjennom noen tips for stell under røyteperioden. Husk å ta på glatte klær og unngå lepsyl på leppene 🙂
Følger du disse stegene hver gang du børster blir hesten ferdig med røytingen raskere, og vil samtidig få en fin og skinnende pels uten vask.
- Rens hovene
- Gå over hele kroppen med en gummiskrape (eller massasjehanske for sensitiv hud, bein og hode). Dette løsner hår og møkk, og få i gang blodsirkulasjonen.
- Bruk så en røytebørste for å fjerne store mengder løs pels. For eksempel fungerer SleekEZ Røytebørste i medium størrelse godt til å fjerne løse hår uten å lugge eller skrape opp hestens hud.
- Gå deretter over hele kroppen med en rotbørste eller stiv støvbørste, altså en børste med lang og spretten bust, som kan flikke vekk rester av løse hår og støv. Her blir resultatet bedre jo lengre du holder på. Grovheten på børsten velges ut fra tykkelsen på hestens pels. Grovere bust til tykkere pels.
- Fjern flekker fra lys pels med en fuktig svamp eller klut.
- Når du har brukt godt med tid til å fjerne støv og løse hår er det på tide å gå over med en kardask eller en børste med myk, tett og kort bust. Denne fjerne siste rest av støv fra pelsen og gir glans. Pelsen blir blankere jo grundigere du børster.
- Vask hestens mule og øyne med en fuktig klut eller svamp
- Børst man og hale flokefri og fjern rusk og spon
Når pelsen er fri for løse hår og støv, og samtidig blank og fin blir jobben mye lettere de neste dagene. Men forvent å bruk tid på å fjerne løse hår hver eneste dag i noen uker.
Har du gode tips for å hjelpe hesten med røyting, eller tips til produkter? Del gjerne i kommentarfeltet.
Legg igjen en kommentar