Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Hold varmen på ridetur med 7 små tips

Når det blir skikkelig kaldt ute bytter de fleste ut aktive og tunge rideøkter med lettere trening og rolige turer. Med roligere økter på hesteryggen blir vi også raskere kaldt. Her finner du derfor 7 tips for å holde varmen i kulda.

1. Større sko og ekstra såler

Når temperaturen kryper godt under 0°C er det på tide å bytte ut tettsittende og smale ridesko med romsligere støvler eller sko. Kjøp eller lån gjerne sko som er et nummer for store, har litt ekstra vidde og tykkere såle. Da får du god plass til ekstra såler og ullabber.

For mest mulig varme, bytt ut eksisterende såler i skoen med én reflekterende såle og én tykk ullsåle (det finnes noen som kombinerer reflekterende og ull i samme såle). Pass i tillegg på at det er god plass til tykke labber. Husk at det er luftlaget rundt foten som holder tærne varme.

2. Sikkerhet: Større stigbøyler og gummi

Med større og bredere sko trenger du kanskje større stigbøyler. Mål skoen på det bredeste og legg til 2-3 cm, da har du riktig stigbøylestørrelse.

Vanlige størrelser på stigbøyler ligger mellom 11 og 13 cm. Dersom du skal kjøpe nye stigbøyler til vinterbruk velg noen med gummi i bunn, slik at skoen ikke er i direkte kontakt med iskaldt metall.

3. Dunvest under ytterplagg

Vi vet alle at lagvis påkledning er bra i kulden. Med ull eller fleece inn mot kroppen, varmende mellomlag og vind og vanntett ytterbekledning. Men med for mange lag minsker også bevegelsesfriheten. Derfor er det lurt å bruke en god og tykk dunvest under jakken. Da beholder du armenes bevegelsesfrihet og får samtidig masse ekstra isolasjon.

4. Fôret bukse, chaps eller skjørt

Lår og rumpe er kanskje det som er vanskeligst å finne behagelige klær til for ridning. Vi ønsker kontakt med salen, ettersittende passform og ikke for glatt stoff.

Fôret bukse:

En stor og godt varmefôret bukse er kanskje det enkleste og varmeste valget. Men pass på at buksen er lang nok i beina, har god plass rundt knærne og mulighet til å feste strikk under foten.

Vide bukser har en lei tendens til å krype oppover dersom passformen ikke er 100%. Sy eventuelt på strikk til å ha under skoen. Og pass på at knærne er formsydde eller vide nok til å sitte behagelig i salen.

Chaps:

Et godt alternativ til bukser er helchaps fôret med Primaloft eller fleece. Du finner noen få alternativer med et enkelt google-søk. Og dette er kanskje den beste løsning for en aktiv rideøkt.

Rideskjørt:

Eventuelt er et tykt og godt rideskjørt utrolig behagelig å rir med. Disse finnes i mange størrelser og lengder. De lange og vide fungerer best på rolige turer. Mens korte og lette rideskjørt fungerer godt til all ridning (men slipper mer kald luft inn).

Rideskjørt finner du både i ull og mer tekniske og vanntette varianter med primaloft.

5. Fleecehette

Invester i en vinterhjelm du kan få plass til balaklava eller fleecehette under. Du får kjøpt vinter-linere til ridehjelm, men fleecehetter er ofte bedre da de også dekker nakke, hals og kan dras opp over munn og nese. Dessuten er de gode å gå rundt med i stallen eller ha under skihjelmer.

Løse hetter gir større luftlag, flere justeringsmuligheter, mange bruksområder. De er også mer behagelige enn tettsittende Balaklava.

6. Gode votter fremfor hansker

Ridehansker eller votter er en selvfølge, desto større luftlag og flere fingre samlet, desto varmere blir de. Det vil si at votter er varmere enn hansker. Hestragloves.no har gode og varme ridevotter med fri lillefinger, fôret med primaloft og fleece. Du finner også alternativer på de fleste hestutstyrsbutikker.

Er du en av de som virkelig blir kald på hendene kan du vurdere å kjøpe håndvarmere til å legge i hanske eller sko. For eksempel denne fra fjellsport.no.

7. Alltid termos med varm drikke

Etter rideturen er det virkelig deilig å varme seg opp med en varm kopp kakao, toddy eller te. Skikkelig oppvarming fra innsiden og varme fingre fra koppen. Selv med vannkoker i stallen er det ekstra kjekt med ferdiglaget drikke klar på termos.

God vinterridning!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *