Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Høsten er her – 5 stalltips i vått vær

Høsten kan by på fantastisk vær, men også uker med regn, vind og gjørme. Det er mye vi kan gjøre for å få en litt enklere hverdag i stallen når været er på sitt verste.

1. Impregnering av utstyr

Impregnering er helt nødvendig for å holde dekken og utstyr vanntett gjennom høsten og vinteren. Ofte anbefales det impregnering én gang i året, men for dekken som er i daglig bruk og full av gjørme er det ofte nødvendig med 2-3 ganger i løpet av høsten og vinteren. Impregnering gjør i tillegg dekken og annet utstyr motstandsdyktig mot gjørme og slitasje.

Dersom du ikke impregnerte dekken før de ble pakket vekk i vår, er det på tide nå. Skitne dekken må vaskes eller få en grundig rengjøring med svamp før impregnering.

Det enkleste er impregnering med maskinvask, men bløtlegging og sprayimpregnering fungerer også.

Impregnering koster normalt mellom 100-200 kroner per dekken, og er vell verdt investeringen sammenlignet med å kjøpe nytt. For eksempel koster 1L Nikwax Rug Proof rundt 380,- og holder til to dekken.

2. Klipp av hale og hovskjegg

Med våtere vær kommer også mer gjørme. Enten det er i paddock, på ridebanen eller ute på tur. Gjørme har en tendens til å feste seg i hovskjegg og hale og blir værende til det størkner. Da er det lurt å klippe halen litt kortere enn vanlig. Og vurdere barbering eller klipp av hovskjegg for å hindre at føttene blir fulle av gjørme.

Dersom hesten har problemer med mugg i tillegg, er det ekstra viktig å sørge for at huden nederst rundt koden holdes så tørr som mulig.

Hovskjegg hjelper ofte med å lede vann bort fra huden og koden, men det gjelder kun når vannet kommer ovenfra. Dersom hesten blir gående på fuktige områder hvor hovskjegget dynkes i vann og gjørme flere ganger om dagen kan det være nyttig og klippe vekk en god del. Da unngår du at hesten blir gående med fuktige bein over flere dager.

3. Solarium eller infrarøde lamper

Det er alltid en balanse mellom holde hesten innendørs på regnfulle dager og la de gå ute i vær og vind. Uansett er det nyttig å ha mulighet til å få tørket hesten skikkelig hvis det har regnet i flere dager. Eller du har behov for å vaske hesten. Det er da utrolig kjekt å kunne sette hesten under et varmt solarium.

Solarium til hest består ofte av et sett med infrarøde pærer. Akkurat det samme som varmelampene som brukes utendørs til camping eller terrasser. Disse varmer ikke opp luften, men vil varme det strålene treffer. De er derfor effektive til å tørke en våt hest, og til å varme opp stive muskler.

Solarium er en stor investering og koster fort rundt 30 000 kr. Mange velger derfor i stedet å henge opp et par varmelamper. Det gir samme effekt, men er mye rimeligere. Du finner infrarøde varmelamper fra 1 500 kr.

Pass på at du følger bruksanvisning for avstand og montering, og at hesten ikke har mulighet til å nå lampene.

4. Tilrettelegg for god tørking

Tørking av utstyr og dekken tar både plass og tid. Det er er derfor lurt å planlegge for dette så godt som mulig. For rask tørking trengs et varmt og tørt rom. Og for at kostnadene ikke skal bli for høye bør det være passe størrelse og godt isolert.

Investering i varmevifte og avfukter er gunstig for hurtigst mulig tørking. Og at du i tillegg lager nok plass slik at hvert dekken kan henge uten å komme i kontakt med hverandre. Det finnes mange typer hengere på markedet, men er også nokså enkle å bygge selv. Da får du i tillegg utnyttet plassen på best mulig måte.

I tillegg kan det være lurt å investere i skotørker, slik at du ikke trenger å ta med støvler og sko hjem hver eneste dag.

5. Grusing og gjørmematter

Områder med høy trafikk trenger ofte årlig vedlikehold. Og det er nå på tide å fylle på med grus, sand, bark og eventuelt gjørmematter.

Dersom du har mulighet vil det alltid være lønnsomt å gjøre skikkelig grunnarbeid, med drenering og grusing rundt porter, langs gangstier og rundt fôringsområder. Dersom dette er gjort fra før trenges det kanskje litt vedlikehold og påfylling før bakken blir skikkelig våt og gjørmete.

Det samme gjelder legging av gjørmematter. Disse kan ofte legges rett på bakken dersom det ikke allerede er veldig opptråkket og gjørmete. Pris per kvadratmeter på blant annet Heavymats ligger rundt 450-550 kr. Men disse kan til gjengjeld tas opp og brukes igjen og igjen.

Hva er dine beste tips?

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *