Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Hva skjer egentlig hvis du rir uten nesereim?

Alle søker ekte samspill og usynlig kommunikasjon med hesten under trening. Med et avslappet og villig ja fra hesten når vi ber om noe. Men dette er kun mulig med grundig trening og kontinuerlig lesing av hestens tilbakemeldinger til oss.

Dessverre blir vi ofte fortalt at det er bedre å overse eller skjule hestens negative kommunikasjon når vi gjør feil i treningen. Det kan være ignorering av tegn på stress under påsaling, bruk av pisk når fremdriften uteblir ved sjenkelbruk eller lukking av en åpen munn ved litt for hard kontakt på tøylen.

Fra vårt ståsted kan mange problemer under trening med hesten løses på denne måten. Men det er ikke tilfellet når vi ser det fra hestens synspunkt.

Så, ved å ta av nesereimen får hesten mulighet til å uttrykke seg, og du mulighet til å rette opp i eventuelle hull og feil i treningen.

Hva skjer egentlig dersom du rir uten nesereim?

Mange har gode grunne til å ri med nesereim, men mange mangler også en reell grunn, eller vet ikke hvorfor.

Så hva skjer egentlig dersom du rir uten nesereim? Dersom svaret er «ingenting» kan du kanskje spørre hvorfor du rir med nesereim i utgangspunktet? Og dersom svaret er at hesten gaper, ikke vil bøye nakken eller blir vanskelig å stoppe, er det nok heller et problem med treningen fremfor et problem som bør løses med nesereim.

Vær ærlig med deg selv og si at det er helt greit å ta flere steg tilbake i treningen, fremfor å midlertidig fikse problemer i kommunikasjonen mellom deg og hesten med en nesereim.

Nesereimer blir i mange tilfeller dessverre brukt til å skjule problemer eller bare fordi alle andre gjør det. Spør alltid hvorfor og vær ærlig når du gi svaret.

Hvorfor prøve å ri uten nesereim?

Det finnes mange fordeler med å ri uten nesereim. Blant annet gir det hesten mulighet til å kommunisere ubehag tilbake til oss. Vi få altså en veldig direkte respons på hvordan vi bruker hendene våre når vi rir, og hva det gjør med hestens munn. Enten det er en gang i blant eller å droppe nesereimen for alltid.

Under finner du derfor 5 gode grunne til å ri uten nesereim:

1 Hesten får gjespe og slippe spenninger

Under trening og ridning bygger mange hester opp små mentale og fysiske spenninger. Når vi så gir hesten tid til å finne avslapping skjer det flere ting i hestens kropp. Og et av tegnene som viser at hesten igjen prøver å slapper av, er at den gjesper. Ved å ri uten nesereim gir du hesten lov til å gjespe og bevege kjeven fritt. Og dette medfører kanskje at den lettere klarer å anspenne.

Se artikkelen: Hvorfor gjesper hesten før og under trening?

2 Hesten lærer å «holde» bitte selv

Ofte er det argumenter om at vi bør bruke nesereim for å få hesten til å lukke munnen og godta bittet. Men dette kan noen ganger gi motsatt effekt. Hvis vi i stedet lar bittet henge nokså fritt i hestens munn, vil mange hester selv holde bittet godt på plass med lukket munn.

Dette forutsetter selvfølgelig at hesten ris med en veldig lett hånd, slik at den ikke føler behov for å åpne munnen for å unngå ubehag.

3 Umiddelbar tilbakemelding på ubehagelig tøylebruk

Nesereim brukes ofte for å hindre hesten i å unngå presset fra tøylen. Enten det brukes for å samle hesten, stille nakken eller stoppe. Ved å ri uten nesereim får vi en meget ærlig tilbakemelding på hva hesten synes er ubehagelig, og om den kun gjør det vi ber om fordi noe er vondt.

Dersom du har problemer med å ri hesten uten neseriem og uten at den gaper er det et sterkt hint om at du bør ta noen skritt tilbake i treningen.

Da er det viktig å heller arbeide med å få hesten til å forstå hva signalene fra tøylen betyr, og at hesten vet hvor den finner ettergift. Altså at et lite press i venstre munnvike betyr at nakken bøyes mot venstre. Dette er nokså enkelt å lære inn fra bakken, og relativt enkelt å overføre til å sitte i salen, og deretter skritt, trav og galopp. Dett samme gjelder øving på bøyning, svinging, stopp og rygging

4 Det ser penere og renere ut

Vi er veldig vant til å se hester med nesereim på, både innen sport, på rideskoler og hos turryttere. Det gjør at mange synes det ser litt rart ut uten nesereimen, men når du blir vant til det ser det minst like fint ut.

Det minimalistiske uttrykket gi en følelse av harmoni og samspill. Det viser at du og hesten har en felles forståelse av hva som skal skje.

5 Mindre utstyr å ta på og enklere påsaling

Kanskje ikke en grunn i seg selv, men du sparer faktisk litt tid under på- og avsaling. Det er også færre reimer å holde orden på og rengjøre.

Mange merker i tillegg at hesten blir mer villig til å ta på hodelaget nå den skjønner at ubehaget med nesereimen er borte.

Dårlige grunner til å bruke nesereim

Det finnes flere mindre gode grunner til å bruke nesereim. Det er ikke sagt at du må ri uten nesereim, men den bør ikke brukes til å fikse problemer i grunntreningen, eller til å påføre ubehag for å få hesten til å gjøre som vi vil. Under finner du flere mindre gode grunne til å bruke nesereim:

For å kontrollere hesten. Dette tyder på hull i grunntreningen eller urettferdig ridning. Da er det bedre å ta noen skritt tilbake i treningen enten det gjelder hestens utdannelse, eller egne evner.

Hindre at bittet dras gjennom hestens munn. Dersom du jevnlig drar bittet gjennom hestens munn, tyder det på at du drar for hardt. Og antakeligvis at hesten åpner munnen for å unngå presset fra tøyen. Fokuser heller på riktig trening og lette signaler. Noen velger å ha en reim fra bittring til bittring, under hestens hake. Da unngår du at bittet glir gjennom dersom det blir nødvendig å dra litt hardere i tøylen en gang.

Hindre at hesten gaper. Nesereimen skjuler problemet, men vil ikke gi bedre kommunikasjon mellom deg og hesten.

Tungen over bittet. Hesten legger ofte tungen over bittet fordi det er ubehagelig. Vi ønsker å fjerne hestens ubehag fremfor å skjule det. Noen hester slutter dersom dersom de blir ridd på helt lette signaler over lang tid.

For å holde bittet på plass. For å virkelig holde bittet på plass må nesereimen være relativt stram. Og dersom den ikke er det hjelper dn dessverre lite. Ofte vil hesten holde bittet i munnen helt av seg selv, så lenge det ikke dras i tøylen.

Trenger det til konkurranser. Ønsker man å konkurrere i dressur er det krav om nesereim, og da rir du selvfølgelig med en. Men det betyr ikke at all treningen trenger å foregå med nesereim. Og du kan i tillegg ri med nokså slakk nesereim under konkurranser.

Husk at en stram nesereim fort gjør hesten anspent i kjeven. Noe som kan forplante seg til nakken og andre deler av kroppen. Det er selvfølgelig ikke er et ønsket resultat i ridning. En avslappet hest er alltid første prioritet. Dersom du rir med nesereim husk at den alltid bør være slakk nok til at hesten komfortabelt kan tygge.

Hva prøver vi å oppnå med å ri med nesereim?

Dersom vi ikke trenger nesereimen, hvorfor ri med den?

Som oftest brukes nesereimen for å hindre hesten i å reagere negativt på hvordan vi bruker tøylen. Eller i det minste prøve å skjule det hesten viser. Er det ikke da bedre å la hesten få vise hva den mener, og heller prøve å finne ut hvorfor den gjør som den gjør når vi rir uten nesereim?

Vi ønsker å arbeide med årsaken fremfor å fikse symptomer. Og årsaken er i de flere tilfelle utilstrekkelig trening, ridning eller ubehag. Ofte er ikke selve bittet problemet, men heller hva vi gjør med bittet når vi bruker tøylen og lukker hestens munn med en stram nesereim.

Utfordringer uten nesereim

Mange møter utfordringer i ridningen når de tar av nesereimen, bruk dette som en mulighet til å lære. Både om nye treningsmetoder, og om hestens kommunikasjon. Velg altså å se på utfordringer som en mulighet til læring både for deg og hesten.

For eksempel kan det lønne seg å gå gjennom tøylens grunnleggende signaler fra bakken på nytt. Slik at du vet at hesten forstår hvordan den får ettergift.

Legg for eksempel et lett trykk på den ene tøylen og vent tålmodig til hesten vender hodet. Gjør det samme fra den andre siden. Øv så senere på trykk fra begge tøyler og eventuelt rygging. Fortsett så treningen i salen fra holdt, og deretter i skritt.

Gjør det som er best for hesten

Det viktigste er at du blir oppmerksom på hvorfor du bruker nesereimen. Kun da kan du legge opp treningen slik at nesereimen etterhvert blir overflødig. Dersom du likevel har gode grunner til å ri med nesereim, eller bare gjøre et for syns skyld, husk å ha den så slakk som mulig.

Det kommer sjelden noe godt ut av at hesten følger ubehag under trening og ridning.

Hva mener du? Er nesereimen en unødvendig oppfinnelse eller har du gode grunner til å bruke en?

Del gjerne i kommentarfeltet!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *