Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Hvor godt kjenner du hestens språk? 12 signaler alle må kunne

Hester kommuniserer med oss og hverandre hele tiden. Både gjennom lyd og kroppsspråk. Men for de som ikke har tilbragt timevis i stallen med å observere hester kan det være vanskelig å forstå alle de ulike signalene hesten sender.

I listen finner du 12 ting du kan lese fra hestens kroppsspråk

1. Ørene flatt bakover

Sint eller irritert: Advarsel om at noen i nærheten må holde avstand eller slutte med det de gjør. For eksempel kan hesten legge på ørene hvis den føler seg truet, forventer noe vondt eller blir irritert. Dette er et tydelig signal som skal tas på alvor.

2. Viser det hvite i øyet

Redd, engstelig eller veldig ukomfortabel med situasjonen den er i. For eksempel på nye steder, under urettferdig trening eller når den er redd for å få vondt. Jobb med avslapning og ta eventuelt kontakt med veterinær.

3. Skraper med foten

Frustrert, utålmodig eller kjeder seg. Men den kan også skrape med foten for å sjekke bakken før den skal legge seg ned eller i vann. Ofte skraper hester når de må stå fastbundet på stallgangen eller i hestehengeren. Løs problemet med å gi hesten noe å gjøre eller undersøke. Du bør alltid se på årsaken til skrapingen fremfor å korrigere den.

4. Hengende underleppe

Avslappet, søvnig og tilfreds. Når hesten slapper godt av blir mulen også avslappet. Dersom hestens underleppe henger når du er sammen med den betyr det at hesten klarer å slappe av sammen med deg.

5. Pisker med halen

Irritert eller vondt. Sjekk alltid grunnen til at hesten pisker med halen. Det kan være vond sal, kollikk, halthet, for store krav eller anspenthet. Hesten bruker også halen til å vifte bort fluer, men da mye roligere fra side til side. Du ser enkelt forskjellen.

6. Utstrekt overleppe

Tilfredsstilt kløe. For eksempel når hestene steller hverandre, når du finner en virkelig god kløplass eller når den klør seg selv mot en stolpe eller et tre. Alle bør vite om minst én god kløplass hos egen hest. Kløing brukes til å knytte sterke bånd og til belønning.

7. Avslappet bakbein

Hviler og er kanskje søvnig. Når hesten slapper av oppreist, hviler de normalt ett og ett bakbein. Det betyr at hesten er avslappet og føler seg trygg. Må ikke forveksles med at hesten holder bakfoten opp, klar til å sparke.

8. Ørene rett fremover

Oppmerksom og nysgjerrig. Hesten har oppmerksomheten dit ørene peker. Ørene frem er normalt et godt tegn på en sunn og frisk hest. Men dersom hesten konstant har ørene i én retning og hevet hode kan den være bekymret for noe litt lengre unna.

9. Kaster på hodet

Frustrert, vondt eller kjeder seg. Kan komme av forskjellige ting, men er normalt ikke et bra signal. Tenk gjennom hvor og hvorfor hesten gjør det og let etter en løsning. Merk at noen hester kaster på hodet som stereotypisk adferd.

10. Stramme lepper

Engstelig eller irritert. Stressede hester klemmer ofte leppene sammen og får en stram mule. Normalt er mulen bløt og myk. Bruk tid på å få hesten avslappet igjen, da ser du at mulen også slapper av. Når hesten går fra anspent til avslappet kan man noen ganger se rykninger i mulen. Vent til den er helt avslappet, det kan ta lang tid for noen hester.

11. Sparker eller tramper

Sint eller irritert. Advarsel om at noen må holde seg unna eller stoppe det de gjør. Det kan både sees som frustrasjon rundt fôringstider, i møte med andre hester eller ved forventning om noe vondt. Dersom hesten for eksempel sparker når salengjoden strammes er dette et tydelig signal om at det gjør vondt eller er svært ubehagelig.

12. Øret til siden

Lytter oppmerksomt: Noe har fanget hestens oppmerksomhet og den følger godt med. Så lenge hesten slipper oppmerksomheten etter noen sekunder er det helt vanlig. Er ørene festet ett sted veldig lenge tyder det på bekymring eller at den er engstelig for noe.

Hester kommuniserer altså med oss hele tiden. Og er du oppmerksom vil du kontinuerlig se de små tegnene på kommunikasjon gjennom alt fra ører til hale. Ved å lese hesten riktig blir både treningen enklere og forholdet mellom deg og hesten styrkes.

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *