Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Hvordan vet du om hesten fryser?

Hester klarer seg ofte bedre i kulda enn vi tror

Når det blir kaldere ute er det mange som lurer på om hesten fryser eller ikke. Det gjelder både hester som står med og uten dekken, på utegang og på stall.

Det beste hadde vært om hesten selv kunne fortelle oss om den ønsket dekken eller ikke, men det kan de dessverre ikke (i hvert fall ikke uten en god del trening).

Derfor er det ekstra viktig at du som hesteeier vet hva du skal se etter, og følger godt med når temperaturen kryper langt ned på gradstokken. Og spesielt i kombinasjon med vind og nedbør.

Når snøen forblir liggende på hestens rygg uten å smelte, tyder det på at pelsen isolerer godt

Tegn på at hesten fryser

Det finnes flere ting du kan se etter for å avgjøre om hesten fryser. Først og fremst er skjelving det tydeligste tegnet. I tillegg vil pelsen stå rett ut når hesten blir kald. Det betyr ikke at den fryser enda, men at den trenger ekstra isolasjon. Mange hester vil i tillegg øke matmengde, senke vanninntaket, og bli mer inaktiv enn normalt når de fryser.

Skjelving = Alt for kald

Først og fremst: Det sikreste tegnet på at hesten fryser, og er alt for kald, er at den skjelver. Skjelver hesten er det på tide å legge på dekken eller ta den inn på stall og få den varmet opp. Vi ønsker aldri hester som er så kalde at de skjelver.

Faktisk var det slik at i gamle dager, når de brukte hesten til skogsarbeid, hadde de en liten bjelle festet til hesten, slik at de hørte med en gang den begynte å få små skjelvinger i kroppen.

Mange kalte denne bjella for nattevekke, fordi den skulle vekke tømmerhoggeren, så de kunne ut og gå med hesten og få varmet opp kroppen igjen. Bjella ble også brukt under pauser for å varsle når hesten ble kald.

Vi ønsker altså aldri at hesten skal bli så kald at den skjelver. Derfor er det viktig å følge godt med på andre tegn, slik at vi kan kle på hesten eller ta den inn lenge før antydninger til skjelving. 

En solid vinterpels fungerer best når det er tørt og vindstille

Strittende pels

Det første tegnet på at hesten begynner å bli kald, er at pelsen stritter ut fra kroppen. Det skjer når hesten kjenner kulden mot huden, og jo kaldere hesten føler seg, jo mer stritter pelsen. 

Den strittende pelsen danner et varmt luftlag rundt hesten. Det er altså ikke selve pelsen som varmer hesten, men pelsens evne til å holde luften i ro nærme huden. Akkurat på samme måte som at en tykk dunjakke holder oss varm: Dunet varmer ikke i seg selv, men det er all luften fanget mellom dunet som gjør at dunjakker holder på den varmen vi produserer. 

Noen raser er bedre tilpasset kulde enn andre

For en frisk hest med god og tykk pels vil dette fungere svært godt, og pelsen danner et tykt lag av stillestående varm luft mot huden. Det gjør at hester med god vinterpels kan tåle temperaturer godt ned mot -20 uten å fryse.

Men for en eldre hest med litt dårligere pels, eller for en hest med kortere vinterpels, kan det hende at dette ikke gir tilstrekkelig varmeisolering.

Vi bør derfor holde et godt øye med hestene når pelsen står rett ut. For da har hesten nådd sin maksimale evne til varmeisolering, og har derfor ikke mulighet til å selv øke varmen noe mer.

Pass ekstra på ved vind og nedbør

Vind i kombinasjon med våt snø kan gjennomfukte pelsen og ødelegge isolasjonsevnen

Pass spesielt på hestens temperatur når det blåser og er nedbør. Det samme gjelder dersom pelsen er skitten, fuktig eller våt.

Vind som blåser inn i hestens pels fjerner den oppvarmere luften, og senker derfor hestens egen isolasjonsevnen. Det samme gjelder dersom pelsen er skitten, fuktig eller våt. Da klarer ikke hesten å stritte med pelsen like mye som den klarer med tørr og ren pels.

Dersom det er meldt sterk vind og nedbør bør du derfor vurdere om hesten skal få på et vann- og vindtett dekken akkurat denne dagen.

Sjekk etter kalde ører og bein

La oss nå si at hesten står ute i kulden og pelsen stritter rett ut fra kroppen. Du bør da sjekke sjekke om den fortsatt er god og varm, eller om den nå er på kanten til å begynne å fryse.

Det er da flere ting du kan se etter: Blant annet temperatur på ører og bein.

Ørerota og beina bør føles varme inn mot huden

Når vi begynner å fryse trekker blodet seg tilbake fra kroppens ekstremiteter. Det skjer også hos hester, og er kroppens naturlige måte å sørge for at indre organer holder seg varme.

Kjenn derfor godt etter rundt hestens ørerot og rundt bein. Dersom ørene føles kalde, og det samme med beina, er dette et tegn på at hesten begynner å bli kald. Det kan da være på tide å ta hesten inn, eller legge på et varmefôret dekken. 

Du kan i tillegg sjekke hestens temperatur bak albuen, inn mot huden, og på innsiden av bakbeina. Disse stedene skal alltid kjennes varme ut.

Husk at en isolert vinterpels kan kjennes kald ut på overflaten, men skal være varm inn mot huden. Det betyr at den virker. 

Vektnedgang kan bety at hesten fryser en del

Hestens behov for mat øker når det blir kaldere ute. Det er fordi den bruker mye mer energi på å holde varmen.

Hesten bruker mye energi på å holde varmen når det er kaldt

Økt tilgang på høy kan hjelpe hesten å holde varmen. Normalt trenger hester rundt 15 prosent mer kalorier for hver 5-graders nedgang i temperaturen (under 0°C).

Det at hesten trenger mer mat om vinteren er altså helt normalt. Men dersom den spiser veldig mye mer, og samtidig har problemer med å holde vekten, kan dette tyde på at hesten bruker alt for mye energi på å holde seg varm.

Det kan da være lurt å vurdere om hesten bør få på dekken på de kaldeste dagene. Og selvfølgelig på våte og vindfulle dager. Vinterpelsen blir ikke ødelagt ved å la hesten gå med dekken innimellom.

Gjør i tillegg eventuelt endringer i paddocken slik at fôringsplassen ligger på et lunt sted, uten for mye vind.

(Dersom hesten mister mye vekt uten forklaring skal alltid veterinær kontaktes)

Problemer med å holde vekten gjennom vinteren kan bety mye frysing

Lavere inntak av vann når det er kaldt

Hesten trenger rikelig tilgang på temperert eller lunkent vann (7-18°C)

Det kan være mange grunner til at hesten drikker for lite. Men dersom hesten er kald og fryser vill de ofte drikke mye mindre enn normalt. Spesielt dersom vannet er relativt kaldt, slik at hesten blir kald av å drikke.

Det betyr ikke nødvendigvis at hesten trenger dekken, men at du bør legge til rette for tilgang på varmere vann. Dehydrering har en rekke negative konsekvenser i seg selv, og kan øke sjansen for blant annet kolikk.

En varmekolber som holder vannet temperert gjennom vinteren er derfor en nødvendig investering. Og det anbefales at vannet holder en temperatur på 7-18°C for optimalt væskeinntak.

Inaktivitet kan tyde på at hesten er kald

Blir hesten veldig inaktiv kan det være lurt å sjekke om den fryser eller er kald

Dersom du merker at hesten beveger seg mindre når det er kaldt, kan dette være tegn på at den fryser. Ofte vil en kald hest krølle seg litt sammen med halen godt klemt mellom beina. Og dersom hesten ser litt miserabel ut i tillegg, kan det være lurt å sjekke hestens temperatur.

Du kjenner din hest best, og endringer i adferd kan fortelle deg mye.

En aktiv hest er en fornøyd hest

Tilby hesten dekken

Dersom din hest er vant til å gå med dekken nå og da, kan du forsøke å la hesten fortelle deg om den ønsker å ha på dekken eller ikke. Dette vil ikke fungere med alle hester, men hos noen, og er derfor verd forsøket.

Legg merke til om hesten er ekstra ivrig på å komme bort når du har med dekken

For å teste kan du sette hesten ut i paddocken som vanlig uten dekken, vente 15 minutter, og deretter ta med et dekken ut. Hold det opp slik at hesten ser det.

Dersom hesten kommer bort til deg tar du på dekkene, og dersom den blir stående på avstand lar du være. Dersom den ikke kom bort: Vent 30 minutter og tilby dekken en gang til. 

Hester kan lære å si fra om de ønsker dekken eller ikke

Som sagt vil ikke alle hester forstå dette. Men dersom du er ekstra interessert i trening med positiv forsterkning; kan de fleste hester lære seg å fortelle om de vil ha på dekken eller ikke. En Norsk studie har vist at dette kan læres til de fleste hester i løpet av 2 uker, med 15 minutters daglig trening.

Ønsker du å lese mer? Se artikkelen for fremgangsmåte: Horses can learn to use symbols to communicate their preferences 

Hvordan avgjør du om hesten er kald eller ikke? Del gjerne med oss andre!

Referanser

Lenz. Cold Weather Care. American Association og Equine Practitioners. https://aaep.org/horsehealth/cold-weather-care

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *