Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Hvorfor gjesper hesten før og under trening?

Uten nesereim får hesten mulighet til å gjespe under trening

Atleter gjesper før konkurranser og artister gjør det før de går på senen. Til og med fallskjermhoppere gjesper før første gang de skal hoppe ut fra et fly. Hunder kan gjespe ved høy stemmebruk, eller når de forstår at det er tid for å klippe negler. Og ofte ser vi hester gjespe etter en hard treningsøkt, eller når rytteren kommer gående med hodelaget.

Selv om mange kun tenker på gjesping i forbindelse med avslapping og tretthet. Kan det i tillegg knyttes til stress og angst. Det er derfor viktig å observere og forstå hva hestens gjesping betyr. Fordi det forteller oss mye om hestens forventninger til situasjoner vi setter den i, og opplevelsen av vår trening og interaksjon.

Hvorfor knyttes gjesping til stress?

Gjesping knyttet til angst og stress ses hos de fleste dyrearter. Både hos mennesker og andre pattedyr, men også fisk, fugl og reptiler. Det observeres ofte som en serie gjesp før- og noen gang under konflikt og stress.

For eksempel hos hunder som gjesper når de forstår at det er tid for bad, eller hos mennesker før et intervju eller en forestilling. Det er også gjort forsøk på rotter og sett hos kampfisk før konflikt. Det er altså liten tvil om at stress og angst er forbundet med gjesping, men det er fortsatt uklart hvorfor det skjer.

Noen forskere har sett på mulig overføring av negative følelser til aktiviteter (gjesping). Eller at gjesping er knyttet til temperaturregulering i hjernen. Altså at gjesping med åpen munn leder varmt blod vekk fra hjernen, og samtidig kjøler den ned med tilførsel av kald luft i munnhulen og bihulene.

Gjesping senker temperaturen i hjernen

De har faktisk klart å fremprovosere gjesping ved å øke temperaturen i hjernen til forsøksdyr, og det er vist at mennesker generelt gjesper mer om sommeren.

Uansett. Hva har dette med stress å gjøre? Økningen av stresshormoner i kroppen er med å øker hjernens temperatur. Noen mener derfor at gjesping kommer etter episoder med stress når kroppen prøver å komme tilbake til normalen.

Mange har selv opplevd gjentatt gjesping under trening eller før større prestasjoner. Noen opplever også gjentatt gjesping når de har vært stresset over en lengre periode, og kroppen endelig slapper av igjen. Det er naturlig å tro at dette også gjelder hester.

Vi kan altså si at gjesping ofte ses ved angst og forventing om stress. Eller som et tegn på at hesten har vært stresset og er på vei til å slappe av igjen.

I hvilke andre situasjoner gjesper hesten?

Det vi vet er at hester og mennesker ofte gjesper under stress eller ved en forventning om at noe vondt eller ubehagelig skal skje. De gjesper også under sosialisering med andre hester. Og i noen få tilfeller kan gjesping være tegn på magesår eller starten på kolikk. Så det er definitiv noe du bør følge med på.

Generelt kan vi si at det alltid er en grunn til at hesten gjesper. Og dersom du merker at hesten gjesper uten en tilsynelatende grunn er det viktig å kontakte veterinær for å utelukke medisinske problemer.

Det er alltid en grunn til at hesten gjesper. Og det er ikke alltid tretthet.

5 kjente grunner til gjesping

Det finnes selvfølgelig flere grunner til at hester gjesper. Både dårlige og gode. Det er uansett lurt å være oppmerksomme på de forskjellige årsakene.

1 Emosjonell gjesping under stressende situasjoner, som fôring, hard trening eller lang bokshvile. Du har kanskje lagt merke til det selv? Noen gjesper nemlig under hard trening som for eksempel kondisjonstrening. Eller når vi blir veldig nervøse.

2 Gjesping ved smerte eller forventning om smerte. Noen hester kan gjespe dersom de forventer ubehag eller smerte. Det kan være hester som gjesper når den ser hodelaget med bitt. Eller før ubehagelige behandlinger som tannrasping.

Gjesping er smittsomt, også mellom forskjellige arter

3 Sosial gjesping. Gjesping er smittsomt også blant hester. Dersom én hest gjesper observerer vi derfor ofte at andre hester også gjesper. Hester som får gå i flokk slapper ofte bedre av og kan i noen tilfeller gjespe mer.

4 Gjesping ved sykdom. Noen hester gjesper mer ved magesår og kolikk. Det er derfor viktig å kontakte veterinær dersom hesten plutselig gjesper mer enn vanlig uten tilsynelatende grunn.

5 Trett gjesping. Som hos alle dyr gjesper selvfølgelig hester også når de er trette. Da er gjespen simpelthen en gjesp, og betyr at hesten trenger søvn.

Vi vet ikke helt hvorfor vi gjesper, men har god kontroll på når.

Når gjesper hesten?

Forskere har ikke full forståelse for hvorfor hester gjesper. Men omstendighetene rundt når gjesping oppstår er godt dokumentert. I de fleste tilfeller handler det om situasjoner hvor hjernens tilstand eller temperatur reguleres. Altså ved overganger mellom:

  • Våken og trett
  • Avslappet og engstelig
  • Velbehag og smerte.

Hvordan forstå gjesping i forbindelse med trening?

Gjesping i forbindelse med trening kan både være positivt og negativt. Alt etter situasjonen. Tenk derfor godt gjennom hva som skjedde før gjespingen og eventuelt hvilke forventninger hesten har til det som skal skje.

Gjesping før trening

Gjesping før trening kan bety engstelse eller dårlige forventinger

Dersom hesten gjesper før treningen starter eller når du kommer gående med hodelaget, bør du anta at gjespen er fremprovosert av noe du gjør med hesten.

Det kan altså være en reaksjon på bittet og en forventning om ubehag. Eller dersom hesten gjesper før du skal opp salen kan det være vond rygg, litt for hard håndtering eller at hesten ikke bruker å forstå det den blir bedt om. Du må altså prøve så godt du kan å kartlegge hva det kan være.

Det første du bør gjøre er uansett å la hesten få gjespe ferdig. Stå og vent avslappet sammen med den. Og sørg for at hesten har sluppet alle spenninger før du tar på hodelaget eller gå opp i salen. Det vil si at den i tillegg til å ha gjespet ferdig, har en myk og avslappet mule uten rykninger i underleppa. Og ikke viser noen andre tegn til spenninger og stress.

En bløt mule etter gjesping tyder på at hesten igjen er avslappet

Dersom hesten for eksempel gjesper hver gang du kommer med hodelaget må forventingene til det som skal skje endres. Det kan ta tid.

Tenk derfor gjennom hva som eventuelt er ubehagelig. Er det problemer med hestens tenner? Har den sår i munnhulen? Passer bittet? Brukes det neserem? Ris det med konstant kontakt på bittet?

For å endre hestens forventning må alle slike spørsmål besvares og rettes opp i. Og deretter må det ris eller trenes uten noe som helst ubehag i hestens munn i lengre tid, slik at hesten virkelig endrer sine forventninger når den ser bittet.

Gjesping under trening

Dersom hesten ris uten nesereim kan gjesping også observeres under trening. Det er ikke så vanlig å se hester gjespe mens de er i bevegelse, men dersom dette skjer kan det være tegn på at den trenes litt for hardt.

Prøv å senk kravene og ta en pause. Dersom hesten fortsetter å gjespe når dere stopper, lar du den bare få gjøre seg helt ferdig før du eventuelt forsiktig fortsetter treningen.

Gjesping kan komme av hardt arbeid eller spenninger under trening

Gjesping i små pauser

Dersom du arbeider med bakkearbeid, eller innlæring av kommandoer i salen og regelmessig tar pauser. Vil du ofte se at hesten gjesper mellom hver gang vi ber den om noe.

Dette er i utgangspunktet et godt tegn og betyr at den går fra en litt anspent tilstand til avslappet. Husk å gi nok tid mellom hver nye øvelse, for å være sikker på at hesten er helt avslappet før du fortsetter.

Målet er selvfølgelig at hesten kontinuerlig er avslappet under håndtering og trening. Da vil vi ikke nødvendigvis få noe gjesping i pauser. Bare en avslappet og fornøyd hest.

Men når vi ber om noe som er litt tungt eller vanskelig kan hesten bli anspent. Da er det ekstra viktig å gi den tid til å finne avslapping igjen under treningsøkten. Da nullstiller vi på en måte hestens nervesystem. Og den er igjen klar til nytt forsøk på det vi ber om.

Husk at både hester og mennesker lærer desidert best når vi er avslappet.

Litt om rund-paddock, jaging og join-up:

Innen litt utdatert horsemanship og arbeid i rund-paddock brukes gjesping som et signal på at hesten er klar for «underkastelse» eller «join-up». Ofte er dette gjesping som kommer som en følge av stresset påført ved jaging rundt i paddocken for å få den til å ville være sammen med oss.

Gjesping etter stress er et tegn på at hesten igjen prøver å slappe av

Gjesping er for såvidt et godt tegn etter stress, men ikke når stresset er unødvendig påført av oss. Det er på ingen måte nødvendig å jage hesten for å fremprovosere avslapping og gjesping i ettertid.

Bruk heller tiden til å være sammen med hesten uten å kreve noe, så vil den kanskje komme bort til deg og slappe av helt av seg selv. Og også følge etter deg 🙂

Gjesping etter trening

Noen hester er stresset under nesten all håndtering og riding. Da kommer ofte gjesping etter treningsøkten

Dersom hesten jevnlig gjesper når treningen er helt ferdig, eller når den er salet av og får være i fred. Viser dette at den har vært litt anspent eller stresset sammen med deg.

Det som selvfølgelig er bra er at den finner avslapping når dere er ferdig, men vi ønsker jo at den også er avslappet under trening.

Neste gang du rir eller trener bør du derfor ta gode og jevnlige pauser for å arbeide med avslapping. Og kontinuerlig arbeide slik at hesten ikke blir anspent av det du ber den om. For at hesten skal få mulighet til å gjespe og slippe spenninger, er det best å ri uten nesereim.

Den beste treningen skjer når hesten er trygg på deg og omgivelsene.
En stresset hest må læres det samme om og om igjen.

Referanser

Investigating determinants of yawning in the domestic (Equus caballus) and Przewalski (Equus ferus przewalskii) horses. Górecka-Bruzda A et al Naturwissenschaften. 2016 Oct;103(9-10):72. doi: 10.1007/s00114-016-1395-7. Epub 2016 Aug 19. PMID: 27542092; PMCID: PMC4992016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4992016/

“Indicators of Horse Welfare: State-of-the-Art” Lesimple, Clémence. 2020. Animals 10, no. 2: 294. https://doi.org/10.3390/ani10020294 

sciencenorway.no. (2022, July). Both animals and humans yawn. Why do we yawn and why is it contagious? https://www.sciencenorway.no/animals-social-relations-the-body/both-animals-and-humans-yawn-why-do-we-yawn-and-why-is-it-contagious/2052457

 American Association of Equine Practitioners (AAEP). Equine Gastric Ulcer Syndrome. https://aaep.org/horsehealth/equine-gastric-ulcer-syndrome

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *