Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Kjøpe hest? Dette bør du se etter under prøving

Da er tiden endelig kommet. Du har sett gjennom alle aktuelle annonser, evaluert hesten på video og snakket med eier over telefon. Nå er det på tide å dra for å se på hesten. Det betyr mye mer enn å kun ri i 15 minutter før du bestemmer deg for å kjøpe eller ikke. Det er et stort valg, og du ønsker ikke å kjøpe katta i sekken.

Vi kan finne ut utrolig mye bare vi vet hva vi skal gjøre og se etter. Her finner du derfor mange tips til hva du bør sjekke når du drar og ser på den potensielle drømmehesten for første gang.

Les også:

Ro nervene og ta med en erfaren person

Først og fremst, å se på hest er spennende, og det er derfor fort gjort å glemme alt du skal se etter når du står midt i det. Selv om følelsen er riktig der og da, er det minst like viktig å sjekke alt fra uvaner til hint om smerter.

Ved å ta med en trener eller en godt hestevant person får du god veiledning gjennom prøvingen. Og ikke minst hjelp til å si noe om hestens evner og potensiale. Uansett hvem du får med deg er det gunstig å la noen andre holde oversikt over sjekklisten når dere drar på besøk.

Film under hele besøket

Film alt fra håndtering til oppvarming og prøveridning. Da får du mulighet til å se deg selv sammen med hesten, og oppdage eventuelle feil du ikke så når du var på besøk. Det er ofte enklere med en objektiv vurdering når du får sett hesten på film i ro og mak helt uten press fra selger.

Det gir deg i tillegg mulighet til å vise video til treneren din, som igjen kan hjelpe deg med valget.

Kanskje du ser ting på videoen som du ikke la merke til under besøket.

Dersom du mistenker at hesten er halt kan du også vurdere å sende videoen til en veterinær for å høre deres vurdering. I noen tilfeller kan halthet enkelt ses på video. Og du slipper da en dyr veterinærkontroll før kjøp som uansett ikke går gjennom.

Før du drar på besøk

Før du drar er det viktig å forberede deg godt.

Be gjerne eier la hesten stå ute til du ankommer. Da får du mulighet til å være med på alt av daglig håndtering. Informer om at du ønsker å sale opp og stelle hesten selv og spør om mulighet for turridning og lasting.

Avtal turridning på forhånd

Husk også at eier kommer til å stille mange spørsmål om din erfaring, ambisjoner og hvordan du skal holde hesten. Dette er i de fleste tilfeller et godt tegn.

Til slutt: Ikke dra å se på en hest dersom budsjettet ikke holder. Da sløser du bare bort din og selgers tid. Det samme gjelder om hesten har åpenbare uvaner som du ikke har håndtert før.

Sjekkliste under besøket

Du vet allerede hestens prestasjoner og hvordan den ser ut. Nå er det på tide å sjekke alt fra håndtering og stalluvaner til ridning og lasting.

Vi ønsker ikke å ta eier på ordet om at den er helt frisk og perfekt uten en eneste uvane.

Før ridning

Reagerer hesten dårlig på å bli hentet?
 • Førsteinntrykk er viktig. Dersom magefølelsen sier nei med en gang, er det lurt å lytte til den. Det gjelder både hesten og selgeren.
 • Legg merke til hestens reaksjon når du kommer. Snur den seg vekk er det tegn på at den har dårlige forventninger til hva som skal skje.
 • Står hesten alene bør du spørre hvorfor, og hvordan den er i flokk.
 • Observer hesten når den tas vekk fra andre hester. Se etter tegn på separasjonsangst. Dette tar ofte tid å fikse og kommer lett tilbake.
 • Legg merke til hestens manerer, senker den hodet når du tar på grima, går den fint og avslappet i leietau og står den rolig når du steller den?

Skader og uvaner

 • Dersom du har en del erfaring kan du be eier om å mønstre hesten i trav. Lytt etter utakt, se om hodet går opp og ned, eller om halen holdes skjevt. Alt dette kan tyde på at noe er galt og bør kontrolleres av veterinær før kjøp.
 • Kjenn og klem forsiktig over hestens bein og rygg. Legg merke til om hesten spenner seg, legger på ørene eller spraker. Dette er tegn på at den har vondt eller forventer noe vondt.
 • Se etter tegn på stalluvaner. Er det bitemerker på stalldøra eller merker etter sparking? Det kan selvfølgelig være fra andre hester, men spør likevel eier.
 • Spør også om veiving, boksvanding, kasting på hodet og luftsluking.

Under prøving

 • Stell hesten, ta hovene og sal opp selv. Legg spesielt merke til om den reagerer negativt på børsting, pålegging av salen eller stramming av salgjorden. Negative reaksjoner til salen kan tyde på vond rygg, mens reaksjon på stramming av gjorden kan komme av magesår. Spør eier og informer veterinær under kjøpskontroll.
 • Se etter tegn på om hesten er ridd tidligere denne dagen. Må den «slites ut» for å virke roligere?
 • Insisterer eier på å longere hesten før ridning bør du spørre hvorfor? Er den stresset, engstelig eller må den få brukt opp energi?
 • Observer når eier skal stige opp. Legger hesten på ørene eller flytter seg vekk kan det være tegn på vond rygg.
 • La eier ri hesten i 10-15 minutter først. Da får du et godt inntrykk av hvordan hesten er vant til å bli ridd, og hvordan den er. Spør om å få se hesten i alle gangarter både i helt avslappet form og mer samlet. Og gjerne over et hinder.
 • Legg merke til om den gjentatte ganger går opp i feil galopp eller kontragalopp.
Legg merke til hvordan hesten reagerer på tøyler og sjenkel
 • Ri selv i alle gangarter. Og de øvelsene hesten er forventet å kunne. Hopp noen hinder hvis det er aktuelt.
 • Det er viktig å kjenne godt etter om hestens energinivå og temperament passer deg. Blir du nervøs eller redd er det sjelden lurt å kjøpe akkurat denne hesten.
 • Ri ut på tur og legg merke til hvordan den reagerer når den må gå vekk fra stallen. Stopper den, blir den engstelig eller stresset?
 • Du kan også be eier ri den nær trafikk for å se hvordan den reagerer.

Til slutt

 • Sal av og stell hesten selv, spør om det er greit at du spyler beina og eventuelt hele hesten hvis været tillater det.
 • Dersom mulig hold en klippemaskin mot hesten for å se hvordan den reagerer på dette.
 • Spør eier om det er mulig å se den bli lastet på henger.

Dersom hesten ikke passer

Noen ganger vet vi med en gang at hesten ikke er den rette. Da er det helt greit å avslutte besøket når som helst. Å gjennomføre prøveridning blir jo bare bortkastet tid for deg og selger. Det er da mye bedre å takke for at du fikk komme, og si at hesten ikke var det du lette etter.

Det samme gjelder dersom du finner ut at den ikke passer etter at du kommer hjem. Ta kontakt med eier så raskt som mulig å si at den ikke kommer til å kjøpe den.

Det er alltid lurt å prøve flere forskjellige hester før du bestemmer deg. Det er sjelden det er full klaff på første besøk.

Prøvingen gikk bra, hva nå?

Dersom alt gikk bra og du tenker at hesten kanskje er den rette, er det nå lurt å avtale ett eller to nye besøk.

Det er nyttig å prøve hesten flere ganger, både for å få et bedre inntrykk (hesten kan oppføre seg annerledes neste gang), og for å teste ting du ikke fikk tid til forrige gang.

Kanskje du nå ønsker å ta med en trener, ri en lengre tur eller bli med på en sprangtime.

Uansett vil de fleste seriøse selgere synes det er bra at du prøver hesten flere ganger. Da kan både du og selger være sikker på at det er rett hest for deg.

Prøv den slik du skal ri den hjemme

Etter å ha prøvd hesten ønsker noen selgere at du bestemmer deg der og da. Men du bør unngå å avtale kjøp mens du er der. Du kan heller si at du liker hesten, men at du ønsker litt tid til å bestemme deg.

Spør selger om det er flere interesserte og eventuelt når de senest trenger tilbakemelding. Informer om at du antakeligvis vil kjøpe hesten, og kommer med et endelig svar så snart som mulig.

Da får du sjans til å gå gjennom de siste filmene og eventuelt rådføre deg med trener. Husk å gi beskjed så snart du bestemmer deg.

Veterinærkontroll

Når du er sikker på at hesten er den rette er det på tide å avtale kjøp med forbehold om at hesten går gjennom veterinærkontroll.

Her er det mulig å lage en skriftlig avtale om at hesten selges til deg så lenge veterinærkontrollen er ok. Da unngår du at hesten selges til noen andre før salget er gjennomført.

I noen tilfeller vil selger spørre om et depositum, husk da å ha en klar avtale på hva som skjer med pengene dersom hesten ikke går gjennom veterinærkontrollen.

Lykke til med besøk og prøving av ny hest!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *