Noen hester har en tendens til å øke tempoet av seg selv når man rir på tur eller på ridebanen. Det kan for eksempel være på enkelte steder eller situasjoner. Du får hesten til å senke tempoen ved å ta i tøylen, men med en gang du slipper opp igjen, går den raskere og raskere igjen.
Dette skjer når hesten er nervøs eller engstelig for et eller annet. Artikkel gir deg en enkel fremgangsmåte du kan forsøke neste gang dette skjer. Det gjøres gjennom å få hesten til å slippe bekymringen, og derfor eliminere problemet med at hesten øker tempoet.
Situasjonen er som følger:
Du rir i trav foran eller bak en annen hest, eller alene på tur. Enten med slakke tøyler eller med lett kontakt på tøylen, og merker etterhvert at hesten gradvis øker tempoet.
Du må så ta i tøylen for å bremse hesten igjen. Det går helt fint, og du fortsetter videre i trav, men så begynner hesten igjen å øke tempoet av seg selv, og du må på nytt ta i tøylene for å senke tempoet.
Dersom du lar hesten få fortsette, ender den med å slå over i galopp og øke tempoet også der.
Dette er altså en lydig hest som stopper eller senker tempoet på dine signaler, men som ikke holder tempoet konstant av seg selv.
Mange ser det ikke som et problem
Mange ser ikke dette som et problem nettopp fordi de kan stanse hesten ved å ta i tøylen. Men tempoøkningen indikerer at hesten er nervøs eller engstelig, og du bør derfor arbeide med det.
Ofte leder disse små problemene til større problemer frem i tid når kravene øker. Økte krav kan for eksempel være å ri med nye hester eller på nye steder.
Hestens ører forteller mye
Neste gang du opplever at hesten øker tempoet av seg selv, legg merke til hestens ører. Ofte sammenfaller økning i tempoet, med at hestens ører konstant peker fremover.
De flikker altså ikke frem og tilbake mot deg, og henger heller ikke avslappet ut til siden.
Dette indikerer at hesten er engstelig for et eller annet lengre fremme, og at den ikke er tilstede, her og nå, sammen med deg. Du er bare et påheng.
Den har altså tankene et helt annet sted, og hestens tempo følger dens grad av bekymring.
Ny fremgangsmåte
For å hjelpe hesten til å slutte å engste seg, skal du nå endre litt på fremgangsmåten du tidligere har hatt.
Tidligere har du altså tatt i tøylen, og sluppet den igjen når hesten kommer ned til ønsket tempo. Og gjentatt når den øker tempoet igjen.
Du skal fortsatt be hesten senke farten, men denne gangen skal du ikke se etter riktig tempo, men en endring i hesten oppmerksomhet.
Det vil si at du skal fortsette å senke tempoet helt til hesten flikker et øre bak mot deg èn gang. Det betyr at hesten viet deg en liten tanke, og avbrøt det den tenkte på.
Altså skal du trave som vanlig og vente til hesten starter å øke tempoet. Deretter ta forsiktig i tøylen slik du bruker å gjøre for å stoppe. Men du skal kun slippe presse når hesten viser deg oppmerksomhet ved å flikke ett av ørene bak mot deg.
Gjenta hver gang hesten øker tempoet.
Mental trening fremfor kroppskontroll
Det vi nå gjør er å be hesten retter oppmerksomhet mot oss et halvt sekund. Vi sier altså ingenting om tempoet, men ber hesten ta oppmerksomheten bort fra det som bekymrer den.
Noen hester vil vende øret mot deg ganske raskt, mens andre vil holde oppmerksomheten fremover, også etter at dere har stanset.
Dersom dette er tilfelle, kan du etter å ha stanset hesten, snu den 360 grader rundt en gang. Da «tvinger» vi hestens tanker over på noe annet et lite øyeblikk. Og du kan da slippe tøylene.
Vi skal altså trene hestens tanker og oppmerksomhet, fremfor å kontrollere hestens kropp.
Ved å ta i tøylen og vente til hesten endrer oppmerksomheten, hjelper vi den med å komme ut av bekymringen.
Hesten øker ofte tempoet på nytt. Men desto flere ganger du gjør dette, desto enklere blir det for hesten å regulere seg selv.
En sammenligning med oss
Vi kan sammenligne dette med en situasjon noen kjenner seg igjen i: Se for deg at du har mild høydeskrekk. Du står på et platå, foran et bratt stup, og blir litt nervøs. Faren er ikke reell, fordi du i realiteten kan falle langflat uten å gå utfor stupet, men du blir likevel mer og mer nervøs av å være der.
Ofte blir det bare verre desto lenger du får tenke på det. Dersom du i stedet har noen til å avbryte tankemønsteret ditt hver gang du blir litt nervøs, vil det hjelpe masse. Altså at noen snakker til deg, om noe helt annet, hver eneste gang det er antydning til nervøsitet. Da stopper vi tankene fra å spinne ukontrollert. Da vil du ofte kunne beholde roen, selv om du i utgangspunktet har litt høydeskrekk. Og etterhvert lære deg og stoppe tankene selv.
Kun aktuelt for hester som enkelt kontrolleres på tur
Vi ønsker aldri å måtte dra hardt i tøylen for å kontrollere hestens tempo. Dette fungerer altså kun på hester som enkelt kontrolleres selv når de er litt bekymret.
Dersom du har problemer med å kontrollere hesten, bør du ikke dra ut på tur. Da er det viktigere å gå tilbake til trening på ridebanen, og øve på det grunnleggende før du igjen kan trene på korte turer nær stallen.
Vi bør aldri komme i en situasjon hvor hesten løper ut og er ukontrollerbar. Dette er både farlig og ødeleggende for tilliten mellom deg og hesten.
Du finner flere gode tips til trening på turridning i artikkelen: Når hesten ikke vil på tur alene – Tren på suksess
Kort oppsummert
Når hesten øker tempoet av seg selv på ridetur kommer dette ofte av bekymring.
Vi ser at hesten er litt bekymret når ørene konstant peker fremover. Og bør da avbryte hestens tankemmønster ved å forsiktig ta i tøylen helt til hesten vender et øret bak mot oss. Når hesten vender øret mot oss viser den at den ga oss en tanke.
Vi avbryter altså hestens tankemønster igjen og igjen, og vil etterhvert merke at hesten blir roligere og regulerer seg selv. Når bekymringen er borte, vil hesten lunte rolig av gårde i det tempoet du har satt.
Dette bør gjøres så snart hesten viser tegn til bekymring. Skjer det allerede i skritt, arbeider du i skritt, før du senere går over til arbeid trav. Lykke til med treningen!
Har du prøvd metoden? Kommenter og del gjerne med andre!
Legg igjen en kommentar