Velkommen til Hobbyhesten.no!

Lær hesten å stille seg opp ved krakken

Har du opplevd hester som automatisk stiller seg perfekt opp ved krakken når du skal stige på? Det er ganske nyttig at hesten kan dette! Både at den gjør det automatisk når den forstår at du skal opp i salen, men også på kommando når du er ute på tur.

Artikkelen går gjennom fremgangsmåten for hvordan du lærer hesten å stille seg opp ved krakk eller ved påstigningsrampe. Dette er første steg for å få hesten til å står rolig under oppstigning.

Metoden er ikke en quick-fix

Dette er ikke en metode for å komme seg opp på hesten raskest mulig på én økt. Men en avslappende innlæring som går over flere økter. Da bygger vi samtidig et godt forhold til hesten. I tillegg lærer vi oss tålmodighet og å ha det gøy når vi ser at hesten etterhvert tenker ut riktig løsning på det du ber om.

Å lære hesten noe er ikke det samme som å få den til å gjøre noe.

Vi skal altså lære hesten å stille seg ved krakken i første omgang. Og først når dette er i orden kan du begynne trening på å stige opp mens den står i riktig posisjon.

Noen starter med innlærte dårlige vaner

Vi ønsker ikke å være avhengige av at andre holder hesten når vi stiger opp

Noen hester har dessverre lært dårlige vaner under oppstigning, og du kan derfor med fordel trene de første øktene uten sal. Det er fordi de fleste hester forbinder salen med oppstigning, og kanskje har noen uvaner fra før. Har hesten en godt innlært uvane, må du være tålmodig og regne litt ekstra tid.

Avslappet hest som utgangspunkt

Vi ønsker alltid å starte med en rolig og avslappet hest. Dersom din hest er urolig eller stresset må du selvfølgelig arbeide med dette først. Se flere artikler på fremsiden.

Før du starter

For å lære hesten å stille seg opp ved krakken må den lære å vike for press. Dette er en del av hestens absolutte grunnutdanning og noe de fleste hester forstår nokså enkelt.

Finn et ledig område, hent krakken du bruker til oppstigning og en lang pisk eller pinne. Hesten kan enten ha grime eller hodelag på. Du velger selv om du ønsker sal eller ikke. Dette er uansett innlæring fra bakken.

Vi skal nå lære hesten å reagere på så lite signal som mulig. Da må vi rolig gå gjennom et sett med tydeligere og tydeligere signaler helt til hesten gjør en bevegelse i riktig retning.

Utgangspunkt: Hesten flytter bakparten bort fra krakken

Hester som ikke har lært å stille seg opp ved krakken vil normalt stille seg med hodet mot deg når du går opp på krakken. Det samme gjelder hester som har innlærte uvaner fra før av. Det er fordi de er vant til å følge leietauet med hodet når dere er på bakken. Det er helt greit, for hesten må jo stå feil for å kunne lære dem å stå riktig.

Lei altså hesten som vanlig mot krakken og still deg oppå. La hesten posisjonere seg slik den ønsker. Hold løst i leietauet med den ene hånden og ha pisken i den andre. Det beste er å stå på et åpent område slik at hesten kan bevege seg i alle retninger rundt krakken.

Mange anbefaler å stå med et gjerde for å gjøre det lettere, det fungerer, men overføres ikke automatisk til å stille seg fint opp på et åpent område. Derfor kan du like gjerne starte der den største utfordringen er.

Stegene er som følger

  1. Første del er å gå opp og stå på krakken.
    • Dette er det første hintet hesten får hver eneste gang den skal trenes til å stille seg opp. Ved god innlæring vil dette etterhvert være nok til at hesten stiller seg opp.
  2. Hold leietauet med slakk på ca 30-40 cm fra hestens hode.
    • Den må stå nærme nok til at du kan nå over hestens rygg/bakpart med pisken.
  3. Løft den lange pisken eller pinnen rett opp i luften. Og vent noen sekunder.
    • Hesten reagerer antakeligvis ikke på dette. Den har jo ikke lært hva det betyr enda. Men vi skal uansett ta det med, inkludert venting, fordi vi senere vil at hesten skal reagere når vi gir dette signalet.
  4. Etter noen sekunder strekker du hånden og pisken frem og over hestens bakpart.
    • Pisken må da være lang nok til å nå over på hestens motsatte side fra der du står. Vent der noen sekunder.
    • Det er selve ventingen som over tid trener hesten til å reagere på de små signalene. Den må få tid til å tydelig se og oppfatte hva du gjør.
  5. Tapp deretter jevnt og forsiktig på hestens bakpart (motsatt side). Fortsett helt til hesten gjør den minste bevegelse mot deg.
    • I begynnelsen kan det være å endre vekten, ta et steg frem på skrå mot deg eller selvfølgelig flytte bakparten mot deg.
    • Dersom hesten går fremover eller feil vei og strammer leietauet fortsetter du bare rolig til du får en bevegelse i riktig retning.
    • Husk at dette er innlæring, og at alle steg i riktig retning er bra.
  6. Når du har fått et lite steg, fjern pisken, slapp av og klø eller klapp hesten.
  7. Prøv igjen. Dersom hesten fortsatt står feil kan du starte med å løfte pisken en gang til. Dersom den står for «bra» posisjonert, gå ned fra krakken leier en runde og gå opp på krakken på nytt:
    • Vent noen sekunder
    • Løft pisken rett opp.
    • Vent noen sekunder
    • Strekk pisken over hestens bakpart
    • Vent noen sekunder
    • Tapp jevnt og forsiktig på motsatt side
    • Fortsett til liten bevegelse i riktig retning
    • Rinse and repeat 🙂
  8. Når hesten etterhvert forstår at den må flytte beina i riktig retning (bakparten mot deg), øker du kravet. Det vil si at du fortsetter å tappe til du får to steg i riktig retning. Ros hesten og start på nytt.
  9. Du arbeider med dette i flere økter og øker gradvis kravene til hestens posisjon ved krakken. Målet er at hesten flytter bakparten mot deg og ender med å stå sidelengs ved siden av krakken. Du merker at hesten etterhvert forbereder seg på flytting når du hever pisken i lufta. Og kanskje også når du går opp på krakken.

Vær tålmodig

Dersom du bruker mye tid på første steg i riktig retning, avslutter du bare og arbeider fra start i neste økt. Målet ditt er ikke at hesten skal stille seg perfekt opp de første gangen, men jobbe gradvis over flere økter. (Det finnes klart hester som gjør dette på én økt, men ikke forvent det).

Forvent 4-5 økter for grunnleggende innlæring og flere økter for finpussing av posisjonering og repetisjon.

Det blir altså en god del repetisjoner, men til gjengjeld er dette en rolig innlæringsmetode som er rettferdig ovenfor hesten. Vi lærer i tillegg å se tegnene på fremskritt og være tålmodig. Metoden lager varige resultater med små signaler.

Start alltid neste økt uten forventinger til hva hesten husker fra forrige økt. Du starter med samme rutine som i første økt. Husk å gi hesten litt tid til å tenke for hvert nye signal (ofte husker hesten hva dere trente på sist helt av seg selv, hvis den får litt tid).

Veien videre

Kommandoen er innlært når hesten (nesten) hver gang stiller seg opp ved krakken når du holder pisken opp i lufta. Dersom den ikke reagerer fortsetter du bare slik du gjorde under innlæringen. Det er helt greit om hesten noen ganger bruker litt lengre tid på å finne ut hva du vil, eller at du må gå gjennom stegene i innlæringen på nytt.

Behold de lette signalene for alltid

Innlæring av små og lette signaler krever at vi alltid gir lette signaler først og venter noen sekunder mellom hver økning. Deretter gradvis øker tydeligheten av signalet. Vi må være tålmodige og la hesten få finne det riktige svaret før vi øker styrken. Den gamle lærdommen om at vi må øke styrken raskt for å få hesten til å reagere raskt ender ofte med stressede hester som ikke fult ut forstår riktig svar.

Dersom vi bruker alle triks vi har for å få hesten til å gjøre noe, er det noe feil i innlæringen. Vi må fokusere mer på innlæringen og mindre på resultatet. Dersom vi i hver treningsøkt forventer et resultat som ser perfekt ut, hopper vi over stegene som gir en grundig og varig læring med små signaler.

Å trene hesten til å reagere på små signaler betyr at hesten må være oppmerksom på deg og selv tenke at den skal gjøre det du ber om. Dersom hesten har tankene et annet sted eller du går raskt opp til veldig tydelige signaler må vi alltid bruke store tydelige signaler for å få hesten til å gjøre det vi ber om. Det er ikke noe vi ønsker.

I artikkelen: Tilkall hesten for påstigning går vi gjennom hvordan du legger til en lyd, slik at du kan be hesten komme og stille seg ved krakken fra avstand. Men det er kun for hester som er veldig godt trent på å stille seg ved krakken på minste signal.

Har du selv lært hesten å stille seg ved krakken? Del gjerne hvor mange økter du brukte!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *