Velkommen til Hobbyhesten.no!

Last hesten på henger – Helt uten stress på 3-8 økter

Har du problemer med lasting av din hest? Eller bruker du alltid litt tid på krangling før du får hesten til å gå på? Da er dette tegn på at din hest ikke er komfortabel og godt nok trent på lasting.

De aller fleste hester må en eller annen gang inn på henger, derfor er planlegging og forberedelse nøkkelen. Vet du at du skal transportere hesten om noen måneder? Da er riktig tid å starte treningen på, nå.

I denne artikkelen lærer du en metode for hengerlasting uten bruk av press, tvang og stress. Resultatet er en hest som står rolig og avslappet på hengeren.

Metoden er enkel å følge så lenge du klarer å lese hestens signaler godt.

Innhold

  1. Tradisjonelle treningsmetoder
  2. Hvorfor har det blitt ett problem?
  3. Forberedelse og bakkearbeid
  4. Sikkerhet
  5. Hestens dagsform
  6. Prinsippene du skal arbeide etter
  7. Vanlige spørsmål

1. Tradisjonelle treningsmetoder

Tradisjonelt handler hengerlasting ofte om å legge på press, vente til hesten gir etter og deretter slippe presset. En prosess som gjentas helt til hesten er inne på hengeren. Denne metoden skaper ofte motstand, anspenthet og stress hos hesten. Selv om du ikke legger merke til det der og da.

En annen vanlig metode er å få hesten til å arbeide hardt utenfor hengeren og gi den hvile når den går opp på lemmen eller inn i hengeren.

Begge metodene innebærer press i en allerede stressende situasjon, noe som ofte gir engstelige og anspente hester, og kan utvikle seg til langt større problemer over tid.

Hesten er klar til nye oppgaver først når den er helt avslappet og oppmerksom

Hvorfor hengerlasting blir et problem

Hester som ikke har vært på henger før er vanligvis ikke redd hengeren, så lenge de er avslappet før du starter og får god tid til å utforske underveis.

Ofte er det mennesker som skaper utfordringer med hengerlasting gjennom stress, press og tvang, eller i noen tilfeller ulykker.

Problemene oppstår når vi ikke har trent nok på lastingen før vi bruke hengeren. Og legger da for mye press på hesten slik at den forbinder hengerlastingen med noe negativt.

Et eksempel er når hester holdes igjen når de prøver å rygge ut underveis i lastingen. Dette skaper en klaustrofobisk følelse for hesten og gjør at den mister tilliten til mennesker og til lastingen.

Stram mule, vide nesebor og bekymrede øyne – denne hesten viser tydelige tegn på ubehag i hengeren.

Et annet eksempel er når bommen bak blir hatt igjen i full fart og lemmen slengt for at hesten ikke skal rygge ut. På samme måte kan dette føre til redde hester som kan komme til å kaste seg ut av hengeren så snart i får mulighet. Dette er selvfølgelig farlig både for hesten og for oss.

Noen ganger er ikke problemet direkte skapt av oss, men av at hesten har skadet seg i en trafikkulykke. Da er det ikke tilliten til mennesker som er borte, men frykt for selve hengeren.

Hestens naturlige reaksjoner i hengeren

Før vi går videre er det viktig å være klar over hestens naturlige instinkter og reaksjoner, les listen og tenk gjennom hvordan dette har en effekt på lastingen.

  • Hester er naturlig klaustrofobiske, og det kan ha blitt forsterket i henger av tidligere opplevelser
  • Hester har problemer med å tilpasse seg endringer i lys. Øynene bruker lang tid på å se når det går fra lyst til mørkt.
  • Ukjente og skarpe lyder når hesten går på lemmen kan gi fukt- eller frysreaksjon
  • Hvis hesten er engstelig og anspent kan de låse seg og ha vanskelig for å krysse beina, rygge eller snu.

Det er derfor lurt å trene på hvert element i lastingen hver for seg, før du starter arbeidet med hengeren.

Forberedelse og bakkearbeid før hengerlasting

Øv på å gå avslappet over mange forskjellige overflater

Bakkearbeid

Trygghet og kjennskap til ulike momenter i lastingen er avgjørende for en vellykket opplevelse. Øv derfor på følgende før du starter lastingen:

  • Gå rolig med hesten i området hvor du senere skal trene på hengerlasting.
  • Leie hesten med et slakt leietau.
  • Øv på å rygge i rett linje, for eksempel mellom bommer langs et gjerde
  • Øv på å rygge hesten i rett linje ned en slak bakke
  • Gå over overflater med forskjellige lyder, som lemmer eller sponplater.
  • Øv på å gå opp og ned kanter, særlig om hengeren ikke har lem.
Forberedelse handler om å legge opp til at hesten skal lykkes på en avslappet måte

Gjør klar hestehengeren

  • Fjern skilleveggen: Det gir bedre plass og de aller fleste hester vil klare å snu seg i en dobbel hestehenger så lenge de ikke er anspente i kroppen.
  • Legg klart kraftfor på kanten av hengeren og innerst i hengeren før du starter. Det er i tilfelle hesten går inn tidlig i treningen, slik at den får seg en positiv overraskelse.
  • Fest hengeren til en bil og kjør den et godt stykke unna, slik at hesten kan se hengeren på lang avstand når dere starter. Gjerne i enden av en ridebane, eller lengst unna på en gårdsplass.
  • Sett hengere mot solen. Gjerne på ettermiddag når sola står lavt i vest, slik at innsiden av hengeren godt opplyst.

Sikkerhet for deg og hesten

  • Dersom hesten skal inn i hengeren skal den alltid festes til bilen slik at den ikke kan tippe
  • Døren foran kan godt være igjen, det finnes eksempler hvor hester har prøve å flykte ut vindu og små dører i panikk
  • Ikke gå inn i hengeren uten å ha mulighet til å gå bak bommen. Slik at du står i fare for å bli klemt
  • Hvis du snur hesten før den går ut, ikke gå rett foran, men ut til siden. I tilfelle hesten tar sats og hopper ut
  • Bruk hjelm

Hestens dagsform

Sørg for at hesten er rolig og avslappet før du starter. Er den allerede stresset eller engstelig, bør du heller fokusere på beroligende arbeid og tillit, eller vente til en annen dag.

Det er helt greit at du ikke kommer til selve lastetreningen den første økten, men i stedet arbeider med hestens fokus. Dette er viktig for å få en god opplevelse rundt selve hengeren.

Se artikkelen Fokustrening for anspente eller ufokuserte hester

Tren på dager hesten er avslappet

Treningen skaper tillit, og vil derfor sitte bedre

Hester som tidligere har blitt presset eller skremt i forbindelse med hengerlasting, trenger ny tillit til at personen som leder den mot hengeren, ikke kommer til å presse den til noe den er redd for.

Metoden kan derfor ta tid og flere økter, men vil til gjengjeld skape et resultat som varer og samtidig øker tilliten og forholdet mellom deg og din hest.

Tålmodighet blir viktig, så start i god tid, og legg vekk forventningene til hvor lang tid det tar. Tiden avhenger av hvor god tillit hesten har til deg og hvor dårlige erfaringene den har fra før.

Prinsipper for trygg hengerlasting

Vi bygger tillit ved å la hesten få lov å si nei.

Nøkkelen er å aldri presse hesten over komfortsonen, men jobb tett inntil den og la den slappe av igjen.

Mange tror at hesten blir ulydig dersom den får lov å si nei, men det er feil. Hester er utrolig samarbeidsvillige, og ønsker generelt å følge den som tar ledelsen, så lenge de ikke blir presset for langt til noe de synes er skummelt.

Les de første tegnene på nei

For å gi hesten denne muligheten til å si «stopp, jeg er bekymret», må vi lære å lese de første tegnene på at hesten blir anspent.

Det kan være raskere pust, eller at den plutselig holder pusten. Det kan og være at den hever hodet litt og spisser ørene idet den ser hengeren.

Oppsperrede øyne, hevet hode og stram mule. Denne hesten er engstelig eller anspent.

Les artikkelen Hestens 8 små tegn på nei

Ved første tegn til slik anspenthet, skal du stoppe og vente til hesten viser tegn til å slappe av igjen. Det kan hende dette skjer allerede 30 meter unna hengeren de første gangene.

Dette skjer fordi hesten forbinder hengeren med noe negativt og vi må begynne å arbeide med anspentheten der den først oppstår.

Når hesten viser det første tegnet på anspenthet skal du stanse der du er, og vente til du ser at hesten er helt avslappet (hvordan du vet at hestene er helt avslappet leser du lengre ned i artikkelen).

Deretter har du to valg. Enten gå ett stykke tilbake, snu og prøve på nytt. Eller du kan prøve å gå videre fremover fra der du stanset.

Du kjenner hesten best, så gjør det alternativet der du er sikker på å få et ja til å gå frem igjen. Det viktigste er at hesten er helt avspent når du prøver på nytt, og at du er helt sikker på å få et ja. Enten det er å ta et skritt frem, eller prøve å sette en hov på lemmen.

Hvis dette er første gang du prøver denne metoden, og du går litt tilbake før du snur og prøver på nytt, kan det være at hesten stopper enda tidligere neste gang. Men det er helt greit. Så snart hesten begynner å stole på at du ser når den blir anspent, vil du se fremgang.

Nøkkelen er å tillate hesten å si nei

Det at hesten får lov til å stoppe skaper tillit til at du ikke kommer til å presse den til å fortsette, og gjør det derfor mye enklere for den å prøve en gang til.

Når hesten sier nei eller blir anspent, får den altså lov til å stoppe, eller trekke seg unna. Det kan være at den prøver å sette foten på rampen, men trekker den tilbake igjen. La den få lov til dette. Ikke legg press på hesten mens den prøver på noen den synes er skummelt.

Etter den har prøvd, og blir stående i ro uten å prøve mer, sjekk tegnene på at hesten er avslappet, og be forsiktig igjen.

Skulle hesten begynne å rygge la den få lov uten å stramme leietauet. La den få stoppe der den vil, vent til den er avslappet og be den frem igjen.

Disse prinsippene følger du helt til du er inne i hengeren. Og også når du skal prøve å lukke bommen bak. Start forsiktig med litt lyd, og følg nøye med på om den blir anspent. Stopp i såfall lyden, og la den få slappe av før du rygger den ut.

Ønsker hesten å rygge ut uten at du ber den om det, la den få lov. Og prøv å last hesten igjen når den er avslappet.

Hver økt trenger ikke vare mer enn 20 minutter, og de første gangene kan målet være å kun gå bort til hengeren.

Hvis ting går litt dårlig, eller hesten av andre årsaker ikke er like avslappet lengre, se etter et lite tegn til ja og avslutt økten. Det har ingen hensikt å prøve å vinne en krangel.

Denne hesten er verken avslappet eller oppmerksom

Delmål for treningen

Her er noen trinn for trygg hengerlasting. Husk at hvert delmål kan kreve flere økter. Start alltid fra begynnelsen i neste økt.

  1. Stå rolig og avslappet på avstand fra hengeren.
  2. Gå mot hengeren uten å vise frykt.
  3. Se inn i hengeren og gjerne spise litt.
  4. Sett en fot på lemmen og gå av igjen.
  5. Stå avslappet inne i hengeren og bli vant til lyder og bevegelse.

Ofte ser du stor fremgang etter bare 2-3 økter. Med denne metoden lærer hesten raskt at det ikke er skummelt å prøve, fordi den vet at du stoppet og gir den tid når noe blir skummelt.

Vanlige spørsmål

Hvor lang tid tar det?

Dette avhenger veldig av hvor godt du leser hesten, hvordan forholdet mellom deg og hesten er, og hvilke erfaringer den har fra før. Her er likevel noen estimater:

Unghest eller hest som ikke har hatt dårlige opplevelser3-8 økter
Hest som er litt vanskelig under lasting eller står urolig på hengeren: 5-10 økter
Hester med ekstrem frykt og dårlige opplevelserKan ta måneder

Hvis dette er første gang du prøver denne metoden, kan hesten bruke litt tid i starten på lære å stole på deg. Ofte vil fremgang gå mye raskere etterhvert.

Hva kan hindre fremgang?

Manglende evne til å lese hesten eller utålmodighet kan føre til tillitsbrudd. Sørg for å oppdage de minste tegnene på uro og la hesten få tid til å roe helt ned før dere går videre.

Det er ingen fasit på hvor lang tid dette skal ta, så ikke ha forventinger til hvilke mål du skal oppnå i hver økt. Kanskje må du ta flere steg tilbake.

Hvordan leser jeg de første små tegnene på at hesten blir engstelig eller urolig?

  • Puster raskere
  • Holder pusten eller puster grunnere
  • Hever hodet
  • Sperrer opp øynene, blinker mindre
  • Strammer musklene rundt mulen
  • Spisser og låser ørene
  • Hvis du går for langt:
    • Hesten stopper eller låser beina
    • Pruster

Artikkelen Hestens 8 små tegn på nei går gjennom alle tegnene i detalj.

Du er ute etter å se de første små tegnene på at hesten er anspent. Det er her du viser at du virkelig kan lese hesten, og forsikre den om at du har kontroll.

Dette kan du øve på å observere i alle håndtering. Også før du starter selve treningen.

Hvordan vet jeg at hesten er helt avslappet?

  • Avslappede ører med rolige bevegelser
  • Har hodet i en avslappet form. Ingen brå bevegelser
  • Blinker
  • Puster rolig
  • Puster dypt eller sukker
  • Bløt og avslappet mule
  • Snuser på bakken
  • Slikker og tygger – Ofte tegn på at hesten akkurat har vært anspent

Avslutt alle økter mens hesten er avslappet og rolig.

Hesten skal være minst like avslappet når du avslutter økten som før

Hva hvis hesten har veldig dårlige opplevelser i hengeren?

Dette kan være hester som har blitt tvunget eller dratt inn på hengeren, låst inne lenge med panikk, blitt slått, eller skadet seg i forbindelse med lasting eller transport.

I tilfeller hvor hesten har store problemer kan det ta måneder å bygge opp denne tilliten igjen. Men du vil til gjengjeld fikse problemene helt fra bunn av, og bygge en god relasjon mellom deg og din hest underveis.

Metoden er med andre ord veldig bra for å kunne hjelpe hesten til å bli trygg på hengeren igjen. Men det kan ta tid med veldig engstelige hester.

Du bruker samme fremgangsmåte, men må være svært oppmerksom på når hesten blir engstelig, ta gode pauser og sørge for at hesten er helt avslappet før du går videre, eller ber om mer.

Neste steg – Prøv selv

Tiden du investerer i denne treningen, gir både deg og hesten en avslappet opplevelse, og en trygg lastemetode som kan vare livet ut.

Har du prøvd metoden selv? Del gjerne dine erfaringer – både oppturer og utfordringer – med andre lesere.

Lykke til!

Del

Publisert

  1. hege

    Utrolig bra blogg!!!

    1. Takk! Fremgangsmåten kan virkelig ta bort mye stress enkelte hester opplever under lasting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *