Velkommen til Hobbyhesten.no!

Få en motivert hest med forsterket belønning

Innen trening av hest er belønning vårt viktigste hjelpemiddel. Og gjennom forsterket belønning kan vi skape en utrolig arbeidsvilje hos hesten.

En tydelig belønning på riktig tidspunkt øker både hestens forståelse av hva vi forventer, og hestens ønske om å utføre det vi ber om.

Belønning kommer i mange former. Det kan være fravær av press og forventning, massasje og kløing, belønning fra beroligende ord og beskyttelse, eller tilbud om godbiter og mat. All belønning har til felles at de gjør det behagelig og trygt for hesten.

Uten velbehag og trygghet er det heller ingen belønning.

Press innen hestetrening

Når vi snakker om press innen hestetrening tenker mange på negativ forsterking. Men for hesten er alt vi ber den om en form for press, også når hesten gjør det vi ber om velvillig og uten fysiske hjelpemidler.

Når vi vennlig ber hesten om å følge etter oss ligger det en forventning bak spørsmålet, og dette oppfattes derfor som et mildt press. Presset forsvinner kun når du ikke lenger forventer at den skal følge etter.

Selv trening vi kun forbinder med positiv forsterkning legger vi etterhvert til kommandoer og forventninger. Som i frihetsdressur og innen klikkertrening. Selv om hesten kan velge å ikke utføre en handling, er selve spørsmålet et svakt press om å gjøre noe for oss.

Hesten er kun fri fra press når vi slutter å be om noe, og legger bort alle forventninger til hva hesten skal gjøre. Altså når vi er sammen med hesten på dens premisser. Vi går fra å lede aktiviteter og øvelser til å være nøytrale eller følge hesten.

Les 3 typer press og ettergift for god hestetrening

Fravær av press som belønning

All trening med hest inneholder altså noen form for press og forventning. Selv når adferden eller øvelsen er lært inn ved hjelp av positiv forsterkning.

Det betyr at vi kan gi veldig tydlige belønninger ved å fjerne alt press idet hesten gjør det vi ber om. Totalt fravær av press er kanskje den største belønningen vi kan gi hesten under treningen. Det er vår måte å si: «dette var helt riktig, takk for at du gjorde øvelsen for meg».

Trening med pauser og opphold på riktig tidspunkt er derfor utrolig effektivt til grundig innlæring og økt motivasjon.

Gjør det i praksis

Belønning kan brukes når som helst. Under oppsaling, ved bakkearbeid eller under ridning. Det viktige er at vi i starten belønner forsøket. Vi trener først og fremst hestens hjerne gjennom forståelse og villighet. Det fysiske kommer av seg selv.

Eksempel 1: Galoppfatning

La oss si at du har en hest som er litt treg på å komme opp i galopp, eller som raskt bryter av til trav. Vi vet da at den ikke er veldig motivert. Kanskje fordi det er tungt eller at den ikke helt forstår hva du ber om.

Du må da starte med å gi store belønninger for alle forsøk på galopp. Det vil si at du skal belønne galoppfatningen. Det gjøres ved å slipp alt press med det samme hesten tar første galoppsteg. Å slippe alt press vil si å slippe tøylen, fjerne sjenkel, sitte lett i setet og la hesten få stanse hvis den ønsker det.

Og siden motivasjonen til å ville opp i galopp er lav, kan pausen være lang og avslappende. Gjenta etter en stund og repeter. Du lærer da hesten at på den andre siden av galoppfatningen ligger det en stor belønning. Det gjør også at hesten etterhvert lett og villig tar det første galoppsteget.

Når hesten hver eneste gang fatter galopp lett og villig. Kan du ta kortere og kortere pauser, mellom hver gang. Du kan så be om to galoppfatninger på rad kun med noen steg trav i mellom. Så ta en ny pause.

Dette er starten på å kunne holde galoppen. Etterhvert vil hesten ta flere galoppsteg av seg selv. Og du kan be den opp i galopp igjen dersom den bryter av. Men gå jevnlig tilbake til grunntreningen dersom du merker at hesten blir tygre å be.

Denne treningen skaper både motivasjon, forståelse og en grunntrening å falle tilbake på når noe blir vanskelig.

Eksempel 2: Hinder eller hindring

Når vi ønsker å få hesten til å trekke mot hinder senker vi kravene (enkel bom eller lave hinder), og legge inn hvile på den andre siden. Også her må du ta bort alt press i det hesten er på vei over. Ta en lang pause på den andre siden og forsøk igjen.

Du merker etter hvert at hesten trekker mot hinderet for å få belønning. Du kan da ta kortere stopp, og eventuelt legge til et ekstra hinder.

Det er først når hesten søker til den andre siden i hvert sprang at vanskelighetsgraden bør økes. Da bevarer vi motivasjonen og hestens villighet til å hoppe.

Eksempel 3: Holdt eller rygging

La oss si du ønsker å forbedre hestens brems, holdt eller rygging. Du starter da på bakken med tydelig belønning for forsiktig skifting av vekt bakover. Det vil si at du slipper alt press med en gang vekten går bak. La så hesten få slappe av før du prøver på nytt. Først når dette gjøres villig, med små signaler, ber du om mer.

Ved å skape motivasjon og villighet til den første lille bevegelsen, blir videre utvikling av øvelsen mye enklere. Du kan etterhvert øke til å ta flere skritt bakover med en villig hest.

Deretter samme prosedyre i salen. Først vekten bak fra stillestående, så rygging. Deretter fra skritt til holdt til rygging. Så samme fremgang fra trav og galopp. Alltid med tydelige belønninger for riktig svar.

Vi har da en grunntrening som vil forbedre hestens holdt og samtidig et verktøy for halvparader og senere samling.

Alt handler om å skape forståelse og motivasjon.

Mange av øvelsene vi ber hesten om er tunge, og du kan derfor legge til ekstra belønning med stemmen, klapp og godbit.

Legg til flere belønninger

Noen ganger trenger vi å forsterke belønningen enda mer. Eller vi ønsker å gi belønning under arbeid. Vi kan da legge til stemme, kontakt og mat for fremheve hva som var riktig eller for å øke motivasjonen.

Stemmen

Hesten forstår både tonefallet ditt og kan lære hva spesifikke lyder og ord betyr. Du kan for eksempel konsekvent si «Fliiink» med rolig og avslappende stemme sammen med annen belønning. Hesten vil etterhvert assosiere ordet og tonefallet med belønning og avslapping. Og du kan derfor enkelt gi beskjed til hesten om at det den gjorde nå var bra. Husk å følg etter med faktisk belønning. (Det er også slik klikkertrening fungerer).

Fysisk kontakt

Rolig klapp og stryk, massasje eller kløe fungerer også som belønning. Hver hest er forskjellig, så her må du finne ut hva din hest liker. Også her er det lurt å legge dette til annen belønning, slik at det kan forsterke hverandre.

Mat

Mat er en effektiv belønning for de fleste hester. Når vi ber hesten om noe som er ekstra tungt er det viktig å belønne ekstra.

Hva som er tung er veldig indivudelt. For en lite trent hest kan galoppfatning være så tungt at det trengs ekstra motivasjon. Men en godt muskelsatt hest kanskje trenger ekstra motivasjon for å konsentrere seg.

Mat kommer i tillegg til fravær av press, stemmebruk og kontakt. Noen velger å konsekvent bruke godbit, men det kan som sagt lønne seg å spare til de gangen hesten virkelig jobber for oss. Det gir ekstra motivasjon til det som er tungt. Enten fysisk eller mentalt.

Energi og forventning

Hester er ekperter til å lese energi og intensjon. Det er grunnen til at hester som flokkdyr overlever side om side med rovdyr. Et byttedyr kan gå forbi en hvilende løve, men vil flykte idet løvens intensjoner endres.

Det er derfor viktig at vårt kroppsspråk reflekterer vår energi og omvendt. Vi kan ta bort alt press for gi belønning, men dersom vi ikke er avslappet vil hesten være på vakt. Den leser deg som en åpen bok.

Noen ganger kan det være vanskelig å virkelig finne roen selv, men et triks er å se for seg selv avslappet i et varmt badekar.

På samme måte bør vi øke vår energi og endre intensjonen før vi ber hesten om å øke sin energi.

Små spørsmål, store svar

Vårt høyeste mål er å stille små spørsmål og få store villige svar fra hesten. Vi vil antyde hva vi ønsker hesten skal gjøre og at hesten svarer ivrig med flott gjennomføring.

For å få til dette må vi tilpasse belønningen til hvor vanskelig det vi ber om er.

En vanskeligere og tyngre øvelse krever bedre, tydeligere og lengre belønninger. Det vil si lengre pauser, kos og klapp og ved ekstra tunge bevegelser en godbit i tillegg.

Negativ forsterkning

Også ved trening med hovedvekt på negativ forsterkning er målet å gi små signaler og få store svar. Men her kommer hestens motivasjonen hovedsaklig fra en trussel om hva som skjer hvis svaret ikke er bra nok.

Totalt fravær av negativ forsterkning er ikke nødvendigvis et mål, men hestens motivasjon og villighet bør i stor grad komme av et ønske om å utføre, fremfor en frykt for ubehag.

Det er kun da vi får en avslappet og villig hest.

Press kan fint være en del av god trening

Press er ikke i seg selv negativt. Mennesker bruker det i arbeid og skole, ved oppdragelse, og når vi følger regler og normer satt venner eller tidligere generasjoner.

Det samme gjelder i en hesteflokk. Unge hester blir oppdratt av de andre i flokken. De kan få streng beskjed om å slutte å lene seg på andre voksne hester, eller stoppe småbiting og spark. Det kan og være at de får flate ører fra en annen hest som ønsker at de holder seg litt på avstand. De blir absolutt påført press, men den store læringen ligger kanskje i at de får være helt i fred og gjøre hva de vill så lenge de følger reglene.

Les 3 typer press og ettergift for god hestetrening

I all hovedsak skal vi bruke så mildt press som mulig. Vi må lede hesten til riktig handling og deretter belønne. Motivasjonen må skapes ved å bryte ned alt vi ber om til små, enkle oppgaver og deretter sette det sammen igjen.

Villighet til å gjennomføre vanskelige oppgaver får vi kun gjennom nøyaktig og motiverende grunnarbeid.

Belønn også det hesten kan fra før

Belønn hestens innsats jevnlig, selv på ting de alltid gjør når vi ber de om det. Dette skaper en motivasjon og villighet vi ikke får dersom vi alltid holder presset gjennom hele rideøkten.

Hesten lærer like godt av pausene, som den gjør av uendelig repetisjon.

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *