De fleste har opplevd hester som stopper på tur. I begynnelsen kan vi kanskje presse hesten videre, men det blir ofte verre og verre desto lengre vekk fra stallen vi kommer. Ofte med stresset hest på vei hjem. Turridningen blir da en maktkamp mellom deg og hesten.
De fleste forstår viktigheten av gradvis økning av vanskelighetsgrad innen dressur og sprang, men glemmer av og til at det samme gjelder turridning.
Med riktig trening kan vi få en hest som gledelig går vekk fra stallen og slapper av på vei hjem. Vi har derfor samlet tre enkle treningsmetoder lengre ned i artikkelen.
Hvordan få hesten til å gå på tur alene?
Trening på turridning, og det å faktisk gå på tur alene, er ikke det samme. Legg derfor bort forventningen til hva en tur er. I metode 1 bestemmer hesten hvor turen går, i metode 2 rir vi flere mini-turer i hver økt og i metode 3 får hesten lov å gå hjem, men må arbeide mer.
I hvilke situasjoner vil ikke hesten på tur?
Ved å tenke gjennom hvor problemet oppstår får vi bedre oversikt over utfordringen vi har foran oss. Tenk derfor over hestens oppførsel i disse situasjonene:
- Foran og bak annen hest på tur
- Bli leid med og uten rytter på ryggen
- Spesielle steder
- Ridning i nærheten av stallen
Dersom hesten kun vil på tur med andre hester, kan problemet være knyttet til separasjonsangst. Disse hestene er i tillegg ofte vanskelig å holde igjen når andre hester går fra de.
Hester som må ha en person eller hest foran seg for å bli med på tur, kan ha lav selvtillit. Mens hester som kun er vanskelig på enkelte steder kan ha hatt dårlige opplevelser. For eksempel langs en vei, eller opplevd tvang forbi noe skummelt.
Dersom du har problemer med å ri rundt på stallområdet, trenger hesten kanskje mer tid på ridebanen før den er klar for turridning. Da med fokus på ny innlæring av hjelper.
Vi kan ta med oss denne kunnskapen videre når vi skal i gang med selve treningen. Vi ønsker jo å legge opp til suksess i hver eneste økt.
Velg tid og sted med omhu
En god trener lar hestens dagsform styre treningen. Vi kan ikke bestemme oss for hva og hvordan vi skal trene før vi vet hva hesten trenger å trene på den dagen.
Dersom hesten viser anspenthet allerede ved oppsaling, er det der vi skal starte treningen. Det har liten hensikt å gå videre før hesten er rolig og avslappet. Tren derfor med hesten du har den dagen. Og gå bare videre til turtreningen når hesten er klar for det.
Hvis du ser at hesten blir nervøs idet du setter deg opp for å gå ut på tur. Bør du arbeide med avslapping og tillit før du starter treningen.
-
Les også:
Skap tillit med 3 enkle øvelser
Metode 1 – La hesten bestemme
I nesten all ridning er det vi som bestemmer hva hesten skal gjøre til en hver tid. Det være seg tempo, retning, hodets posisjon eller om noe er skummelt eller ikke. Vi kan derfor legge til rette for en positiv opplevelse med turridning ved å la hesten få være med å bestemme hvor turen går.
Sett deg opp som vanlig og be hesten om å gå. Ri på slakke tøyler slik at den kan bevege hodet fritt. Det eneste du nå skal gjøre er å holde hesten i gang. Du skal altså ri «på tur» der hesten vil gå. Ofte ender dette opp med rusling rundt om kring på stallområdet, eller kanskje bort til andre hester. Alt er greit. Dersom hesten stopper, be den mildt om å gå igjen.
Ri gjerne slik i 30 minutter, mens du slapper av og lar hesten få undersøke de områdene den vil. Når det nærmer seg tid for å avslutte venter du til hesten er på vei vekk fra stallen, går av og leier den tilbake.
Når du gjør dette i flere uker vil du merke at radiusen hesten beveger seg i øker. Du kan etter flere økter forsiktig foreslå en retning ved å lede med en tøyle. Men dersom hesten velger å ikke følge forslaget la den få rusle videre.
Det er utrolig gøy når hesten etterhvert helt av seg selv rusler avslappet forbi området den tidligere stoppet på.
Husk å være tålmodig. Vi må legge vekk tanken om hva en tur er, og la dette få ta den tiden det tar.
Metoden kan også kombineres med metode 3. Da ber du hesten opp i trav hver gang dere kommer til et område den går til gjentatt ganger. For eksempel forbi inngangen til stallen.
Metode 2 – Ridetur på repeat
Dette er metoden hvor du bestemmer mest. Her dreier det seg om å ri små turer om og om igjen. Med små turer mener vi 20-30 meter de første rundene. Dette er for å sikre at hesten ikke stopper av seg selv. Vi rir altså 20 meter vekk fra stallen, snur rundt, går tilbake til stallen og rir deretter samme runde en gang til.
I begynnelsen vil du nok merke at hesten blir veldig glad når du snur, og går med lette skritt tilbake igjen. Men etter hvert som den forstår at turen bare fortsetter når dere er tilbake vil du merke at den blir litt mindre ivrig på å snu. Du er da klar for å forlenge turen litt. Kanskje gå 10 meter ekstra. Slik fortsetter du å «rir på tur» like lenge som en vanlig rideøkt.
Det er viktig å huske at grunnarbeid vi legger ned er det som tar lengst tid. Vi bruker altså mange økter på å komme opp i 2-300 meter, men du vil kunne øke prosentvis mer og mer etterhvert som hesten blir komfortabel.
Husk å alltid snu før hesten vurderer å stoppe. Dersom den stopper av seg selv, starter du bare på nytt og rir litt kortere turer frem og tilbake, før du igjen øker.
Avslutt rideturen på vei vekk fra stallen.
Metode 3 – Avslappende tur og jobb hjemme
I denne metoden arbeider vi med å lage positive assosiasjoner med å gå vekk fra stallen. Og legger til litt arbeid når vi er hjemme.
Tenk først gjennom hvor langt hesten pleier å gå før den viser tegn til å ikke ville mer.
Dersom hesten vanligvis stopper etter 100 meter, skal du nå ri kun 20 meter. Det er fordi du skal være 100% sikker på at hesten ikke tenker på å stoppe før du stopper den. Og at du skal kunne endre hestens tenkemåte uten at du kommer så langt bort at hesten ønsker å stoppe.
Slik gjør du
Sjekk at hesten er avslappet og ri så vekk fra stallen som om du skal på tur. Stopp deretter etter 20 meter og slapp av der. Gi gjerne noen sukkerbiter eller la den gresse hvis det er tilgjengelig. Etter en stund ber du hesten gå tilbake mot stallen. Hvis hesten gresser, vent til den hever hodet av seg selv før du spør.
Når du kommer bort til stallen finner du noe å arbeide med. Det kan være rygging, sideførende bevegelser, flytting av bakpart eller frempart. Hvis du har stor plass, kan du også ri noen volter i skritt og trav. Øv på ting dere uansett ville trent på på ridebanen.
Etter 2-3 minutter med arbeid leder du igjen hesten vekk fra stallen på slakke tøyler (det skal være behagelig å gå bort fra stallen).
Stopp så etter 30 meter, slappe av, gir en godbit og la hesten spise eller undersøke bakken.
Dersom den av seg selv går tilbake til stallen la den få gjøre det og jobb videre med vendinger, volter og rygging, når dere kommer til stalldøra.
Øk turens lengde sakte til å begynne med. Kanskje 10 ekstra meter de første gangene, deretter 20 meter osv.
Hestens forventninger endres
Hesten vil etterhvert oppfatte at det er kjekkere å gå vekk fra stallen enn det er å komme hjem igjen.
Vi gjør dette i mange omganger for at hesten virkelig ser sammenhengen. Og vi arbeider hele tiden i en komfortabel radius fra stallen.
Du vil etter en stund oppdage at hesten er litt tregere på å gå hjemover og litt ivrigere på å gå vekk fra stallen. Da er hesten klar for å øke lengden på turen utover det den tidligere ville.
Når hesten går ivrig vekk fra stallen er den klar for lengre tur
Økningen av turens lengde gjøres veldig sakte til å begynne med, men du vil etterhvert merke at hesten gledelig går vekk fra stallen. Du kan da gradvis øke turen utover det den tidligere var komfortabel med. Men husk å noen ganger gå tilbake til små runder for å forsterke hestens forventninger.
Jobb hele tiden godt innenfor den radiusen som hesten er komfortabel med.
Ri like lenge som du ville gjort i en vanlig rideøkt. Du rir jo fortsatt på tur og trener på ting du ellers ville trent på. Det vil si at du kanskje ender opp med å gå frem og tilbake 10-20 ganger de første øktene.
Vær tålmodig, det tar litt tid
Tiden det tar å få hesten trygg alene på tur avhenger i stor grad av utgangspunktet. Og hvor bra du gjør grunnarbeidet. De fleste bør regne med å bruke flere uker med godt arbeid. Vi ønsker ikke å ta snarveier.
Som i all omgang med hest må vi kontinuerlig trene, repetere, og rette opp i feil underveis. Hesten vil bli bedre og bedre til å gå på tur alene. Og det største arbeide ligger i de første hundre meterne. Gjør du feil og går for fort frem, bør du starte hele treningen på nytt (men det vil antakeligvis gå fortere frem enn første gang).
Vær tålmodig og godta at stegene i riktig retning er små til å begynne med. Når du gjør grunnarbeidet nøyaktig, går resten ganske fort.
Til slutt
Dersom hesten din er glad og fornøyd med å dra på tur med andre hester kan du fortsette med dette. Men for at treningen skal fungere må vi altså stoppe all turridning som fører til konfrontasjoner eller stress. Det vil si at du fra nå av ikke skal ri på tur alene, kun trene på det.
Metodene kan kombineres og brukes om hverandre. Til felles har de at du må være tålmodig, og gledelig gå tilbake til start dersom dere feiler. Med å feile mener vi at du møter på et «nei» fra hesten. Treningen du har gjort frem til nå vil ikke være forgjeves, men vi må gå tilbake til start for å sikre oss om at vi ikke tøyer treningen for langt.
Du skal legge opp til suksess i hver eneste økt og forsøk. Kun da får du en hest som gledelig blir med deg ut på tur!
Lykke til!
Legg igjen en kommentar