Velkommen til Hobbyhesten.no!

Naturlig mindre vinterpels – Er det egentlig mulig?

Kortere vinterpels med mer lys

Høsten er her og noen hester har allerede begynt å sette pels. For mange er dette er utfordring, spesielt under trening, hvor hesten fort blir varm og svett. Klipping blir ofte løsningen, men det krever ekstra arbeid og god kontroll på dekken for å beskytte hesten mot kulde etterpå.

Men hva om du kunne unngå klipping helt? Det finnes en naturlig metode for å redusere mengden vinterpels: lysstyring.

Ved å kontrollere mengden lys hesten utsettes for, kan du påvirke dens biologiske klokke og hindre at den setter like tykk pels. Spesielt sammen med andre tiltak. Dette gjør vinteren enklere både for deg og hesten, uten å måtte ty til klippemaskinen.

Slik påvirker lyset pelsveksten

Hestens pelsvekst styres i stor grad av hvor mye dagslys den får. Når dagene blir kortere utover høsten, øker blant annet mengden melatonin som produseres i hestens kropp.

Melatonin

Melatonin er et hormon som reguleres av lysmengden, og det produseres i større mengder når det er mørkt.

Dette signaliserer til hestens kropp at vinteren nærmer seg, noe som setter i gang prosessen med å utvikle tykkere pels for å beskytte mot kulden.

Når melatoninnivåene øker på grunn av lengre netter og kortere dager, blir dette en trigger for hestens naturlige tilpasning til vintersesongen. Derfor kan du ved å manipulere lysmengden redusere produksjonen av melatonin og dermed hindre hesten i å sette så mye pels.

Ved å eksponere hesten for mer lys (både naturlig og kunstig) i løpet av døgnet, kan du holde melatoninnivåene lave, noe som gjør at kroppen tror det fortsatt er sommer, og pelsveksten reduseres.

Dette er altså hovedmekanismen bak hvordan lysstyring kan påvirke pelsvekst. Det handler om å “lure” hestens biologiske klokke ved å forlenge lysperioden, noe som igjen begrenser produksjonen av melatonin og holder pelsen kortere gjennom vinteren.

Stallen må være nesten like godt opplyst som utendørs

Lux er mål på hvor mye lys som trengs

Nøkkelen til nok lys er antall lux, som er en måleenhet for lysintensitet. Kort forklart er lux mengden lys som treffer en overflate, og hester trenger en viss mengde for å opprettholde sin “sommerpels”.

Studier viser at hester som eksponeres for 16 timer dagslys per dag ofte setter mindre vinterpels. Det vil si med en lysstyrke på rundt 150-200 lux.

For å få til dette bør hesten være ute hele tiden mens det er dagslys, og når dagene blir kortere, må kunstig lys kompensere for tapet av naturlig dagslys.

Svakere belysning er ofte kosligere. Men ønsker du effekt på hestens pels er ikke dette nok.

Hvordan oppnå best effekt med kunstig lys?

Lysstyring er altså en effektiv og naturlig metode for å redusere hestens vinterpels.

Ved å forlenge hestens eksponering for lys, kan du kontrollere melatoninproduksjonen og holde pelsen kortere.

For å få dette til, må du sørge for at hesten får tilstrekkelig med lys i løpet av dagen, spesielt utover høsten.

Det ideelle er å gi hesten 16 timer lys og 8 timer mørke hver dag for å simulere sommerforhold. Lysstyrken bør være rundt 150–200 lux, som tilsvarer omtrent det samme som et veldig godt opplyst rom innendørs.

Her må du altså installere nok lys innendørs og eventuelt i paddock slik at det tilsvarer 200 lux.

Slik oppnår du 200 lux med kunstig lys

Lux er som sagt antall lumen per m2. Lumen er igjen et mål på hvor sterk en lyspære er og ligger ofte mellom 300-600 på vanlige lyspærer i butikk.

For å finne ut hvor mange lyspærer du trenger for å nå 200 lux kan du tenke at en lyspære på

  • 200 lumen dekker 1 m2
  • 300 lumen dekker 1,5 m2
  • 400 lumen dekker 2 m2
  • 500 lumen dekker 2,5 m2
  • 600 lumen dekker 3 m2

Det trengs med andre ord mye lys for å nå 200 lux

Lyspære lumen10 m212 m216 m220 m2
300 lumen781114
400 lumen56810
500 lumen456-78
600 lumen3-4457
Antall lyspærer du trenger på et område for å nå 200 lux.

Slik gjør du det:

  1. Installere mer lys i stallen: Det er viktig å bruke lyskilder som gir riktig intensitet. Bruk LED-pærer som både er energieffektive og gir jevn belysning. Husk at det må være fullspektrum-lys. Plasser lampene høyt, slik at de lyser opp hele området rundt hesten.
  2. Installere timer: En timer er veldig hendig for å styre belysningen. For eksempel kan lysene sette til å slås på klokken 6 om morgenen og skrus av klokken 10 om kvelden. Dersom du investerer i smartbelysning kan lysene også simulere soloppgang og solnedgang når du skrus av og på.
  3. Lyseksponering ute i paddock: Hvis hesten tilbringer mye tid ute, kan det være en utfordring å få nok lys ute om vinteren. Du kan vurdere å installere lys i paddocken, eller sørge for at hesten får flere timer inne i et opplyst miljø, spesielt om kveldene.
  4. Jevn overgang: Start med å gradvis øke lysmengden når sommeren går mot slutten. Hesten bør ikke gå fra korte til lange lysperioder brått, da dette kan skape stress. En gradvis overgang gir hesten tid til å tilpasse seg de nye forholdene uten negative effekter.

Det er også viktig å være konsekvent. Hesten må ha eksponering for lys daglig for at dette skal fungere effektivt. Hvis det blir for store avbrudd i lysregimet, kan kroppen “resette” til å følge naturlige dag/natt-sykluser, og pelsveksten kan ta seg opp igjen.

Lys i paddocker utgjør en betydelig kostnad for mange

Fordelene med lysstyring kontra klipping

Lysstyring er ikke bare en enkel måte å redusere vinterpelsen på – det har også flere helsefordeler for hesten.

Når du unngår klipping, slipper hesten mange av de potensielle ulempene som følger med å fjerne hestens naturlige pels. Her er noen av de viktigste fordelene:

1. Redusert stress: Klipping kan være en stressende opplevelse for mange hester. Lyden av klippemaskinen, følelsen av klippingen og eventuelle hudirritasjoner etterpå kan gjøre hesten urolig.

Naturlig kort pels er i de fleste tilfeller bedre enn barbering

2. Naturlig temperaturregulering: Når hesten beholder den naturlige, tilpassede pelsen sin, kan den lettere regulere kroppstemperaturen. Selv om den får mindre vinterpels, har den fortsatt pels som vil reagere på temperaturendringer, uten at det blir for mye. Dette kan hindre overoppheting under trening, samtidig som hesten holder seg varm nok når den er ute.

Lettere vinterpels er i mange tilfeller en bra ting

3. Mindre risiko for hudproblemer: Når hester klippes, fjernes ikke bare pelsen, men også det naturlige fettlaget som beskytter huden. Dette kan føre til tørr hud, irritasjon eller kløe, spesielt i kaldt vær. Ved å bruke lysstyring unngår du disse problemene, da hestens pels forblir intakt og beskytter huden.

4. Mer naturlig: I stedet for å måtte tilpasse dekken og andre tiltak etter klipping, kan du la hesten håndtere temperaturendringer på en mer naturlig måte. Dette er spesielt viktig for hester som går mye ute. Med kortere, men fortsatt naturlig pels, kan hesten lettere tilpasse seg værforholdene.

5. Økt velferd: Lysstyring gir hesten en mer stabil og naturlig opplevelse gjennom vinteren. Den beholder sin egen evne til å tilpasse seg miljøet, uten drastiske inngrep som klipping.

Mindre pels på hester som er i aktiv bruk vil altså gi bedre velferd i mange tilfeller. Spesielt dersom alternativet er å barbere hesten, eller at pelsen blir søkkvåt under og etter trening.

Raseforskjeller og respons på lysstyring

Noen raser vil naturlig respondere bedre på lysstyring enn andre. Raser som er avlet for kaldere klima, som islandshest, fjording og kaldblodshester har en tendens til å sette tykkere vinterpels uansett miljøforhold.

Noen hester responderer mer på lys enn andre. Det finnes eksempler på fjordinger i Florida som setter god vinterpels, selv med mye dagslys.

Deres kropp er biologisk programmert til å beskytte seg mot kulde, og de kan derfor være mer motstandsdyktige mot endringer i lysforhold.

På den andre siden kan raser som stammer fra varmere klima, som fullblodshester og arabere, lettere la seg påvirke av lysstyring og sette mindre pels.

Det er viktig å ta hensyn til hestens rase og individuelle behov når du bruker lysstyring, siden noen hester vil respondere raskere og mer effektivt på denne metoden enn andre.

Utfordringer med lysstyring

Selv om lysstyring har mange fordeler, er det også noen utfordringer du bør være oppmerksom på:

  1. Kostnader og installasjon: Å installere tilstrekkelig belysning i stallen kan bli kostbart, spesielt hvis du må installere mange nye lyspunkt. I tillegg blir nok strømregningen litt høyere.
  2. Mer tid inne: For å sikre at hesten får nok lys, må hesten kanskje tilbringe mer tid innendørs, spesielt på det mørkeste. Dette kan være en utfordring for hester som er vant til å være ute store deler av døgnet.
  3. Konsekvent rutine: Lysstyring krever en fast og konsistent rutine. Hvis lysregimet blir avbrutt, kan kroppen til hesten justere seg tilbake til naturlig pelsvekst. Dette betyr at du må følge en nøye plan gjennom hele vinteren.

Kostnad er kanskje den største utfordringen. Spesielt dersom du ønsker «fin» belysning med smart-funksjonalitet. Men med litt planlegging og leting etter tilbud er det for mange verdt investeringen.

Dette kan du gjøre i tillegg

Selv om lysstyring er den mest effektive metoden for å redusere veksten av vinterpelsen, kan varmeregulering og fôring bidra:

1. Dekken: Bruk av dekken fra tidlig høst og gjennom vinteren holder hesten varm og kan bidra noe til å redusere pelsveksten.

2. Fôring: Ernæring spiller en viktig rolle i hestens evne til å regulere temperaturen. Riktig mengde fiber og energi hjelper den å holde varmen uten å trenge tykkere pels. Gi derfor ekstra grovfôr gjennom høsten og vinteren.

Med mindre pels blir dekken nødvendig. Dekken kan bidra til enda mindre pels.

Avslutning

Å holde vinterpelsen under kontroll, uten å måtte klippe hesten, er altså mulig ved bruk av lysstyring.

Ved å forstå hvordan melatonin og lysmengde påvirker hestens biologiske klokke, kan du naturlig regulere pelsveksten og unngå stresset og utfordringene med klipping.

Dette bidrar til at hesten beholder den naturlig temperaturregulering, unngår hudproblemer, og reduserer risikoen for stress.

Selv om lysstyring krever planlegging og investering, gir det mange fordeler for både deg og hesten. Spesielt for hester i aktiv trening.

Ved å prøve lysstyring kan du gi hesten din en mer naturlig og velfungerende vintersesong, uten å måtte ta fram klippemaskinen. Hestens trivsel øker, og du får en lettere hverdag. Har du prøvd dette selv? Del gjerne erfaringer.

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *