Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Problemer med leiing og hvordan du fikser de

Er hesten vanskelig å holde igjen? Eller har du andre problemer?

De fleste opplever en gang i blant hester som er vanskelige å leie, eller som konstant må holdes igjen. Dette er stressende både for oss og for hesten. I tillegg kan det potensielt bli farlig.

Noen hester småtraver ved siden av, noen skal alltid gå foran, og noen har en tendens til å nesten gå ned den som leier.

Ofte blir problemene forsterket når flere hester skal ut i paddock samtidig, på vei mot stallen eller på nye steder.

Det vi ønsker er en hest som rusler rolig og avslappet bak oss. Heldigvis er problemene enklere å fikse en mange tror.

Løsningen består generelt av to deler:

  1. Tillit, forhold og avslapping
  2. Hvordan vi leier og trener på leiing

Ofte kan problemer knyttet til stress under leiing løses ved å endre måten vi leier og trener på.

Derom stresset er knyttet til å være alene uten andre hester, stress rundt fôring eller ny steder må selvfølgelig dette arbeides med parallellt.

Avslapping først

En stresset, redd eller bekymret hest vil alltid være vanskelig å leie slik vi ønsker.

Derfor er det viktig å tenke igjennom hva som gjør at hesten oppfører seg som den gjør.

Er det separasjon fra andre hester, bekymring for en sykkel eller at den ikke ønsker å være inne på ridebanen?

Denne hesten viser tegn til å være litt bekymret for noe.

Dersom hesten er stresset og redd, er det altså årsaken til dette du skal arbeide med parallellt med treningen på leiing.

Hvordan du arbeider med dette avhenger av problemet. Men se gjerne artiklene nedenfor for gode tips:

Se spesielt artikkelen Nervøse hester blir alltid bedre med denne metoden

Hvordan leie hesten på best mulig måte

Før vi ser på problemer knyttet til leiing, er det greit å gå gjennom hvordan vi bør og ikke bør leie hesten.

Slik har mange lært at hesten alltid skal leies

Problemet med tradisjonell leiing

I følge læreboken skal du gå ved hestens venstre side rett bak hodet eller ved skulderen. Leietauet holdes med høyre hånd rett under grima, med resten av leietauet i venstre hånd.

Dette er helt fint dersom det fungerer for deg og din hest, eller når du skal mønstre hesten, men er ikke den beste løsningen når vi prøver å fikse problemer med leiingen.

Vi blir veldig spesifikke på akkurat hvor og hvordan hesten skal gå og hvordan den skal holde hodet. Vi blokkerer også store deler av hestens synsfelt når vi går såpass nærme.

Når vi holder leietauet rett under grimen kjenner hesten ofte små mengder press hver eneste gang den prøver å se seg rundt, eller ønsker å gå rundt en liten søledam.

Hesten får øye på noe og prøver å gå foran den som leier. Dette skaper flere problemer
Hesten har ikke mulighet til å se seg rundt eller senke og heve hodet uten å kjenne press på bittet.

Med liten mulighet til å se seg rundt, mikrostyring og dålig oversikt over omgivelsene legger vi dessverre tilrette for problemer med leiingen.

Det å gå ved hesten skulder kan dessuten bli farlig dersom den plutselig blir skremt for noe på motsatt side av deg. Ofte snur hesten først hodet mot det som er skummelt, for så å løpe sideveis inn i deg. Ikke fordi den ønsker å skade deg, men fordi du står den eneste veien hesten ønsker å bevege seg.

Slik bør du leie i stedet

Hesten går avslappet og på skrå bak med slakt leietau. Det gir god frihet for begge.

Den beste, og i mange tilfeller sikreste måten å leie hesten på er bak og gjerne litt til siden for deg. Leietauet holdes med 1-1,5 meters god slakk. Altså ingen hånd rett under grima.

Da får hesten full frihet til å se seg rundt, har god oversikt over hvor du er, og trenger bare å følge en regel: gå bak deg. Du får god oversikt over hvor dere går, og alle smale passasjer blir mye enklere. Og dersom hesten skulle bli skremt, har den god plass til å ikke løpe inn i deg.

Ofte observeres hester i flokk ruslende på rad og rekke når de beveger seg fra et område til et annet. Det er altså helt naturlig for hesten å lunte bak deg når du leier den. Hester følger ofte den hesten som er mest målbevisst på hvor den skal og som den stoler på.

Utgangspunktet for god leiing er altså:

  • Helt slakt leietau som aldri strammes når hesten ser seg rundt eller går rundt en liten sølepytt
  • Hesten går avslappet bak deg, og gjerne litt til siden
Større frihet gir hesten mulighet til å kontrollere seg selv

Når vi gir hesten større frihet gir vi den også mulighet til å regulere seg selv. Vi ønsker jo ikke å styre 500 kg hest gjennom leietauet, men ved at hesten både forstår og ønsker å gå rolig bak oss.

Dette er relativt enkelt å trene på, men avhenger litt av hestens utgangspunkt. Nedenfor finner du derfor eksempler de vanligste problemene, og hvordan du kan trene på disse. 

Leietrening i 4 deler

Trening på leiing består av fire deler:

  1. Stå i ro med slakt leietau. Dette er også trening på avslapping
  2. Gå frem når du går frem
  3. Stoppe når du stopper
  4. Ikke gå forbi deg eller på deg

Hester som oppleves som vanskelig å leie har ofte problemer med én eller flere av disse. Og ved å arbeide systematisk med disse blir de fleste hester betydelig enklere å leie på kort tid. Vi starter alltid fra punkt 1.

Nedenfor finner du tips til hvordan du kan legge opp treningen til hver del, og hva du bør gjøre når du har dårlig tid.

1. Stå i ro med slakt leietau

Tygging tyder på at hesten er avslappet

Første og viktigste del av leietreningen er en avslappet hest som står i ro på slakt leietau. Dette trener du enkelt på ved å stå helt i ro selv.

Ha god slakk i leietauet og la hesten gå noen runder rundt deg hvis den ønsker det. Normalt vil de fleste hester roe seg og bli stående sammen med deg etter en liten stund.

For å være sikker på at hesten er avslappet kan du vente på at hesten senker hodet, tygger og kanskje gjesper.

Pass på at du er avslappet i kroppen selv. Ikke klapp den, med mindre den dulter borti deg med mulen.

Ofte hjelper det å kopiere det hesten gjør, altså slappe av på samme bein, og se dit hesten ser.

Først når du er sikker på at hesten er avslappet, går du videre til neste steg.

2. Gå frem når du går frem

Vi skal nå trene hesten på å gå frem når du går frem. Dette kan de fleste hester godt, men det er likevel greit å ta en gjennomgang.

For å gjøre det rettferdig for hesten er det viktig at vi ikke bare plutselig begynner å gå raskt fremover. Den slapper jo nå av sammen med deg og trenger et lite hint om at noe skal skje.

Det enkleste er å selv stramme opp kroppen, vente noen sekunder, snu deg i den retningen dere skal gå, vent noen sekunder, gå så sakte fremover til slakken er ut av leietauet og vent der til hesten tar et skritt etter. Når hesten har tatt noen steg etter deg, stopp, vent på avslapping og start igjen.

Vi ønsker i utgangspunkt at hesten skal følge etter så snart litts lakk blir tatt ut av leietauet. Men dette må du repetere og trene på mange ganger dersom hesten ikke er vant til dette.

Når hesten følger etter med en gang du begynner å gå, er dette steget i orden.

3. Stoppe når du stopper

Ofte er det slik at hesten enten har problemer med å gå eller med å stoppe. Altså at de enten har for mye brems, eller for mye fremover. VI ønsker en hest som både er reaktiv, men som lett roer seg og finner avslapning.

Problemer med en hest som er for mye fremover under leiing løser seg ofte av seg selv når vi først arbeider med avslapning i steg 1. Så dersom hesten først er avslappet, så følger rolig etter deg i slakt leietau når du går frem, er stopping generelt ikke et problem.

Men som i steg 2 er det viktig å forberede hesten på at du skal stopp. Begynn med å slappe av i kroppen, sakk farten og stopp. Vent på avslapning og begynn på steg 2 igjen.

4. Ikke gå forbi eller på deg

Dersom du har trent godt på steg 1-3 vil hesten normalt ikke gå forbi deg. Men dersom dette likevel er tilfellet, kan en lang pisk eller pinne være til god hjelp.

Pisken bruker du til å veive opp og ned, rett ut til siden. Det må du gjøre lenge før hestens hodet kommer opp ved din side. Du skal ikke treffe hesten, bare gjøre det ubehagelig å prøve å gå forbi. Hesten ønsker å stikke mulen frem mot noe som går raskt opp og ned.

Det er nå mye mer behagelig for hesten å holde seg et godt stykke bak. Da får den vær i fred og rusle rolig etter deg.

Dersom hesten forsøker å gå lengre fremme igjen blir det ubehagelig med pisken som veiver opp og ned rett foran mulen. De fleste hester forstå dette nokså raskt og holder seg heller 1 meter lengre bak.

Husk å gå fremover som normalt med slakt leietau, du trenger ikke se deg bak underveis.

Dersom du har problemer med å gjennomføre dette, kan du arbeide langs et gjerde.

Da trenger du kun å konsentrere deg om at hesten ikke skal gå fordi på den ene siden. Men i utgangspunktet ønsker vi jo at hesten skal gå fint bak uansett hvor.

Når du har dålig tid

Noen ganger har vi dålig tid. Og absolutt ikke tid til å vente på avslapning før vi leier hesten dit den skal.

Da er det fortsatt best å leie på slakt leietau, og ha med en lang pisk for å forhindret at hesten går forbi som i steg 4.

Dersom du mangler pisken kan du i stedet veive med armen, eller enden av leietauet dersom dette er langt nok.

Gå med normalt tempo og veiv pisken dersom hesten kommer for nærme, men aldri rettet mot hesten.

Pass på å plassere deg selv mellom potensielt skumle ting og hesten, slik at den ikke løper inn deg dersom den blir skremt.

La heller hesten få gå en bue rundt det som er skummelt med slakt leietau. Vi ønsker jo ikke å gjøre den mer stresset ved å prøve å kontrollere akkurat hvor den skal gå.

Husk å alltid snu hesten mot deg og utgangen til paddocken før du slipper den.

Dersom du jevnlig opplever at hesten er vanskelig å leie må du prioritere tid til systematisk trening. Kun da bli hesten trygg og enkel å leie både for deg og for andre.

Lykke til med treningen!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *