Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Se når hesten bruker bakparten riktig

Under all ridning ønsker vi at hesten skal ha aktive kjernemusker og en engasjert bakpart. Det er flere konkrete ting vi kan se etter for å avgjøre om hesten bruker bakparten og ryggen på en gunstig måte.

Både ved å observere hesten under longering, ved arbeid i lange tøyler og under ridning.

Under ridning kan det være vanskelig å kjenne når hesten går riktig. Det er derfor til stor hjelp å få instruksjon eller sette opp mobilkamera. Da kan du kan gå tilbake og analysere hestens steg og holdning etter rideøkten.

Her er du 8 konkrete ting du kan se etter.

1. Hesten tråkker i egne spor

Når hesten går med en engasjert bakpart setter den bakbeina i frembeinas spor i alle gangarter. Det betyr at hesten jobber godt med å få bakbeina med seg under kroppen. Dette gjelder både på rett og bøyd spor. Hester med et spesielt godt steg kan også ha overtråkk.

Dersom hesten ikke følger egne spor kan du forsøke å få hesten til å gå litt bedre frem, samtidig som du slipper opp foran. Da må den skyve litt ekstra fra og aktivere bakbeina. Kontroller alltid at hesten er avslappet og ikke viser tegn til ubehag.

2. Synkrone beinpar

I trav setter hesten ned diagonale bein samtidig, mens i galopp er det ett diagonalt par samtidig. I venstregalopp settes høyre frambein og venstre bakbein ned samtidig.

En hest som går avslappet og i riktig form (kan like gjerne være i lang form), vil sette de diagonale beinparene ned helt samtidig.

Dersom hesten henger litt etter med bakbeina tyder det på at bakparten ikke er ordentlig aktiv. Det kan skje når hesten samles litt for mye foran og får et litt anspent steg. Kontroller om dette også er tilfelle når hesten går fritt i lang form. Ofte vil du se forbedring dersom du sikrer at hesten er avslappet og lengre i formen.

3. Sirkulerende haser

Denne er litt vanskeligere å se, men når hesten bruker bakbeina godt, beveger hasene seg i en fin rund sirkel sett fra siden. Dersom bakbena er litt seige vil hasens bevegelse bli flatere eller mer oval.

Aktive bakbein vil altså ha noe kortere tid på bakken og et høyere steg enn når hesten ikke bruker beina ordentlig.

4. Strekker seg ned og frem ved lengre tøyle

For at hesten skal bruke kroppen riktig er det viktig at muskulaturen er aktiv men samtidig avslappet. Dette gjelder også hvordan hesten holder nakken og hodet når den får lengre tøyle. En avslappet hest som går med aktive frie gangarter vil senke hodet og strekke nesen noe frem når den få nok tøyle.

Dersom hesten ikke senker hodet, går den antakeligvis med anspente muskler. Du må da finne ut om det er knyttet til nervøsitet og anspenthet, eller om det kommer av vond rygg eller halthet.

5. Rene overganger

Når hesten bruker kroppen riktig, er overgangen mellom forskjellige gangarter balansert og stabil (forutsatt at hesten er sterk nok). Hodets posisjon og hestens takt forblir den samme.

Dersom hesten går opp feil galopp, slenger hodet i været eller løper litt av gårde i overganger tyder det på at den ikke går med avslappede og frie bevegelser. For å kartlegge hva det kan være kan du kontrollere om overgangene er bedre uten kontakt på tøyle, og eventuelt uten rytter. Urene overganger ses noen ganger ved anspenthet.

6. Godt utviklet overlinje

Sterke fleksible muskler på oversiden av nakken, langs ryggraden og i bakparten er et godt tegn på at ridningen gjøres riktig over tid. En svak overlinje betyr ikke at ting gjøres feil, men dersom den ikke utvikler seg over flere måneder er det tegn på at man bør gå gjennom hestens utstyr og arbeidsform.

Se artikkelen: Styrk hestens rygg og overlinje

7. Frie skuldre

En avslappet hest med et aktivt steg har frie skuldre og godt benløft.

Dersom hesten trekker med fremparten fremfor å skyve med bakbeina blir steget kortere. Frembeina arbeider på en måte lengre bak enn vi ønsker, i stedet for å løftes fremover når bakparten skyver i fra.

8. Parallelle bein

Når hesten går i trav skal pipen på de synkrone beinparene være helt parallelle. De skal altså ha samme vinkel gjennom hele steget. Ofte kan man se at hestens frambein løftes høyere opp og frem enn det diagonale bakbeinet.

Dette tyder på at hesten ikke bruker bakparten like mye som fremparten. Prøv å løs opp foran og ri godt frem for å se om du kan få bedre aktivitet bak.

Til slutt

For å utvikle en god følelse for hestens bevegelser, må vi lære hvordan ridningen kjennes ut når hesten går riktig.

Det er absolutt enklest når vi får direkte tilbakemeldinger mens vi rir, men det er også til stor hjelp å filme egen ridning for videre analysering.

Har du flere god tips til hva vi kan se etter? Del gjerne med andre!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *