Hester har ingen måte å fortelle oss om ubehag og smerte. De kan heller ikke fortelle oss at de kjenner seg nedstemt og slapp, eller at beina er varme og hovne, men ikke nok til halthet.
Som hesteeier har vi derfor et stort ansvar for å daglig visitere hesten og notere oss alt utenfor normalen. Og ved gjentatt eller vedvarende symptom kontakte dyktig veterinær for råd og utredning.
Vi har også ansvar for å la hesten hvile dersom noe ikke er helt som normalt. Selv om det er små og vage tegn, er det bedre å vente med treningsøkten til hesten er 100%. Også når det betyr at du ikke får vært med på sprangtreningen eller ut på tur med venner akkurat den dagen.
Hva betyr det å visitere hesten?
Å visitere hesten betyr å kontrollere hestens helse. Det vil si å gå over hestens kropp, se etter sår og kjenne etter hevelser og varme. Sjekke hesten vitale tegn som temperatur, puls og pust. Du bør også følge med på matlyst, væskeinntak, avføring, søvn og humør. Hesteeier har ansvar for å kontakte veterinær ved mistanke om skade eller sykdom.
Artikkelen dekker 5 områder innen visitering
- Følg med på matlyst, hydrering, avføring og søvn
- Se over hele hestens kropp
- Føl etter varme, hevelser, klumper og sår
- Merk endringer i humør og oppførsel
- Mål hestens vitale tegn (termometer og stetoskop)
1. Følg med på matlyst, hydrering, avføring og søvn
De fleste er i daglig kontakt med hestens mat, vann og avføring. Legg merke til hestens normal slik at du enkelt ser når noe endrer seg.
Normalt for voksen hest som hviler er:
- Hydrering 20-55 liter vann i døgnet for 500 kg hest (ikke beite)
- Avføring 6 til 10 ganger i døgnet – Merk også endring i farge og konsistens
- Urinering 3-4 ganger i døgnet – Merk også ending i farge
- Søvn minst 30 minutter liggende REM-søvn. Se Får din hest nok søvn?
- Matlyst – Se etter uspist mat eller om hesten dynker høyet i vann
Du følger enkelt med på hestens vanninntak på boks ved å bruke bøtter. Men dette er vanskelig på løsdrift eller beite. Dehydrering kan derfor sjekkes ved å holde opp en hudfold på hestens hals mellom to fingre. Ved dehydrering vil hudfolden forbli hevet noen sekunder etter at du har sluppet. Hydrering kan også sjekkes ved kapillær refylningstid som er beskrevet lengre ned.
2. Se over hele hestens kropp
Gjør det til en vane å se over hele hestens kropp daglig. Også under magen, halen og høvene. Legg merke til alt som ikke er normalt. Da kan du tidlig fange tegn til gnag eller sykdom. Se blant annet etter:
- Øynene skal være klare, våkne og oppmerksomme
- Ører skal være aktive og ikke løst i én posisjon
- Nese – Se etter misfarget utflod. Noe blankt er normalt
- Pels – Områder uten pels eller pels som står feil vei indikerer gnag
- Sår og skraper – Fra insekt, utstyr, andre hester eller uhell
- Solbrenthet – Spesielt viktig for hester med rosa mule
- Flått setter seg ofte i manen eller ved haleroten
3. Føl etter varme, hevelser, klumper og sår
De fleste børster og steller hesten daglig, og det er da lurt og samtidig stryke hånden over hele hestens kropp mens du kjenner etter:
- Varme – Sammenlignet med motsatt side eller normaltilstand
- Hevelser – Bløte og harde
- Klumper i eller under huden
- Skorper og sår
- Ømhet – Stryk og klem mens du følger med på hestens uttrykk og reaksjon
Ømhet oppdages ved å klemme og stryke litt hardt over muskler på hals og rygg, langs bena og over resten av kroppen. Kjenn etter stivhet og se etter små reaksjoner fra hesten mens du trykker. Se om hesten plutselig trekker pusten, hever hodet, stopper å blunke eller slår med halen. Dette er tegn på at noe var ubehagelig, og ikke slik det skal være. Husk også å kjenne etter varme og hevelser under hestens hover.
Dersom du merker noe unormalt undersøk videre og kontakt veterinær for råd.
4. Endringer i humør og oppførsel
Endringer i oppførsel og humør kan være tegn på smerte eller sykdom. Tenk godt gjennom hvordan hesten er til vanlig, det gjør det enklere å oppfatte små endringer i hesten som kan skyldes smerte og ubeheg. Legg merke til
- Nye adferder – Vandring i boks, endringer i ligging eller rulling
- Uvillighet til å gå, løfte bein eller ha på utstyr
- Irritasjon – Legger på ører, slår med halen og sparker ved normal håndtering. For eksempel ved påsaling eller børsting.
- Slapphet eller nedstemthet – Henger med hodet og reagerer mindre enn normalt
- Tegn på smerte: Lær å se hestens små tegn på ubehag og smerte
5. Mål hestens vitale tegn
Nedenfor finner du normale vitale tegn hos voksne hester som hviler.
- Hjertefrekvens ligger mellom 38-44 slag i minuttet (med stetoskop)
- Temperatur fra 37-38,5°C
- Pustefrekvens mellom 12-20 innpust per minutt
- Gummene skal være lys rosa og fuktig
- Kapillær refylningstid under 2 sekunder
- Magelyder skal høres fra begge sider (med stetoskop)
Hjertefrekvens sjekkes enklest med et stetoskop. Disse finner du relativt rimelig på nett dersom det ikke allerede finnes i din stall. Legg stetoskopet bak hestens venstre albue og tell antall slag i 30 sekunder og multipliser med 2.
Temperaturen sjekkes rektalt med termometer. Hold halen til siden med den ene hånden og termometeret med den andre. Ikke slipp termometeret mens du måler. Fest gjerne en tråd i enden dersom mulig.
Pustefrekvens kan være vanskelig å se når hesten hviler. Men kan sjekkes ved å stille deg bak hesten å se ribbein og flake bevege seg, eller ved å se på hestens nesebor. Husk Dat det går 3-5 sekunder mellom hver innpust.
Kapillær refylningstid måles på hestens gommer under overleppa. Trykk en finger fast mot gommen. Når du fjerner trykket vil du se en hvit flekk der du holdt fingeren (fordi blodet er trykt vekk). Når du slipper vil området igjen fylles med blod og bli rosa. Trykkpunktet skal ha normal farge igjen innen 2 sekunder.
Magelyder kan være vanskelig å høre. Men du kan lytte ved hestens flanken med et stetoskop. Som alltid er det best å lytte ofte, også uten mistanke om sykdom, slik at du vet hvordan det normalt høres ut.
Du kjenner hesten best
Gjennom den daglige visiteringen får du stor kunnskap om hestens normaltilstand. Spesielt med tanke på hvordan kroppen kjennes ut og hestens normale humør og reaksjonsmønster. Husk for eksempel at en hest med lavere normaltemperatur kan ha feber ved 38,5°C.
Små endringer i oppførsel og væremåte kan være første tegn til noe mer alvorlig. Det er derfor utrolig viktig at noen som kjenner hesten ser over den hver eneste dag. Da er det mulig å avstå fra trening og eventuelt kontakte veterinær tidligere for å unngå forverring av tilstand.
Dersom du får en følelse av at noe ikke er som det skal være, bør du være ekstra oppmerksom det neste døgnet, og kanskje be stalleier holde et ekstra øye med din hest i tilfelle det skulle utvikle seg til noe mer og veterinær må kontaktes.
Med god kontroll på hestens normaltilstand, fanger vi ofte opp tegn på sykdom mye tidligere. Også de små endringer som vi ikke helt klarer å sette fingeren på, men som kan være like viktig for tidlig undersøkelse.
Kontakt alltid veterinær for råd dersom du tror hesten er eller begynner å bli syk, eller viser tegn til små og større skader.
Referanser
Canberra Equine Hospital. Vital Signs of the Adult Horse. https://canberraequinehospital.com.au/vital-signs-adult-horse/
Kentucky Equine Research Staff. (2016, November). Horse Water Requirements: Five Important Facts. Kentucky Equine Research. https://ker.com/equinews/horse-water-requirements-five-important-facts/
Kentucky Equine Research Staff. (2014, August). Checking for Dehydration in Horses. Kentucky Equine Research https://ker.com/equinews/checking-dehydration-horses/
Hvis nettadresse:
Organisasjon eller Etternavn. (År, måned). Tittel. Nettstedets navn. URL til side
Hvis artikkel:
Forfatters etternavn, A. A., Forfatters etternavn, B. B., Forfatters etternavn, C. C. (år). Artikkeltittel. Tidsskrifttittel i kursiv, årgang(nummer), sidetall/artikkelnummer/e-lokator. URL til artikkel
…
Legg igjen en kommentar