Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Slik fungerer prisklasser på hest

Mange blir forvirret når de skal kjøpe ny hest og det står oppgitt prisklasse lav, middels eller høy uten videre informasjon. I industrien og hos private brukes det flere forskjellige skalaer, og alt avhenger av alder og type hest.

Hva er vanlig prisklasse på hest?

I dag selges de fleste hestene i Norge som hobbyhester. Salgsannonsene oppgir ofte prisklasser i stedet for nøyaktig pris.
For hobbyhester og allround-hester er lav prisklasse definert som under 100 000 kr, middels prisklasse er fra 100 000 til 150 000 kr, mens høy prisklasse er over 150 000 kr.

Andre prisklasser

Hester som er avlet og trent for høyere klasser i sprang og dressur vil ligge langt høyere i pris enn den jevne hobbyhesten, som igjen vil være dyrere enn hester som må omskoleres eller har skader som hindrer videre utdanning og bruk.

Vi kan derfor grovt dele salgshester inn i tre forskjellige kategorier

 1. Sportshester og løpshester
 2. Hobbyhester eller allround-hester
 3. Hester som må omskoleres eller har skader som hindrer videre utdanning eller bruk
PrisklasseLavMiddelsHøy
Sportshesterunder 200 000200 000 – 400 000over 400 000
Hobbyhesterunder 100 000100 000 – 150 000over 150 000
Omskolering/skadetunder 30 00030 000 – 70 000over 70 000
Oversikt over forskjellige prisklasser på hest

Gå direkte til prisklasse på:

Sportshester skal kunne nå helt til topp i konkurranser

Prisklasse på sportshester

 • Lav prisklasse under 200 000 kr
 • Middels prisklasse 200 000 – 400 000 kr
 • Høy prisklasse over 400 000 kr

Sportshester er hester som er avlet og trent for å nå høye klasser i sprang, dressur eller andre konkurranser.

Her finnes både unghester med meget god avstamming, hester som er aktive i sporten og på vei mot toppen av sin karriere, samt eldre hester som fortsatt har en del år igjen på høyt nivå.

Kjøpere av sportshester har relativt store ambisjoner for å nå høyt innen en spesifikk gren.

Hobbyhester er de hestene det er flest av i Norge

Prisklasse på hobbyhester og allroundhester

 • Lav prisklasse under 100 000 kr
 • Middels prisklasse 100 000 – 150 000 kr
 • Høy prisklasse over 150 000 kr

Hobbyhester, også kjent som allroundhester, utgjør den største gruppen hester i Norge. Hobbyhester går gjerne lette til middels klasser innenfor sprang, dressur, feltritt, eller kjøring, men ligger ofte aldersmessig litt bak i utdannelsen til å nå høye klasser.

I denne kategorien finnes også hester med god avstamming, men som fysisk eller mentalt ikke kommer til å nå høye klasser og derfor selges til lavere priser.

Mange varmblods ridehester selges som hobbyhester, men også raser som arabere, frisere, P.R.E, fullblodshester og selvfølgelig ponnier.

Prisen avhenger i stor grad av alder og hva hesten kan og i mye mindre grad av avstamming. Gode hobbyhester er godt grunnridd, trygge og allsidige, og skal gjerne kunne være med på litt av alt.

Prisklasse på hester som må omskoleres eller er skadet

 • Lav prisklasse under 30 000 kr
 • Middels prisklasse 30 000 – 70 000 kr
 • Høy prisklasse over 70 000 kr

Dette kan være hester som har pådratt seg skader som krever lang rehabilitering eller hvor skaden setter begrensninger til hvordan hesten kan brukes.

Blant annet selges det en god del hester som tidligere har gått på sprangbanen og har endt opp med slitasjeskader eller problemer i ledd og rygg.

Ofte selges tidligere spranghester som «dressurhester», gjerne med forbehold om at de ikke skal hoppes med. For de med tid og erfaring, og uten mål om å konkurrere, kan dette være et godt kompromiss mellom pris og hestens utdanning. Ofte kan tidligere spranghester bli flotte hobbyhester med riktig oppfølgning.

I samme kategori finner du også hester som er trent innen galopp eller trav men som ikke lengre er egnet til dette, og derfor selges som «hobbyhester» eller prosjekthester. Kjøp av hest som må omskoleres anbefales kun for erfarne ryttere.

Fullblodshester er som oftest noe dyrere enn travere. Det er fordi de har en kropp som er mer egnet for ridning enn det travere har. Flere er derfor villig til å legge ned tid og penger i omskolering.

Prisklasser på føll og unghester, ponnier og hester avlet til spesielle formål samt avlshester

Det er mange hester som faller utenfor kategoriene nevnt ovenfor. Blant annet mange kaldblodige raser, ponnier, gangartshester og hester avlet som arbeidshester. Det samme gjelder føll og unghester som ikke er påbegynt innridning.

Normalt ligger prisen under 100 000 kr, men varierer veldig etter potensiale, hva de kan og hva de skal brukes til.

Hestene i disse kategoriene legges ofte ut for salg med oppgitt pris eller eget prisintervall. Hvis pris ikke er nevnt i annonsen er det vanskelig å vite hva selger mener, da definisjonen på lav og høy pris er svært individuelt. Her har selger et ansvar for å være klar på pris for å unngå eventuelle misforståelser. Hvis pris ikke er oppgitt må selger godta henvendelser kun med spørsmål om pris.

De fleste seriøse selgere er åpne om pris eller prisintervall i annonsene, men skulle dette mangle er det alltid greit å høre om pris før en eventuelt vurderer hesten videre.

Og skal du selv selge hest er det enklest å i det minste oppgi prisintervall i annonsen slik at du slipper for mange henvendelser kun på pris.

Lykke til med kjøp eller salg av hest!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *