Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Slik holder du hesten kjølig i sommervarmen

Hest + sommer = sant

Sommeren er her, og med den kommer lange, deilige og solfylte dager. Men for hestene våre kan varmen være en skikkelig utfordring. Har du noen gang sett hesten din slite i varmen, drikke vann som om det var det siste på jord, eller bli plaget av irriterende insekter? Da vet du hvor viktig det er å ta ekstra godt vare på dem i sommervarmen.

Det handler ikke bare om komfort, men om hestens helse og velvære. I denne artikkelen vil vi dele de beste tipsene for å holde hesten din avkjølt og fornøyd, enten den er på beite, i stallen, eller under trening. La oss sammen sørge for at hestene våre kan nyte sommeren like mye som oss – uten å bekymre seg for overoppheting og ubehag!

På beite

Det må være plass til alle hestene i skyggen samtidig

Skygge er viktig

Sørg for at beitet har tilstrekkelig med skygge. Store trær eller et skur gir hesten et sted å trekke seg tilbake. Både fra sola, men også fra insekter som ikke trives i skyggen.

Naturlig skygge: Store trær gir fantastisk naturlig skygge. Dersom du har mulighet, sett opp gjerdet slik at hestene kan benytte seg av skyggen fra trær. Pass på at det gir skygge gjennom hele dag.

Sett opp leskur: Dersom du ikke har nok trær på beitet, kan et leskur være løsningen. Bygg et enkelt, men solid skur som gir god beskyttelse mot solen. Sørg for at det er høyt nok til å sikre god luftstrøm og unngå at det blir for varmt under taket.

Flyttbare løsninger: For fleksibilitet kan du investere i en flyttbar pergola eller sette opp påler for å feste solseil. Dette er spesielt nyttige hvis beiteområdet endres eller hvis du har flere beiter. Pass på at at det er godt forankret i bakken.

Optimal plassering: Uansett om du bruker trær, skur eller noe mindre permanent, plasser dem strategisk der det er litt vind og steder hestene naturlig hviler.

Friskt vann

Vann må være ubegrenset og alltid tilgjengelig. Bytt vann daglig for å holde det friskt og kjølig. Og sett det gjerne i skyggen slik at det holder seg kald lengre.

Frisk nytt vann hele døgnet

Salter og elektrolytter

Med mer svetting taper også hesten mer salter og elektrolytter. Tilby derfor saltstein eller tilskudd av elektrolytter for å erstatte mineraler som går tapt. Her kan du velge å tilsette litt i et eget vannkar, eller legge ut saltstein.

Insektbeskyttelse

Dersom hesten er plaget av fluer bruk fluemaske og eventuelt dekken i tillegg til flue-spray for å beskytte hesten mot plagsomme insekter som ofte kommer med varmen.

Pass på å beskytte hesten mot insekter i varmen

Vanndyse

Du har kanskje sett de utenfor butikker og restauranter i utlandet eller i drivhus. Det er snakk om en liten dyse med høyt trykk som sender ut knøttsmå vanndråper nesten som vanndamp. Du blir ikke våt, og det er svært forfriskende. For mange hester tar det tid å bli vant til de, men mange elsker å stå under de på varme sommerdager.

Vanndyser er avkjølende og vanner samtidig gresset

Basseng eller vannmatte

Er du av den eksperimentelle typen? Da kan du prøve å sette ut et oppblåsbart lavt badebasseng, eller en vannmatte til hesten. Helst med gummimatte i bunnen slik at det ikke blir hull hvis hesten skraper.

Mange hester elsker å få tilgang til vann på beitet

Du kan også lage en selv ved å legge skum i en firkantet og dekke med presenning og matte.

Mange hester elsker å skrape og grave i vannet eller til og med legge seg ned og rulle.

Men ikke forvent at det det varer evig, med litt herjing ender det ofte med hull i plastikken.

I stallen

Dersom hesten må være inne eller det mangler skygge på beite, er det viktig å sørge for at stallen er så kjølig og sval som mulig.

Ventilasjon

Sørg for god ventilasjon i stallen.

  • Åpne vinduer og dører for å skape gjennomtrekk.
  • Elektriske vifter kan være en stor hjelp. Plasser dem strategisk for å skape en jevn luftstrøm gjennom stallen. Pass på at viftene er trygge og at hestene ikke kan nå dem.
Sørg for god ventilasjon

Kaldt vann tilgjengelig hele tiden

  • Hyppig bytte av vann: Sørg for at hestene alltid har tilgang til friskt og kjølig vann. Bytt vannet flere ganger om dagen for å holde det friskt og kaldt.
  • Tilsett is: På ekstra varme dager kan du tilsette is i vannbøttene for å holde temperaturen lavere.

Kjølende dusj

  • Bruk en slange eller bøtte og start med å skylle hestens ben, arbeid deg gradvis oppover til kroppen for å unngå sjokk. Gjør dette regelmessig, spesielt etter trening eller når temperaturen er på sitt høyeste.
En rask dusj med kaldt vann kan gjøre underverker.

Før, under og etter trening

Trening kan være en utfordring på de varmeste dagene. Men det er flere ting du kan gjøre for gjøre trening i varmen så behagelig som mulig for hesten.

Hvorfor ikke ta turer til stranden eller et vann med sandbunn?
  1. Tren på de kjølige tidspunktene: Legg treningen til tidlig morgen eller sen kveld når temperaturen er lavere.
  2. Lett på treningen: Reduser intensiteten og varigheten av treningen i varmen. Overdreven aktivitet kan føre til varmeutmattelse.
  3. Hyppige pauser: Ta hyppige pauser under treningen og sørg for at hesten får drikke.
  4. Ta turen til et vann, elv eller strad. La hesten selv få velge om den vil gå uti vannet for å avkjøle seg.
  5. Etter treningen: Avkjøl hesten gradvis etter treningen. Bruk kaldt vann til å skylle hesten, spesielt på store muskelgrupper som bryst, rygg og lår.
Ekstra avkjølling etter trening

Hold et ekstra øye med hesten på de varmeste dagene

Når gradstokken kryper godt opp på 20-tallet er det viktig å holde et ekstra øye med hesten. Spesielt midt på dagen.

  • Tegn på overoppheting: Vær på utkikk etter symptomer på overoppheting, som overdreven svetting, tung pust, rask puls eller slapphet. Disse tegnene indikerer at noe er galt og at den kanskje er for varm.
  • Følg med på vanninntaket: Dersom du har mulighet følg med på hvor mye hesten drikker. Overdreven drikking kan indikere at hesten er for varm.
  • Veterinærkontakt: Hvis du merker at noe ikke er som det skal, kontakt alltid veterinær. Rask handling kan forhindre alvorlige helseproblemer.
Hest og sommer hører sammen

Ta vare på hesten i sommervarmen

Som hesteeier er det ditt ansvar å holde hesten temperert og sørge for at den selv får mulighet til å avkjøle seg. Enten gjennom skygge på beite, kaldt vann, tilgang til steder med vind eller å kunne stå under en vanndyse.

Unngå intensiv trening på de varmeste dagene og husk rikelig med vann og avkjøling etter trening.

Husk, små grep kan gjøre en stor forskjell.

Så, neste gang temperaturen stiger, husk disse tipsene for å holde hesten din kjølig og fornøyd! 🐴🌞

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *