Å ri eller trene hester som svarer på signaler omtrent før du får gitt de er helt fantastisk. Det føles som å være i ett med hesten, og at du og hesten tenker det samme.
Den gode nyheten er at hester er utrolig flinke til å lytte bare vi gir de muligheten. Vi kan altså trene hesten til å svare på minimale signaler ved å gi den tid og mulighet. Hvilket signal du ønsker at hesten skal svare på bestemmer du helt selv.
Det være seg lyd, vektfordeling eller endring i energi.
Du kan i teorien sette deg opp på hesten, uten utstyr, og gjøre alle øvelser du ellers gjør uten å bruke tøyle og sjenkel. Det samme gjelder fra bakken. En riktig trent hest leies enkelt uten å noen gang kjenne press fra grima. Eller flyttes foran og bak uten fysisk kontakt. For den viderekomne er dette også starten på fri dressur.
Frisk og avslappet hest før all trening
Før du starter all trening må to krav være oppfylt.
- Hesten må være frisk og kapabelt til å utføre det du ber om
- Hesten må være avslappet
I tillegg er det selvfølgelig en fordel om hesten har et godt tillitsforhold til deg fra før av. Men det er ikke et krav. Treningen i seg selv vil nemlig bedre forholdet og tilliten mellom deg og hesten.
Artikkel: Slik unngår du en stresset hest
Bestem hvilket signal du ønsker å bruke
Før du går i gang med treningen må du bestemme hvilket signal du ønsker at hesten skal svare på. For eksempel kan ønske at hesten begynner å gå når du strammer opp kroppen og gjør deg klar tilbevegelse.
Eller det kan være å stoppe med en gang du slapper av i setemusklene eller sier ptroo eller en viskende hooo.
Du kan også lære hesten å svinge ved å legge trykk på nakken, ved hjelp av utvendig bein eller ved å vri hoften.
Du finner det som er best for deg og din hest.
Primærsignalene hesten lærer først
De fleste hester lærer først og fremst å bevege seg vekk fra trykk eller følge press. Dette er basisen vi bruker når vi senere skal forenkle signalene.
Altså lærer hesten først å følge de tydelige beskjedene vi gir gjennom å lede med tøylen, legge på én sjenkel til hesten flytter et bakbein, lede med leietau eller flytte bakpart vekk fra lett tapp med pisken. Dette er bra til å begynne med fordi det er veldig tydelig hva som er riktig svar.
Men vi ønsker jo i utgangspunktet at hesten svarer på mye mindre signaler enn dette videre i utdanningen.
Se gjerne artikkelen: De 5 viktigste signalene hesten må lære
Noen tenker feil ved innlæring
Mange har lært at for å få hesten til å gå frem for lydsignal skal de gi sjenkelen og lyden samtidig. Altså smatte og gi sjenkel. Eller at vi klemmer med setet og gi sjenkel samtidig. Det samme gjelder når hesten skal lære å stoppe på lydsignal. Da tar mange i tøylen og sier ptroo samtidig.
Men dette lærer ikke nødvendigvis hesten å reagere på de minste signalene vi gir. Prøv gjerne selv ved å slippe tøylene, trave frem og deretter stoppe hesten med lydsignal eller setet. Selv om du sier ptroo og slapper av i setet hver eneste gang du strammer tøylen, vil hesten kun lære det sterkeste signalet.
Hesten får aldri mulighet til å svare på det lette lydsignalet eller et avslappet sete hvis tøylen alltid strammes samtidig. Vi må altså bli flinkere på å gi signaler i riktig rekkefølge og gi hesten nok tid til å svare riktig.
Slik lærer du inn små signaler
Hesten lærer å svare på små signaler når disse alltid gis i god tid før tydligere signaler.
Altså må du først gi det minste signalet du ønsker at hesten skal svare på og deretter øke tydeligheten gradvis. Og deretter vente på svar.
Få hesten til å svare på din energi
For eksempel hvis du ønsker at hesten svarer på ditt energinivå må du alltid endre dette flere sekunder før du faktisk gjør noe som helst med tøylen eller sjenkelen.
For å få hesten til å gå frem når du øker din energi bør du begynne med å tenke at hesten skal gå frem, vente noen sekunder, deretter stramme opp kroppen, vente, og til slutt gi sjenkel som får hesten til å gå frem. Husk å la tøylen henge under denne innlæringen.
Fortsetter du med dette hver eneste gang du skal ha hesten til å gå frem vil hesten til slutt reagere lenge før du får gitt sjenkel.
Men vær tålmodig, og husk at du ikke krever annet enn at hesten tar ett steg frem i begynnelsen. Dersom den stopper venter du bare litt og ber på nytt.
For å få hesten til å stoppe når du slapper av i kroppen, går du frem på samme måte. La tøylene være helt uten kontakt. Se for deg at hesten stopper, tell til 3, slapp av i kroppen og sitt ned i setet, tell til 3, og deretter stopp hesten med et lett tak på tøylen. Gjenta og repeter mange ganger.
Lær hesten å svare på lyd
Dersom du ønsker at hesten skal stoppe når du sier ptroo eller hooo, er det dette du må gjøre først. Og da uten å gi andre signaler samtidig. Altså sier du ptroo, venter noen sekunder, slapper godt av i kroppen og setet, venter noen sekunder, og bruker så tøylen for å stoppe hesten.
Det er viktig at ditt valgte lydsignal blir gitt alene og at du venter flere sekunder før du øker tydeligheten og etterhvert gir sjenkel eller strammer tøylen.
I begynnelsen får du ingen reaksjon på lyden, men dette kommer gjennom mange repetisjoner. Og husk at vi ikke kan kreve at hesten svarer raskt i begynnelsen. Så dersom du kjenner at hesten er på vei til å sakke farten, venter du bare litt ekstra lenge før du øker signalet.
Det samme gjelder dersom du etterhvert ser at hesten tenker på å gå frem, gi den da litt ekstra tid til å finne riktig svar.
Start alltid med lettest ønskelige signal og gi hesten god tid
Prinsippene er de samme uansett hva du skal lære hesten.
- Hesten må være rolig og avslappet
- Hesten må ha lært hva tøylen og sjenkelen betyr
- Start alltid minste ønskelige signal alene først, deretter økning
- Det tar flere repetisjoner før hesten forstår sammenhengen, vær derfor tålmodig, du må kanskje bruke mange økter.
- Ikke forvent raske svar i begynnelsen, gi hesten tid, og gjenta hvis svaret uteblir.
- Ikke gi andre signaler samtidig. Slipp tøylen og slapp av i beina.
Har du andre gode tips? Del gjerne i kommentarfeltet!
Legg igjen en kommentar