Velkommen til Hobbyhesten.no!

Styrk hestens rygg og overlinje

En sterk og frisk hest er utgangspunktet for et langt og sunt hesteliv uten skader. Og det er derfor utrolig viktig å ha fokus på oppbygging av muskulaturen i nakke, rygg og bakpart.

Det er kun da hesten kan bære oss uten for stor belastning på skjelett og sener. Styrking av hestens overlinje er altså like viktig uansett gren og ambisjoner.

Hva betyr det å styrke hestens overlinje?

Å styrke hestens overlinje vil si å bygge muskler på oversiden av halsen og ryggen. Denne muskulaturen bidrar til at hesten kan ris et helt liv uten skader. Når hesten går med hodet høyt og lav rygg, belastes ryggraden i mye større grad enn med avslappet nakke og aktiv gange.

Hester som er riktig trent over flere år kan samles og gå med aktiv rygg og hevet nakke i kortere og lengre intervaller. Men dette krever som sagt år med riktig trening.

Denne artikkelen fokuserer derfor på hvordan du kan styrke hestens rygg, uten å nødvendigvis arbeide mot full samling. Og er derfor ikke knyttet til noen spesiell gren.

Lær å kjenne igjen svak overlinje

En svak overlinje kjennetegnes blant annet ved at hesten har lite muskler i nakken mellom manken og ørene. Hele nakken henger på en måte litt på midten. Hesten vil også se smal ut ovenfra.

Hester med svak overlinje har generelt lite muskler rundt manken, både foran, bak og på sidene. Og ofte er de salrygget med lite muskler i bakparten. Dersom hesten er tynn i tillegg, vil den ha en markert ryggrad og litt spiss bakpart. Ofte har de noe hengende mage på grunn av dårlig kjernemuskulatur.

Ridning kan gi dårlig muskelsetting

Noen hester mangler muskler i ryggen og nakken selv om de trenes aktivt. Dette kommer av feilridning over lengre tid, eller at rytter eller trener har gått for fort frem.

Det kan være et ønske om at hesten skal se ut som en godt trent dressurhest før de er klare for det. Eller at de skal prestere på høyt nivå så raskt som mulig.

Innen veddeløp og noen ganger i sprang blir hestene trent veldig raskt opp i form. Og det er derfor ikke nok tid til å utvikle riktig muskulatur i rygg og nakke.

Innen hobbyridning, og noen ganger innen dressur, ser vi hester som blir samlet foran med bøyd og høy nakke uten at de har muskler til dette i ryggen og nakken. Av og til er faktisk begrunnelsen for å holde de oppe med tøylen, at de ikke er sterke nok enda. Dette fungerer kanskje en stund, men det er mye bedre å arbeide fra bunn opp i stedet for motsatt.

Ofte ris hester slik med gode intensjoner. Men ender fort med skader senere i livet. Eller adferdsproblemer på grunn av at vi ber de om noe de ikke fysisk er klare for.

Se tegn på ridning som svekker overlinjen

Dersom hesten ris med falsk samling foran, og svak rygg over lengre tid, utvikler de ofte en del kjennetegn. De er som følger:

  • Knekk i nakken litt bak ørene etter overbøying
  • Tydligere muskler på undersiden av nakken enn på oversiden
  • Salrygget. Noe som på sikt kan føre til kissing spine hvor torntappene i hestens rygg går mot hverandre
  • Hump bak salen, også kalt «hunter’s bump», på grunn av anspenthet

Vi kan i tillegg analysere egen eller andres ridning. Og se etter dårlig bruk av rygg og nakke ved at hesten:

  • Ikke senker hodet når tøylen slippes. Bør være avslappet med mulen fremover
  • Går anspent med korte skritt
  • Har seige bakbein som blir værende på bakken lenge
  • Halen er ikke avslappet
  • Snubler
  • Har problemer med å bøye kroppen under ridning. Dette er vanskelig for hesten når den går med ryggen ned og nakken opp.
  • Rides bak lodd. Når tøylen strammes bør hestens nakke og hode heve seg uten at hestens neserygg går bak lodd. Krøller hesten nakken bak lodd er den ikke sterk nok til å komme opp i arbeidstrav eller videre samling.

Start arbeidet mot sterkere rygg

Arbeidet med å bygge opp hestens muskulatur tar tid. Men jo mer vi legger til rette for at hesten kan bygge muskler desto bedre blir resultatene. Generelt finnes det ingen snarveier, og vi må forstå at det i beste fall tar opp mot 2 år å virkelig bygge en sterk overlinje. Det gjelder uansett om hesten er feilridd, lite trent eller skal ris for første gang.

Vi bør derfor legge tilrette for at hesten bruker ryggmusklene store deler av dagen. Og at vi under all håndering har fokus på god bruk av rygg og nakke.

Generelt kan vi si at hesten til å begynne med bygger muskler når den arbeider aktivt med beina i avslappet lang/dyp form. Det vil si at den bygger muskler når den bruke kroppen aktivt, men samtidig er løs og ledig.

Å la hesten gå i litt lengre og dypere form i starten er gunstig fordi den da aktiverer magemusklene. Du har kanskje merket dette selv. Når vi lar hesten strekke halsen ned for å spise gress mens vi rir, så vil ryggen heve seg opp. Og motsatt,, hvis hesten plutselig blir oppmerksom på noe og hever hodet høyt senker ofte ryggen seg.

Dette utnytter vi når vi får hesten til arbeide i denne formen. Altså at mage og rygg aktiveres og trekkes opp når hode og hals går ned.

Innen western arbeides det ofte i denne formen selv når overlinjen er godt utviklet. Da går hesten kun samlet i korte øvelser. Mens man i dressur etterhvert bringer hesten opp foran og i høy samling over litt lengre intervaller. Uansett er ikke hesten sterk nok til å arbeide i full samling før lang tids trening. Vi fokuserer derfor i denne artikkelen på oppbygging de par første årene.

Selv om de fleste hesten vil aktivere kjernemuskulaturen når de går i denne formen, er det også hester som senker ryggen og blir hengende bak med bakparten. Dette kan være litt vanskelig å kjenne i begynnelsen. Se derfor artikkelen: Se når hesten bruker bakparten riktig

I paddock eller på beite

Før vi går i gang med den aktive delen av treningen er det greit å tenke gjennom at hesten også kan bygge muskler når den ikke blir trent. Så for de som har mulighet, er det veldig bra å ha hesten på et kuperte områder som er tilrettelagt for mye bevegelse og beiting. Vi ønsker at hesten har minst mulig tid med stillestående spising fra hevede krybber og høynett.

Styrkende bakkearbeid

I absolutt all trening er det viktig å starte med en avslappet hest. Det har liten hensikt å trene hesten dersom den går og spenner seg fordi den er nervøs. Dette ender ofte med senket rygg og hevet hode. Dersom dette er tilfellet må avslapping jobbes med først: Få en avslappet og oppmerksom hest med denne enkle øvelsen

1. Leie og longére i lang form

Bakkearbeid trenger ikke være komplisert. Du kan starte med å leie hesten eller longère den i lang og dyp form. La hesten strekke nakken godt ned og mulen fremover mens den holder et godt tempo. Vi vil at hesten skal strekke hele overlinjen mens den arbeider godt frem i skritt. Dette i seg selv vil være svært styrkende. Etter hvert kan du også legge til sidebevegelse hvis du er kjent med dette.

2. Bomarbeid

For variasjon kan du la hesten skritte og trave over bommer. Dette oppmuntrer hesten til å bli mer aktiv med beina, noe som bidrar til bygging av ryggmuskulaturen. Det er viktig at hesten hele tiden er avslappet og avspent.

3. Små sirkler og bøying

Leing og longéring på mindre sirkler i skritt gjør også at hesten må bøye kroppen og sette beina mer inn under seg. Dette virker både styrkende og løsgjørende. I begynnelsen er den løsgjørende delen ofte like viktig. Altså at hesten arbeid så avslappet som mulig mens den aktiver musklene.

Anspente hester bøyer ikke kroppen, krysser bakbeina, eller setter de godt inn under seg. Dette er også grunnen til at avslapping er så utrolig viktig.R

4. Rygging

Rygging på flatmark eller i slakk oppoverbakke er også en veldig styrkende øvelse. Men pass på at hesten ikke spenner overlinjen og holder hodet høyt.

For å oppnå gode resultater er det viktig at hesten ikke går tregt og subber, men at den går godt og taktfast fremover.

Husk at tøying og strekking av muskler, altså å bli mykere i kroppen, tar nesten like lang tid som å bygge muskler.

5. På tur og i naturen

Det er også nyttig å ta med hesten ut på turer i variert terreng og la den gå med nakken og hodet helt fritt. Gå opp og ned bratte bakker, rundt trær, over små greiner og ujevne overflater. Dette vil helt klart hjelpe med å bygge hestens overlinje, og er også en god oppvarming før eventuell ridning.

For å få best utnytte av treningen er det viktig at hesten går godt frem og ikke er anspent.

Én økt trenger ikke vare lengre enn 20-30 minutter, og kan virkelig forbedre hestens smidighet, steg og muskulatur. Men husk at bygging av muskler tar tid, og at fremgang ikke ses på ukesbasis, men over flere måneder.

Bygg overlinje ved ridning

Det er alltid greit å starte økten fra bakken, slik at du er sikker på at hesten kan gå godt frem og er avslappet før du setter deg opp. Du kan da tydelig se om hesten blir anspent på grunn av ridningen eller ikke. Dersom det er tilfelle, altså at hesten ikke går like godt frem med avslappet nakke, bør du gå tilbake til bakkearbeidet, slik at hestens rygg kan styrkes før du starter med ridningen.

I ridning gjelder generelt de samme prinsippene som ved bakkearbeid. Vi ønsker å få hesten til å gå godt frem, med et aktivt steg, og til å begynne med i dyp form.

Kontakt på tøylen eller ikke?

Dersom du rir med lett kontakt på tøylen, må du være sikker på at hesten søker frem mot bittet og ikke krøller seg sammen. Du ønsker at hesten skal få all den tøylen den ønsker. Dersom du er usikker er det bedre å arbeide på slakk tøyle.

Gradvis opptrening

Vi er alltid ute etter en fremover gangart, med god rytme samtidig som hesten er avslappet i nakken. Og det fine er at dette kan gjøres både på bane og på tur.

Den første tiden er det viktig å etablere et godt og aktivt skritt. Det høres kanskje kjedelig ut, men før du starter med trav og galopp, må vi være sikker på at hesten har bygd opp nok muskler.

Når hesten i hver treningsøkt går godt frem og avslappet i skritt kan du prøve deg litt i trav. Du vil kanskje erfare at hesten hever hodet, korter inn steget eller senker ryggen når dere går frem trav.

Dersom du ikke får hesten til å slappe av, senke hodet og gå godt frem i travet, bør du bryte av etter en kort stund.

Det betyr antakeligvis at hesten enda ikke er sterk nok til å arbeide i riktig form i trav under ridning. Da er det bedre å fortsette arbeidet under rytter i skritt, og kanskje jobbe mer med trav i longeringsline. Prøv igjen en senere økt.

Ha tålmodighet

Ofte er det nødvendig å arbeide med hesten på bakken og i skritt i flere måneder før hesten kan gå godt frem og avslappet i trav. Det samme gjelder galopp. Det viktigste er at vi går tilbake til bakkearbeid og skritt, dersom hesten blir anspent, senker ryggen eller hever hodet i været når vi øker gangart.

Generelt er det best å ri mest mulig lettridning for å avlaste hestens rygg i trav og galopp. Ofte vil du se at hesten blir litt mer anspent, eller hever hodet litt når du setter deg ned i travet eller galoppen, dette er tegn på at hesten mangler muskler til å bære deg på denne måten.

Det er da viktig å fortsette og bygge muskler, og kun sitte ned i korte intervaller om gangen. Og kun når hesten går like avslappet uten endring i takt og rytme.

Bygging av muskler tar lang tid

Gjøres bakkearbeidet og ridningen riktig i flere måneder vil hesten garantert bygge en mye bedre overlinje. Men generelt kan man si at det vil ta et par år med slik trening før hesten blir klar mer avanserte øvelser og samling, uansett gren og utgangspunkt .

Hester som tidligere har vært riktig trent og unghester finner ofte den sterke, avslappede formen helt av seg selv. Mens feiltrente hester kan bruke tid på å finne den gode taktfaste gangen uten anspenthet.

Men du vil ofte etter noen måneder se at hesten får et lengre steg og at den samtidig lett finner en dyp avslappet form.

Husk at det finnes mange veier til samme mål. Metoden ovenfor fungerer fordi prinsippene er enkle å følge. Men det kreves likevel et godt øye og en god følelse for hvordan en avslappet, taktfast og aktiv gangart skal se og kjennes ut. Vi tror uansett du kjenner din hest godt og vil forhåpentligvis ha en følelse for at ting går riktig vei.

Jevnlig tilpasning av sal og underlag

Etter hvert som hesten får mer muskler i ryggen vil den også trenge en bredere og kanskje flatere bom i salen. Blir hesten trent med for smal sal vil ikke musklene kunne utvikle seg skikkelig.

Dersom du ikke har mulighet til å kjøpe ny eller tilpasse salen underveis bør du vurdere å arbeide opp en god del muskler fra bakken av før du starter ridning. Eventuelt se på alternativer som bomløse saler, eller saler med regulerbar vidde.

Se artikkelen: Slik sjekker du salens passform

Mål fremgangen

Det kan være vanskelig å se fremgang da treningen strekker seg over måneder og år. Det kan derfor være lurt å få hjelp av noen med et godt øye, eller la noen filme slik at du kan sammenligne før og etter med noen måneders mellomrom.

Det er også lurt å ta bilder av hesten forfra, bakfra og fra siden annenhver måned slik at du kan se utviklingen. Du bør kunne se noe forskjell på denne tiden, men ikke bli skuffet om den er mindre enn du tror. Fortsett arbeidet og du vil se resultater.

For de som virkelig ønsker å måle fremgangen kan man bruke en fleksibel formbar linjal til å måle hestens form over manken, og fra manken langs ryggraden. Og deretter tegne over på papir for å ha til senere referanse. Her er det også mulig å se om hesten har skjev fordeling av muskler på høyre og venstre side.

Husk at de fleste overvurderer sterkt hva de kan få til i løpet av uker og måneder, men undervurderer hvor langt man kan komme på år. Ha tålmodighet og kos deg på veien!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *