Hobbyhesten.no – For hestefolk flest

Nytt nettsted for alle hestinteresserte

Tilkall hesten for påstigning fra avstand

I filmen «Zorro: Den maskerte hevneren» fra 1998 gjør hovedpersonen Zorro flere forsøk på å tilkalle hesten Tornado slik at han kan ri raskt av gårde. Etter flere forsøk på forskjellige kommandoer kommer Tornado løpende når Zorro plystrer. Men når Zorro skal til å hoppe ned i salen flytter Tornado seg noen steg fremover. Og følgelig havner Zorro på bakken. Dialogen er omtrent som følger:

Flashback: The Horses of Zorro - Western Horseman
 • Zorro: Psst. Horse! Come here!
 • [Tornado: Ingen respons]
 • Zorro: Blackie? Thunder. Storm. Estupido! Get over here now!
 • [Tornado: Ingen respons]
 • Zorro: I warn you. I’ll get another horse.
 • [Tornado: Ingen respons]
 • Zorro: Ah.
 • [Han plystrer for å få Tornado til å komme bort. Hopper for å lande i salen, men bommer og lander på bakken. Tornado vrinsker fornøyd.]
Zorro: Den maskerte hevneren

Trikset kan alle hester lære og er i tillegg utrolig kult å vise frem til andre. Også enda litt bedre enn Tornado.

Ha det gøy, bygg tillit og eliminer problemer med påstigning

Påstigningsproblemer har de aller fleste vært borti. Kanskje ikke like actionfylt som i Zorro-filmene. Men i en eller annen form. Da er det utrolig gøy å gå helt i motsatt retning og virkelig lære hesten å stille seg fint opp.

I forrige artikkel gikk vi gjennom hvordan du lærer hesten å stille seg opp ved krakken på kommando. Dette er første steg for å lære den å stå fint og rolig ved påstigning.

Her finner du artikkelen: Lær hesten å stille seg opp ved krakken

Neste steg på veien

Veien videre er enten å arbeide med selve påstigningen, eller jobbe videre med kommandoen. I denne artikkelen øker vi vanskelighetsgraden og går gjennom hvordan du kan lære hesten å stille seg opp for påstigning fra avstand ved plystring. (Senere artikkel går gjennom arbeid med selve påstigningen).

Forutsetningen for at dette skal fungere er at hesten veldig lett stiller seg riktig opp ved krakken når du hever pisken. Slik det er beskrevet i Lær hesten å stille seg opp ved krakken

Målet er altså at hesten skal gå løs på ridebanen eller et inngjerdet område, og kommer bort og stille seg opp for påstigning når du plystrer. Eller selvfølgelig en annen valgt lyd.

Trikset er relativt enkelt å lære hesten, og utrolig kult å vise frem til andre 🙂

Innlæring først, deretter plystring

Forutsetningen var altså at hesten stiller seg i riktig posisjon for påstigning når du hever pisken. Hver eneste gang!

Du skal nå legge til en plystrelyd eller lignende distinkt lyd før hver gang du hever pisken. Altså et urelatert signal før kommandoen for å stille seg opp kommer.

Grunne til at vi arbeider med plystrelyden ETTER at hesten har lært den andre kommandoen, er fordi den ikke er direkte relatert til innlæringen. Det er ingen naturlig følge av plystringen. Det er det derimot av å heve pisken. For da øker vi jo signalet ved å holde pisken på den andre siden, vente, og deretter tappe forsiktig til vi får bevegelse i riktig retning.

Fremgangsmåten blir som følger:

 1. Lei hesten dit du vanligvis trener
 2. Gå opp på krakken og hold hesten i leietauet
 3. Plystre
 4. Vent noen sekunder
 5. Hev pisken
 6. Vent til hesten stiller seg opp (det skal den jo kunne godt fra før)
 7. Belønn med god kløing og eventuelt en godbit
 8. Repeter

Dette må du gjøre mange ganger og øve godt inn. I flere korte økter. Målet er at hesten skal få assosiasjoner til plystrelyden. Den må altså forstå at hver gang det kommer en plystrelyd, kommer kommandoen for å stille seg opp. Etterhvert blir forventingen til hva som skal skje så sterk, at hasten begynner å bevege seg før du får hevet pisken.

Belønning

Belønning øker hestens motivasjon til å ville stille seg opp. Klø den en god plass når den står riktig og legg til en godbit som du gir hesten fra over ryggen. Altså på motsatt side av der du står. Grunnen til å gi godbiten på motsatt side er at hesten ofte flytter seg vekk fra deg hvis du gir godbiten på samme side som du står.

Mer om belønning i denne artikkelen: Få en motivert hest med forsterket belønning

Repeter

Plystrelyden og kommandoen må repeteres helt til hesten begynner å reagere når du plystrer. Altså at du slipper å heve pisken for at den stiller seg opp. Her er det viktig å gi hesten tid til å reagere. Altså: Plystre og vent 3-4 sekunder, før du hever pisken. Vi må la hesten få tid til å tenke hva riktig svar er. Før vi økter tydeligheten av kommandoen.

I starten læres dette inn mens du står på krakken og holder hesten i leietauet. Akkurat slik du har lært den fra før av.

Når den etter mange repetisjoner stiller seg opp ved plystring, hver eneste gang. Er det på tide å øke vanskelighetsgraden.

Øk vanskelighetsgraden

Lei hesten mot krakken, og stopp den litt lengre unna enn normalt. Gå opp på krakken med litt lengre leietau og plystre. I utgangspunktet bør dette kun gjøres når du er sikker på at hesten vil reagere på plystringen. Vi vil jo at hesten skal gjøre riktig hver gang.

Men dersom det ikke fungerer, gå tilbake til øving når hesten står nærmere. Og fortsett med dette i flere økter.

Etterhvert skal det være mulig å be hesten om å stille seg opp fra lengre og lengre avstand. Og selvfølgelig etterhvert helt løs. Alltid med en liten belønning når den har stilt seg opp riktig!

I starten er det enklest å arbeide løst på et område uten gress og andre fristelser. Og alltid på samme sted slik at det er enkelt for hesten å kjenne igjen øvelsen og hva som skal skje.

Ikke gå for fort frem

Aldri øk vanskelighetsgraden mer enn at du er sikker på at hest vil forstå.

Start også hver økt med å sjekke at hesten husker den vanlige oppstillingen på kommando. Altså:

 1. Hold hesten ved krakken i leietau
 2. Gå opp
 3. Vent
 4. Plystre
 5. Vent
 6. Hev pisken dersom det ikke fungerer
 7. Vent
 8. Dersom dette heller ikke fungerer må du tilbake til den vanlige øvingen beskrevet i Lær hesten å stille seg opp ved krakken

Talent og god innlæring kommer fra tålmodighet til å perfeksjonere de virkelig små tingene

Ved veldig god innlæring kan dette etterhvert brukes hvor som helst. Men pass alltid på at hesten er avslappet før du begynner. En stresset eller engstelig hest er aldri motivert til å følge slike kommandoer frivillig.

Dersom du tidligere har hatt problemer med påstigning, er dette uansett en god øvelse som gjør forarbeidet gøy for begge!

Dette er et utrolig kult triks som garantert vil imponere andre!

Del

Publisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *