
Som oftest går alt bra på tur med hest. Men vi bør uansett ta noen forhåndsregler slik at vi minimerer sjansen for ulykker, og er forberedt dersom noe skulle skje.
Du vet kanskje om de fleste, men en gjennomgang er likevel lurt.
1. Les hesten og gå av i tide
Dersom du tror hesten blir nervøs eller kommer til å reagere på noe, gå heller av en gang for mye. Det kan være en traktor eller at du vet hesten kommer til å vegre seg for å gå eller hoppe over en bekk. Du vinner ikke noe ved å «ri hesten gjennom det». Det beste er i alle tilfeller å holde hesten så avslappet som mulig og legge opp til suksess.

Hvis hesten plutselig blir nervøs og veldig var på omgivelsene, uten at du kan se hvorfor. Kan det være lukt fra rovdyr eller lyder du ikke kan høre. Lytt til hesten, og vurder å velg en annen rute.
2. Sett på sporing
Fjellvettregelen «Meld fra hvor du går» er like aktuell på ridetur. Ulykker skjer, og du kan i verste fall ende opp med knekt fot uten mobildekning.
Dersom du for det meste rir i områder med mobildekning kan du dele egen posisjon med noen du kjenner. Avhengig av app, er det mulig å sette på sporingen i det du rir ut, med automatisk varsling til en bestemt person dersom du ikke er i bevegelse i gitte antall minutter. For eksempel Oppfølging og Hvor er på iPhone.
I tillegg kan man laste ned Hjelp 113-Appen som sender posisjon sammen med nødanrop.

Rir du jevnlig i områder uten dekning kan du vurdere å investere i en nødpeilesender med abonnement. Med disse kan du tilkalle hjelp eller sende tekstmeldinger via satellitt. Garmin inReach(mini eller messenger) koster 3-4000. Og et årsabonnement ca 129 kr i måneden.
3. Legg opp til suksess

Det ligger mye trening bak en god turhest. Den skal kunne gå avslappet i alle gangarter og kunne stoppes på få meter med letter hjelper. Den skal og trenes på å gå avslappet både foran og bak andre hester. Og selvfølgelig være like ivrig på tur alene som med andre. Unngå alltid å ri på tur med en stresset og urolig hest.
Du finner flere gode tips i artikkelen: Når hesten ikke vil på tur alene – Tren på suksess
4. Alltid refleks

Biler, joggere, jegere og turgåere med løse hunder. De kan alle skremme en hest. Det er derfor viktig at de blir oppmerksomme på oss så tidlig som mulig. Da vil de fleste gjøre tilpasninger og gi deg nok rom under passering. Bruk derfor reflekser uansett tid på døgnet. Det kan være utrolig vanskelig å se en hest langs veien i overskyet vær og nedbør. Eller i skogkanten der det er skygge.
5. Stigbøyler
En selvfølge for mange, men må likevel nevnes. Å bli hengende etter en skremt hest ender aldri bra. Sikkerhetsstigbøyler er et must. Det finnes mange varianter enten med vipp eller strikk.
6. Halsring

En halsring er en rem hengende rundt hestens hals. Man rir med den i hendene sammen med tøylen. Da har man alltid støtte mot hestens nakke dersom man faller fremover. Og unngår å henge i tøylene dersom hesten uventet hopper til. Reima blir på en måte salens sikkerhetsbelte.
Halsring er et nyttig verktøy innen de fleste grener både for uerfarne hester og rytter såvel som erfarne. I tillegg til sikkerhet kan den og brukes til å forbedre rytters sits og til kommunikasjon.
En passe tykk og fleksibel reim får behagelig plass i hånden i tillegg til tøylen. Men du kan også bruke en stigbøylereim.
7. Hovkrok

Små steiner som setter seg fast under skoen kan gjøre en hest halt. De kan være vanskelig å fjerne med det du finner i naturen. De minste hovkrokene tar nesten ingen plass og er svært hendig de gangene du faktisk trenger den. Det samme gjelder ved ridning på snø, hvor store isete klabber må fjernes. Det kan være nesten umulig uten en sterk hovkrok. Du ønsker aldri å måtte leie en unødvendig halt hest hjem.
8. Ri aldri på ukjent underlag

Gamle trebroer, ur, granskog med hulrom under røttene, myrer og snødekt mark er potensielt veldig farlig for tynne hestebein. Ri derfor aldri på underlag du er usikker på.
Det er årlige redningsaksjoner på hester som setter seg fast i myr eller blir halt fordi de har tråkket ned i hull. Selv om det ofte går bra, må det store ressurser til for å hjelpe en 500 kg tung hest. Ta forhåndsregler og unngå å bli en del av statistikken.
Hva er dine viktigste forhåndsregler på tur?
Legg igjen en kommentar